Jablkové bomby plnené syrom Brie
Kombinácia jabĺk so syrom? Ak ste neochutnali - neuveríte, pretože v chladné jesenné dni je práve jablko naplnené syrom „brie” a zabaleným do slaninky, dezertom zoslaným zo samotného neba. A že skutočne nepreháňame, o tom sa presvedčíte po zapálení uhlia vo svojom zelenom vajíčku. Ďalší skvelý pokrm z Big Green Egg, ktorý stačí položiť na gril a upiecť.
BTW, už ste zo záhrady pooberali prvú tohoročnú jablkovú úrodu?
CHOD: dezert
KATEGÓRIA: ovocie
TECHNIKA VARENIA: nepriame varenie, pečenie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: nenáročná
DOBA PRÍPRAVY: 35 min.
DOBA VARENIA: 50 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 25 min.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
4 menšie jablká (napr. odrody Jonagold alebo Elstar)
8 dlhých tenkých plátkov slaniny
1 lyžica masla
100 ml barbecue omáčky
4 pár lístkov tymiánu
4 pár lístkov rozmarínu
PLNKA:
50 g masla
25 g píniových orieškov
25 g nesolených blanšírovaných mandlí
25 g nesolených kešu orieškov
25 g nesolených lúpaných lieskových orechov
15 g strúhanky
2 lyžice syru Brie
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s konvektorom aroštom z nehrdzavejúcej ocele necháme zahriať na teplotu 180 ° C. Kým sa vajíčko nahrieva, opatrne (v hrnci s dvojitým dnom) rozpražíme maslo na plnku. Následne necháme hrniec s maslom ochladiť vo veľkej miske so studenou vodou.
2. Liatinovú panvicu Skillet položíme na rošt, pridáme píniové oriešky a postupne všetky druhy orechov, ktoré pražíme približne 5 minút do zlatohneda, za občasného miešania a so zatvoreným poklopom vajíčka. Po stanovenom čase zložíme z vajíčka a necháme vychladnúť. vychladnuté orechy nakrájame nadrobno. Následne zmiešame všetky suroviny na plnku dokopy.
3. Jablká ošúpeme a zbavíme jaderníkov vydlabaním. Naplníme ich plnkou a okolo každého jablka (vodorovne) ovinieme 2 plátky slaniny, ktoré sa budú mierne prekrývať. Nakoniec slaninu na každom jabĺčku uchytíme špáradlami.
PRÍPRAVA
1. Panvicu Skillet vymastíme maslom a vložíme do nej predpripravené jablká a potrieme ich časťou grilovacej omáčky.
2. Panvicu s jablkami vložíme do rozohriateho vajíčka a pečieme približne 30 až 40 minút, kým nezmäknú. Počas pečenia ich pravidelne potierame v grilovacej omáčke.
Trochu omáčky si odložíme na servírovanie.
3. Je čas vybrať jablkové bomby z vajíčka a nechať ich mierne vychladnúť. Medzitým (napríklad pomocou štetca) vytvoríme na každom tanieri cestičku z grilovacej omáčky. Na každú cestičku položíme jablkovú bombu a do stredu každého jablka zapichnite byľku čerstvého tymiánu a rozmarínu.
Dobrú chuť!