Špízy z kráľovských kreviet s pikantným dipom na spôsob Surf ’n’ turf
Surf'n'turf, teda kombinácia mäsa a morských plodov je obľúbená najmä v Ázií a Amerike, no u nás sa s ňou moc často nestretávame, čo je škoda. Dnes tomu však bude inak. Ak si dnes plánujete pripraviť lahodné špízy z morských plodov, dokúpte si aj slaninku. Kráľovské krevety, slaninka a zelené vajíčko Big Green Egg sú tými najlepšími priateľmi. Krevety môžete smažiť na panvici či grilovať, alebo ich môžete zakomponovať i do ďalších jedál akými sú paella či luxusne obložený tanier s ovocím na spôsob de mer. S dnešným receptom na jemne pikantné jedlo použijeme príslušenstvo Big Green Egg na grilovanie špízov a špajle, ktoré sú dokonale chránené pred teplom dreveného uhlia.
CHOD: snack, chuťovka
KATEGÓRIA: ryby, mäso
TECHNIKA VARENIA: grilovanie
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAV: 20 min.
DOBA VARENIA: 10 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 30 min.
PORCIE: 12 špízov
INGREDIENCIE NA ŠPÍZY:
12 veľkých (čiernych tigrích) kreviet
½ ČL japonského prášku siedmich vôní Shichimi tōgarashi (resp. zmes korení: chilli papričky,opražená pomarančová kôra,žlté a čierne sezamové semienka, japonské korenie, morské riasy a ďumbier)
12 plátkov slaniny
1 strúčik cesnaku
1 lyžica olivového oleja
DIP:
1 vetvička koriandra
100 g kyslej smotany
1 polievková lyžica sladkej chilli omáčky
Požadované príslušenstvo:
liatinový gril Satay na prípravu špízov
prípadne rošt
PREDPRÍPRAVA
1. Najskôr v Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zohrejeme vajíčko spolu s liatinovým satay grilom na teplotu 200 °C. Medzitým očistíme kráľovské krevety, pričom ich chvosty neodstraňujeme. Dokonale z kreviet odstránime črevný trakt. Potom kráľovské krevety pozdĺžne navlečieme na pevné špízy a posypeme ich korením siedmich vôní. Každú krevetu následne zabalíme do plátku slaniny. Cesnak ošúpeme, strúčik nadrobno nasekáme a zmiešame s olivovým olejom.
2. Na prípravu dipu oberieme čerstvé lístky koriandra a nasekáme ich nadrobno. Do misky dáme kyslú smotanu, ktorú zamiešame s chilli omáčkou a koriandrom.
PRÍPRAVA
1. Kráľovské krevety obalené v slaninke potrieme cesnakovým olejom. Špízy poukladáme na liatinový Satay gril a poklop vajíčka Big Green Egg zatvoríme. Špízy grilujeme približne 3 minúty.
2. Následne špajle na grile pootočíme a kráľovské krevety obalené v slaninke grilujeme opäť ďalšie 3 minúty.
3. Hotové špízy vyberieme z Big Green Egg a podávame s chutným chilli dipom.
Dobrú chuť!
Ak sa chcete dozvedieť niečo o úprave čerstvých rýb a morských plodov, prečítajte si náš blog.