Krevetový hamburger plnený pikantnou sladkokyslou zeleninou Atjar
Krevetový hamburger nie je možno tak známy, ako hamburger z ostatných druhov rýb, ale je rovnako chutný. A o to viac, ak si ho pripravíte sami vo svojom Big Green Egg. Vďaka východoázijskému nádychu pikantného zeleninového atjaru, ktorý tvorí časť základu, ktorým budeme tieto rybie lahôdky plniť. Na záver nezostáva nič iné, len rýchlo pripraviť potrebné ingrediencie, zapáliť drevné uhlie v kamade a potom vám už nič nebude brániť vtom, aby ste opäť svojich hostí gastronomicky ohúrili. Odporúčame pritom využiť náš recept na domáce hamburgerové žemle. Užite si to!
CHOD: obed, hlavné jedlo
KATEGÓRIA: ryba
TECHNIKA VARENIA: smaženie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 30 min.
DOBA VARENIA: 35 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 5 min.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA BURGERY:
50 g sušených paradajok (najlepšie sušených na slnku)
1 strúčik cesnaku
1 byľka čerstvého estragónu
600 g lúpaných, surových kreviet
1 lyžička nakladaného sushi zázvoru
½ polievkovej lyžice thajskej pálivej omáčky Sriracha
½ lyžičky pravého indického kari korenia (Madras)
½ lyžičky mletej červenej sladkej papriky
1 žĺtok
2 jarné cibuľky
20 g píniových orieškov
50 g strúhanky
NAKLADANÁ ZELENINA:
150 g mrkvy
150 g veľkej bielej reďkovky
2 cm červenej španielskej chilli papričky
100 ml octu
100 g cukru
1 ČL mletej kurkumy
ĎALŠIE POTREBNÉ INGREDIENCIE:
3 lyžice olivového oleja
1 jarná cibuľka
4 hamburgerové žemle
100 g fazuľových klíčkov
1 polievková lyžica japonské korenia furikake
Japonská majonéza Kewpie vyrobená z oleja získaného zo sójových bôbov (podľa chuti)
Japonská ovocno-zeleninová omáčka Okonomi (podľa chuti)
Potrebné príslušenstvo:
- konvektor
- rošt z nehrdzavejúcej ocele
- liatinová panvica
- digitálny teplomer na okamžité zistenie teploty
PREDPRÍPRAVA
1. Na prípravu pikantnej sladkokyslej zeleniny: očistíme mrkvu a reďkovku a pomocou škrabky na zeleninu vytvoríme dlhé prúžky. Chilli papričku nakrájame na tenké krúžky. Následne si pripravíme nálev: 100 ml vody, ocot, cukor a kurkumu necháme zohriať v hrnci, pokým sa cukor úplne nerozpustí. Hrniec odstavíme z ohňa, pridáme prúžky zeleniny a takto hotový Atjar necháme vychladnúť.
2. Na hamburgery: scedíme prípadnú tekutinu zo sušených paradajok, olúpeme a na hrubé kúsky nakrájame cesnak a z byliek estragónu poodtŕhame lístky. Potom tieto ingrediencie pridáme spolu s 400 g kreviet, zázvorom, omáčkou Sriracha, korením a s vaječným žĺtkom do kuchynského mixéra, kde zmes dohladka spracujeme.
3. Zvyšok kreviet nakrájame na malé kúsky a jarnú cibuľku nakrájame nadrobno. Primiešame píniové oriešky, soľ a korenie podľa chuti a dostaneme tak lahodnú krevetovú zmes. Zmes si rozdelíme na 4 rovnaké porcie a vytvarujeme z nich hamburgery. Krevetové hamburgery necháme stuhnúť v chladničke približne 1 hodinu.
PRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku medzitým zapálime drevné uhlie a vajíčko spolu s konvektorom a roštom z nehrdzavejúcej ocele zohrejeme na teplotu 190 ° C.
2. V liatinovej panvici na rošte rozohrejeme olivový olej. Na tanier nasypeme strúhanku a z oboch strán v nej obalíme krevetové hamburgery. Následne hamburgery poukladáme do panvice a smažíme z každej strany približne 3 - 4 minúty do chrumkava. Teplota jadra hamburgerov by mala dosiahnuť teplotu aspoň 70 ° C. Samozrejme nezabudneme po každom úkone poklop vajíčka uzatvoriť. Kým sa burgery smažia, poprekrajujeme si žemle a na tenké kolieska nakrájame jarnú cibuľku. Nálev z atjaru tiež scedíme a pripravíme tak zeleninu na servírovanie.
3. Panvicu vyberieme z vajíčka a hamburgery povyberáme na tanier. Na panvici nakoniec narýchlo osmažíme fazuľové klíčky aj nakrájanú jarnú cibuľku.
4. Atjar zeleninu porozdeľujeme na spodné polovice žemlí. Na zeleninu položíme krevetový hamburger a na hamburger následne opražené fazuľové klíčky s cibuľkou. Okoreníme japonským korením furikake, ochutíme majonézou Kewpie a omáčkou Okonomiyaki. Zakončíme pritlačením vrchných častí žemlí a servírujeme.
Dobrý chuť!