Domáce hamburgerové žemle

Autor2 roky pred od autora 275
Obľúbené0

Aj vy ste dostali nápad vyrobiť si vlastné hamburgery? Zapáľte uhlíky vo svojom Big Green Egg a smelo do vyprážania a grilovania! A ak si trúfate svoje kulinárske umenie up-gradovať, upečte si tiež vlastné hamburgerové žemle. Náš základný recept na hamburgerové žemle, ktorý vám predstavíme, je nielen chutný, ale môžete si ho pripraviť aj s mnohými variáciami a obmenami. Napríklad pridaním kvapky prírodného atramentu z hlavonožcov (sépia či kalamár), upečiete tie najkrajšie čierne žemle v okolí. Nechajte sa inšpirovať, nech je varenie aj umenie...

 

CHOD: príloha

KATEGÓRIA: pečivo

TECHNIKA VARENIA: pečenie

KUCHYŇA: americká

ÚROVEŇ: jednoduchá

DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 40 min.

DOBA VARENIA: 50 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 40 min. 

PORCIE: 10 žemlí



Hamburger buns

POTREBNÉ INGREDIENCIE NA CESTO:

500 g hladkej múky

20 g kryštálového cukru

14 g instantného droždia

1 vajce

250 ml vlažnej vody

100 g slnečnicového oleja

8 g soli

½  polievkovej lyžice kalamarového atramentu (ak si prajete mať čierne žemle)



ĎALŠIE INGREDIENCIE:

50 g masla

1 polievková lyžica mlieka




NA POSYPANIE:

2 lyžice čierneho alebo bieleho sezamu, maku, ľanu alebo omáčky furikake (podľa chuti)



Potrebné príslušenstvo:


Hamburger buns

PREDPRÍPRAVA

1. Na prípravu cesta: do misky pridáme múku, cukor, droždie, vajce, soľ vlažnú vodu a slnečnicový olej a vymiesime vláčne a elastické cesto. Na záver do cesta zamiesime kalamárový atrament. 

2. Potravinovú fóliu potrieme slnečnicovým olejom, na naolejovanú stranu položíme cesto a necháme ho odpočívať približne 30 minút. Medzitým si nakrájame 2 kruhy z pergamenového papiera s o niečo menším rozmerom ako je priemer kameňa na pečenie.

3. Cesto opatrne premiesime a vytvoríme 20 guľôčok. Na každý kruh pergamenového papiera položíme 5 guľôčok, pričom dbáme na to, aby bol medzi guľkami dostatočný rozostup (pri pečení zväčšia svoj objem).  Zvyšných 10 guličiek položíme na samostatný kúsok pergamenového papiera s dostatočným priestorom medzi guličkami. 3 kusy potravinovej fólie natrieme slnečnicovým olejom a položíme naolejovanou stranou na guľky. Takto necháme  odpočívať približne 10 minút.

4. Po stanovenom čase guľky stlačíme, aby získali tvar hrubšej placky a potravinovú fóliu z nich odstránime. Následne 10 žemlí na okrúhlych pergamenových paprieroch popotierame rozpustneným maslom a na každú omastenú polžemľu položíme druhú - nenaolejovanú, ktorú rovnako tak sploštíme do tvaru placky. Potom žemle ešte zakryjeme potravinovou fóliou a podľa potreby ich vytvarujte do požadovaného tvaru hamburgerovej žemle.

5. Nakoniec potravinovú fóliu odstránime a žemle zvrchu potrieme zmesou pripravenou z jednej lyžice mlieka a jednej lyžice vody. Podľa chuti posypeme sezamovými, makovými alebo ľanovými semienkami, prípadne omáčkou furikake. Hamburgerové žemle pred pečením necháme ešte podkysnúť prikryté potravinovou fóliou, a to približne 30 minút.



Hamburger buns



PRÍPRAVA

1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho spolu s konvektorom, roštom z nehrdzavejúcej ocele akameňa na pečenie na teplotu 170 ° C.

2. Prvý kruh pergamenového papiera s pripravenými žemľami  položíme  na predhriaty kameň na pečenie a poklop vajíčka zatvoríme. Žemle pečieme približne 15 minút dozlatista. 4. Po upečení necháme žemle vychladnúť, až potom ich poprekrajujeme. Rovnakým spôsobom upečieme aj zvyšné hamburgerové žemle.



Hamburger buns



TIP:
Ak si hamburgerové žemle pripravujete v predstihu, pred servírovaním a plnením ich môžete nechať ešte mierne rozpiecť na liatinovom rošte, aby získali chuť opätovnej čerstvosti. 

Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa