Jablková štrúdľa

Autor3 roky pred od autora 308
Obľúbené0

Jablková štrúdľa je jedno z dedičstiev rakúsko-uhorskej kuchyne, presnejšie z Južného Tirolska. Poznáte však tajnú ingredienciu, ktorá z tohto svetovo presláveného múčnika spraví hotové nebíčko v papuľke? Správne, je to Big Green Egg! Rakúska receptúra v kombinácii s dymovou príchuťou, ktorú štrúdľa získa svojou prípravou vo vajíčku, dostane aj vás! Neveríte?



CHOD: dezert

KATEGÓRIA: koláče

TECHNIKA VARENIA: pečenie

KUCHYŇA: rakúska

ÚROVEŇ: stredne ťažká

DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 20 min.

DOBA VARENIA: 30 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 50 min. 

PORCIE: 8-10

jablková štrúdľa



POTREBNÉ INGREDIENCIE NA
CESTO:

500 g hladkej múky 

300 g cukru

20 g kukuričnej múky

8 g prášku do pečiva

250 g masla (studené)

3 vajcia

1 polievková lyžica mlieka

NÁPLŇ:

500 g mierne kyslých jabĺk

50 g vlašských orechov

50 g strúhanky

30 g hrozienok

4 lyžice trstinového cukru

1/4 lyžičky mletej škorice

šťava z polky citrónu

1 polievková lyžica rumu

NA SERVÍROVANIE:


práškový cukor 

vanilkový cukor

šľahačka 

Potrebné príslušenstvo:


jablková štrúdľa

PREDPRÍPRAVA

1. Na prípravu cesta zmiešame preosiatu múku s cukrom, kukuričnou múkou, práškom do pečiva a štipkou soli. Potom pridáme maslo nakrájame na kocky, 2 celé vajcia (jedno vajce si zatiaľ odložíme bokom) a mlieko. Vypracujeme hladké a pružné cesto. Po vypracovaní cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke približne 1 hodinu odpočívať.

2. Na plnku si očistíme jablká, ktoré najskôr ošúpeme, zbavíme ich jaderníka a nakoniec ich nakrájame na tenké plátky. Vlašské orechy nahrubo nasekáme a zmiešame s jablkami. Nakoniec pridáme, strúhanku, hrozienka vopred namočené v rume, trstinový cukor, škoricu a aj citrónovú šťavu.



PRÍPRAVA

1. Vo vajíčku zapálime drevné uhlie a vajíčko zahrejeme spolu s konvektorom, roštom a kameňom na pečenie na teplotu 180 ° C.

2. Na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme cesto na pekný rovnomerný obdĺžnik (cca 34 x 30 cm) s hrúbkou asi pol centimetra. Prebytočné cesto (ak sa tak stane) po bokoch odrežeme a použite ho nakoniec na ozdobenie štrúdle.

3. Plnku rovnomerne rozotrieme na cesto, pričom po bokoch ponecháme z každej strany voľný približne 2 centimetrový okraj. Rozšľaháme vajce, ktoré sme si nechali bokom a potrieme ním okraje cesta.

4. Spodnú časť cesta zvinieme až po okraj vrchnej časti a boky cesta pevne stlačíme. Zvinutú štrúdľu môžeme ozdobiť odrezanými kúskami cesta. Potom ju zvrchu a po bokoch potrieme zvyškom rozšľahaného vajíčka.

5. Kameň na pečenie poprášte múkou a pomocou hliníkovej lopatky naň jablkovú štrúdľu opatrne  preložíme. Zatvoríme poklop vajíčka a pečieme približne 30 minút dozlatista.

6. Nakoniec závin vyberieme z vajíčka a preložíme ho na servírovaciu tácku. Posypeme ho práškovým cukrom, zmiešaným s jedným vanilkovým cukrom. Štrúdľu podávame teplú alebo vychladenú, s vyšľahanou šľahačkou. 


jablková štrúdľa

Dobrú chuť!

Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa