Restované rezance s kráľovskými krevetami
Chcete si vo svojom Big Green Egg pripraviť napríklad praobyčajnú praženicu? S Wokom z uhlíkovej ocele je príprava smažených a pražených jedál prechádzkou v parku! Wok je ideálnym kúskom z ponuky príslušenstva Big Green Egg, na ktorom hravo pripraviť chutné a kompletné jedlo. S nasledujúcim receptom vytvoríte v priebehu okamihu vynikajúci pokrm pozostávajúci z extra hustých rezancov udon, dotvorený nádhernými kráľovskými krevetami a kompaktnou ázijskou marinádou, ktorá verte - určite si získa každého. Poďme hneď na to!
CHOD: obed, hlavné jedlo
KATEGÓRIA: ryba, zelenina, cestovina
TECHNIKA VARENIA: praženie, smaženie
KUCHYŇA: ázijská
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 20 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 40 min.
PORCIE: 2
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA KREVETY:
12 - 16 kráľovských kreviet (ľahké na lúpanie)
1 červená sladká špicatá paprika
1 červená cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 jarná cibuľka
1 červená španielska chilli paprička
100 ml arašidového oleja
400 g varených hrubých japonských rezancov „udon”
2 vetvičky koriandra
1 limetka
MARINÁDA:
1 pol polievkovej lyžice ustricovej omáčky
1 1/2 polievkovej lyžice čiernej fazuľovej omáčky
1 pol polievkovej lyžice sójovej omáčky
1½ lyžice zázvorového sirupu
(všetky ingrediencie dnes už nájdete v orient kútikoch vytvorených vo väčších potravinách alebo v špecializovaných predajniach či na internete)
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho spolu so vsadeným košom pre konvektor na teplotu 220 ° C.
2. Medzitým spolu zmiešame aj všetky ingrediencie na marinádu. Kráľovské krevety olúpeme (zvyšky škrupiniek z kreviet odložíme nabok) a očistené krevety zmiešame s marinádou.
3. Stonku z papriky odrežeme a dužinu nakrájame na prúžky. Očistíme červenú cibuľu a nakrájame na pol krúžky. Následne na tenké plátky nakrájame aj očistený strúčik cesnaku. Jarnú cibuľku a chilli papričku si tiež nakrájame na tenké krúžky.
PRÍPRAVA
1. Do koša na konvektor vložíme Wok z uhlíkovej ocelea poklop vajíčka uzatvoríme. Takto Wok predhrievame niekoľko minút, aby bol dostatočne horúci.
2. Do rozpáleného woku nalejeme arašidový olej a pridáme škrupky z očistených kreviet, ktoré sme si pred pár minútkami odložili. Zatvorte poklop zeleného vajíčka Big Green Egg a zvyšky z lúpaných kreviet smažíme na oleji po dobu 2-4 minút, vďaka čomu získa olej špecifickú chuť.
3. Po dokončení smaženia škrupiniek zložíme Wok zo zeleného vajíčka a olej prelejeme cez sitko. Opäť umiestime wok do koša nad konvektor a vlejeme doň práve precedený olej. Kráľovské krevety vyberieme z marinády a vložíme ich do woku (marinádu však nevylievame, ale si ju odložíme bokom). Pridáme pripravené ingrediencie: papriku, červenú cibuľu a cesnak, potom zatvoríme poklop a a necháme prejsť varom po dobu približne 3 minút.
4. Marinádu, ktorú sme uchovali z marinovania kreviet následne prilejeme do woku a pridáme aj zvyšné ingrediencie: rezance, jarnú cibuľku a chilli korenie. Dumstujeme, pokým nebudú rezance horúce, pričom zmes priebežne a často miešame. Po každom úkone nezabudnime poklop vajíčka dobre a opätovne uzatvoriť.
5. Nakoniec zložíme wok z vajíčka. Koriandrové lístky a limetku najemno nasekáme na kolieska. Pomocou lyžice naservírujeme rezance rovnomerne do pekných misiek, ozdobíme limetkovými mesiačikmi a posypeme nasekaným voňavým koriandrom.
Dobrú chuť!