Jablková štrúdľa
Jablková štrúdľa je jedno z dedičstiev rakúsko-uhorskej kuchyne, presnejšie z Južného Tirolska. Poznáte však tajnú ingredienciu, ktorá z tohto svetovo presláveného múčnika spraví hotové nebíčko v papuľke? Správne, je to Big Green Egg! Rakúska receptúra v kombinácii s dymovou príchuťou, ktorú štrúdľa získa svojou prípravou vo vajíčku, dostane aj vás! Neveríte?
CHOD: dezert
KATEGÓRIA: koláče
TECHNIKA VARENIA: pečenie
KUCHYŇA: rakúska
ÚROVEŇ: stredne ťažká
DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 20 min.
DOBA VARENIA: 30 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 50 min.
PORCIE: 8-10
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA CESTO:
500 g hladkej múky
300 g cukru
20 g kukuričnej múky
8 g prášku do pečiva
250 g masla (studené)
3 vajcia
1 polievková lyžica mlieka
NÁPLŇ:
500 g mierne kyslých jabĺk
50 g vlašských orechov
50 g strúhanky
30 g hrozienok
4 lyžice trstinového cukru
1/4 lyžičky mletej škorice
šťava z polky citrónu
1 polievková lyžica rumu
NA SERVÍROVANIE:
práškový cukor
vanilkový cukor
šľahačka
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Na prípravu cesta zmiešame preosiatu múku s cukrom, kukuričnou múkou, práškom do pečiva a štipkou soli. Potom pridáme maslo nakrájame na kocky, 2 celé vajcia (jedno vajce si zatiaľ odložíme bokom) a mlieko. Vypracujeme hladké a pružné cesto. Po vypracovaní cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke približne 1 hodinu odpočívať.
2. Na plnku si očistíme jablká, ktoré najskôr ošúpeme, zbavíme ich jaderníka a nakoniec ich nakrájame na tenké plátky. Vlašské orechy nahrubo nasekáme a zmiešame s jablkami. Nakoniec pridáme, strúhanku, hrozienka vopred namočené v rume, trstinový cukor, škoricu a aj citrónovú šťavu.
PRÍPRAVA
1. Vo vajíčku zapálime drevné uhlie a vajíčko zahrejeme spolu s konvektorom, roštom a kameňom na pečenie na teplotu 180 ° C.
2. Na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme cesto na pekný rovnomerný obdĺžnik (cca 34 x 30 cm) s hrúbkou asi pol centimetra. Prebytočné cesto (ak sa tak stane) po bokoch odrežeme a použite ho nakoniec na ozdobenie štrúdle.
3. Plnku rovnomerne rozotrieme na cesto, pričom po bokoch ponecháme z každej strany voľný približne 2 centimetrový okraj. Rozšľaháme vajce, ktoré sme si nechali bokom a potrieme ním okraje cesta.
4. Spodnú časť cesta zvinieme až po okraj vrchnej časti a boky cesta pevne stlačíme. Zvinutú štrúdľu môžeme ozdobiť odrezanými kúskami cesta. Potom ju zvrchu a po bokoch potrieme zvyškom rozšľahaného vajíčka.
5. Kameň na pečenie poprášte múkou a pomocou hliníkovej lopatky naň jablkovú štrúdľu opatrne preložíme. Zatvoríme poklop vajíčka a pečieme približne 30 minút dozlatista.
6. Nakoniec závin vyberieme z vajíčka a preložíme ho na servírovaciu tácku. Posypeme ho práškovým cukrom, zmiešaným s jedným vanilkovým cukrom. Štrúdľu podávame teplú alebo vychladenú, s vyšľahanou šľahačkou.
Dobrú chuť!