Vegetariánske lasagne s provensálskou zeleninou a šalátom z fenikla
Ak už ste niekedy vo svojom Big Green Egg pripravovali tradičné boloňské mäsové lasagne, potom by ste mali určite vyskúšať pripraviť aj ich chutnú vegetariánsku podobu s provensálskou zeleninou. Práve vďaka veľkému množstvu zeleniny je toto jedlo neskutočne zdravé a chuť nezameniteľná. Verte, že budete milo prekvapení.
CHOD: hlavné jedlo, obed
KATEGÓRIA: zelenina
TECHNIKA VARENIA: grilovanie, nepriame varenie, smaženie
KUCHYŇA: talianska
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 1 hod. 30 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 50 min.
PORCIE: 6
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA LASAGNE:
4 šampiňóny portobello
2 baklažány
2 cukety
2 červené papriky
2 žlté papriky
2 červené cibule
200 g tučného hrudkovitého tvarohu
2 vajcia
3 vaječné žĺtky
250 g strúhanej mozzarelly
BYLINKOVÝ OLEJ:
2 strúčiky čerstvého cesnaku
1 byľka tymiánu
1 byľka rozmarínu
8 lístkov bazalky
1 čajová lyžička kari korenia
6 lyžíc olivového oleja
FENIKLOVÝ ŠALÁT:
1 fenikel
1 hrsť čerstvej žeruchy
1 hrsť čerstvého estragónu
8 byliek pažítky
DRESSING:
3 lyžice olivového oleja
1 lyžica octu na sushi
1 polievková lyžica silného horkého bylinného likéru (napríklad Pastis)
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho spolu s liatinovým roštom na teplotu 220 ° C.
2. Kým sa vajíčko nahrieva, ošúpeme cesnak na bylinkový olej. Z tymiánu a rozmarínu oberieme čerstvé lístky. Cesnak rozdrvíme a zmiešame so všetkými bylinkami, kari korením a poriadne premiešame s olivovým olejom.
3. Z húb portobello poodstraňujeme nožičky a čiapočky nakrájajte na plátky približne 1 cm hrubé. Baklažány a cukety pozdĺžne nakrájame na plátky približne 4 mm hrubé. Plátky potom z oboch strán dôkladne ponatierame pripraveným bylinkovým olejom.
PRÍPRAVA
1. Papriky dáme grilovať na rošt približne na 10 minút a rovnomerne ich z každej strany poopekáme, kým vrchná šupka úplne nesčernie. Medzitým si upečieme plátky húb, baklažánu a cukety, pričom ich restujeme 2 minúty z každej strany. Po každom úkone poklop vajíčka zatvoríme. Plátky následne necháme vychladnúť na čistej utierke. Papriky vyberieme z vajíčka a necháme odpočinúť v plastovom vrecku.
2. Cibuľu olúpeme a nakrájame na tenké krúžky. Tvaroh, vajcia a žĺtky spolu vymiešame vareškou alebo zmixujeme tyčovým mixérom.
3. Z opečenej papriky odstránime vrchnú čiernu šupky, stonky aj semiačka a dužinu nakrájame na široké pásy.
4. Zeleninu naaranžujeme do pekáča (Ø 30 cm) v podobe prekrývajúcich sa vrstiev tak, že začneme plátkami baklažánu, ktoré posypeme kolieskami cibule. Potom navrstvíme papriku, následne huby portobello a nakoniec pridáme vrstvu plátkov cukety. Na každú vrstvu zeleniny natrieme tenkú vrstvu tvarohovej zmesi a opakujeme, kým nespotrebujeme všetku zeleninu. Poslednú vrstvu ukončíme cuketou a posypeme ju strúhanou mozzarellou.
5. Z vajíčka zložíme liatinový rošt a umiestnime doň konvektor a následne antikorový rošt. Pekáč položíme na rošt a zatvoríme poklop vajíčka. Necháme teplotu vajíčka zvýšiť na 180 ° C a lasagne necháme na tejto teplote piecť približne 40 minút do zlatohneda..
6. Po stanovenom čase vyberieme lasagne zo zeleného vajíčka a necháme ich 10 až 15 minút odpočívať. Kým lasagne odpočívajú, nakrájame očistený fenikel na tenké plátky, nakrájame lístky žeruchy, estragónu a pažítky. Zmiešajte si dokopy všetky ingrediencie na dresing, ktorým so feniklový šalátom zľahka premiešame a podávame.
Dobrú chuť!