Trdelník zo zeleného vajíčka Big Green Egg
Na prípravu vynikajúceho, voňavého trdelníka potrebujeme následné suroviny:
- 500 g polohrubej múky
- 350 ml vlažného mlieka
- 75 g kryštálového cukru
- 15 g droždia
- 75 g masla
- 75 g bravčovej masti
- 1/2 čajovej lyžice soli
- 3 žĺtky
- 2 bielky
- 150 g posekaných vlašských orechov
- 150 g mletý cuko
- 1 ks vanilkový cukor
Vyššie uvedené suroviny postačujú na prípravu dvoch väčších, resp. troch menších trdelníkov. Inšpirovali sme sa skalickým trdelníkom a pripravili tento vynikajúcu recept na trdelník, ktorý vám bude minimálneu chutiť ako ten zo Skalice, pripravený nad drevným uhlím v zelnom vajíčku, riadne posypaný orechami a cukrom, tak ako je známy po celom svete. Keďže nám do ponuky pribudol pre model Large elektrický otočný ražen, pre vlastníkov Large bude následne s jeho použitím príprava trdelníka hračkou.
Cesto si môžete vymiesiť ručne, alebo použite pekárničku. Ak budete cesto miesiť ručne, tak najskôr vymiešajte roztopenú masť a maslo s cukrom a žĺtkami. Predtým však do 1 a 1/2dcl vlažného mlieka vložte droždie a pripravte kvások. Ten následne pridajte do predpripravého zmesi masla a prisypte múku. Vymieste husté cesto. Podľa potreby prípadne zriedte mliekom. Cesto musí byť vláčne a poriadne prepracované. Následne cesto nechajte na teplom mieste vykysnúť.
Pripravené, vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice. Každú dlaňami jemne vyšúľame do šúlku na hada. Na otočný ražen pripevníme trdlo z dubového dreva, ktoré poriadne potrieme roztopeným maslom s masťou a postupne začneme cesto navíjať cca 2 cm od kraja. Začiatok trošku pritlačíme, aby sa cesto nekĺzalo.
Cesto pri navíjaní na trdlo jemne naťahujeme. Koniec nezabudnite preložiť, aby sa trdelník nerozvinul a z trdla nespadol. Navynutý trdelník potrieme maslom a obalíme celý z každej strany v nasekaných vlašských orechoch.
Medzitým si zelené vajíčko Big Green Egg rozohrejeme na 220 °C. Do vajíčka vložíme držiak elektrického otočného ražňa LetzQ spit s motorom a následne trdlo s navynutým trdelníkom a pečieme asi 20 minút so zavretou kupolou.
Po upečení ešte horúci trdelník zosunieme z valčeka a ihneď poprášime zmesou práškového a vanilkového cukru.