Jablkový koláč s marhuľovým džemom
JABLKOVÝ KOLÁČ S MARHUĽOVÝM DŽEMOM
Tento video recept vám ukáže, ako jednoducho si pripraviť domáci jablkový koláč pekne od začiatku. Všetci milujú jablkový koláč plný čerstvých jabĺk špeciálne s arómou z Big Green Egg!
CHOD: DEZERT
KATEGÓRIA: PEČIVO
TECHNIKA PRÍPRAVY JEDLA: PEČENIE
ÚROVEŇ: NENÁROČNÁ
PREDPRÍPRAVA: 30 MINÚT
PRÍPRAVA: 45 MINÚT
CELKOM: 75 MINÚT
MNOŽSTVO: 10 OSÔB
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
250 g masla + niečo navyše na vytretie pekáča
400 g múky + niečo navyše na posýpku
100 g práškového cukru
7 sladko kyslých jabĺk
šťava z 1 pomaranča (voliteľné)
10 g škorice
20 g vanilkového cukru
140 g hrozienok (cca 20 min. sa môžu nechať nasiaknúť vo vlažnej vode)
1 žĺtko
6-7 polievkových lyžíc marhuľového džemu
PRÍPRAVA
-
Maslo nakrájajte na kocky a vložte do misy na miešanie. Pridajte múku a cukor a mieste do pevného a súdržného cesta. Následne dajte cesto do chladničky.
-
Ošúpte jablká na plnku. Vykrojte jadierka a nakrájajte jablká na kocky. Vložte nakrájané jablká do misy a pokropte ich citrónovou šťavou. Posypte škoricou, vanilkovým cukrom, pridajte hrozienka a dobre premiešajte.
-
Zapáľte drevné uhlie v Big Green Egg a vyhrejte vajíčko s osadeným konveggtorom s roštom na teplotu 190 °C.
-
Medzičasom vymažte pekáč s priemerom (Ø 27 cm) maslom. Pokryte spodok a strany pekáča s dvoma tretinami pekne vyvaľkaného cesta. Rozdeľte pripravenú jablkovú plnku a postupne ju zatláčajte do pripraveného cesta.
-
Zvyšné cesto odložte na pracovnú plochu posypanú múkou, cesto vyvaľkajte a nakrájajte na pásiky so šírkou približne 1,5 cm. Poukladajte ich naprieč cez náplň až po okraj koláča. Pripravený vaječný žĺtok a použite na potretie pásikov cesta na vrchu koláča.
-
Vložte pekáč na rošt, zatvorte kupolu vajíčka a koláč pečte do zlato-hneda cca 45 minút.
-
Vyberte pekáč s koláčom z vajíčka a odložte lem pekáča. Lyžicou naneste marhuľový džem medzi pásiky cesta na vrchu koláča a rozotrite ho.
-
Koláč servírujte vlažný alebo chladený s vyšľahanou šľahačkou a ešte si môžete pridať extra marhuľový džem.
Dobrú chuť!