Domáce hamburgerové žemle
Aj vy ste dostali nápad vyrobiť si vlastné hamburgery? Zapáľte uhlíky vo svojom Big Green Egg a smelo do vyprážania a grilovania! A ak si trúfate svoje kulinárske umenie up-gradovať, upečte si tiež vlastné hamburgerové žemle. Náš základný recept na hamburgerové žemle, ktorý vám predstavíme, je nielen chutný, ale môžete si ho pripraviť aj s mnohými variáciami a obmenami. Napríklad pridaním kvapky prírodného atramentu z hlavonožcov (sépia či kalamár), upečiete tie najkrajšie čierne žemle v okolí. Nechajte sa inšpirovať, nech je varenie aj umenie...
CHOD: príloha
KATEGÓRIA: pečivo
TECHNIKA VARENIA: pečenie
KUCHYŇA: americká
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 40 min.
DOBA VARENIA: 50 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 40 min.
PORCIE: 10 žemlí
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA CESTO:
500 g hladkej múky
20 g kryštálového cukru
14 g instantného droždia
1 vajce
250 ml vlažnej vody
100 g slnečnicového oleja
8 g soli
½ polievkovej lyžice kalamarového atramentu (ak si prajete mať čierne žemle)
ĎALŠIE INGREDIENCIE:
50 g masla
1 polievková lyžica mlieka
NA POSYPANIE:
2 lyžice čierneho alebo bieleho sezamu, maku, ľanu alebo omáčky furikake (podľa chuti)
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Na prípravu cesta: do misky pridáme múku, cukor, droždie, vajce, soľ vlažnú vodu a slnečnicový olej a vymiesime vláčne a elastické cesto. Na záver do cesta zamiesime kalamárový atrament.
2. Potravinovú fóliu potrieme slnečnicovým olejom, na naolejovanú stranu položíme cesto a necháme ho odpočívať približne 30 minút. Medzitým si nakrájame 2 kruhy z pergamenového papiera s o niečo menším rozmerom ako je priemer kameňa na pečenie.
3. Cesto opatrne premiesime a vytvoríme 20 guľôčok. Na každý kruh pergamenového papiera položíme 5 guľôčok, pričom dbáme na to, aby bol medzi guľkami dostatočný rozostup (pri pečení zväčšia svoj objem). Zvyšných 10 guličiek položíme na samostatný kúsok pergamenového papiera s dostatočným priestorom medzi guličkami. 3 kusy potravinovej fólie natrieme slnečnicovým olejom a položíme naolejovanou stranou na guľky. Takto necháme odpočívať približne 10 minút.
4. Po stanovenom čase guľky stlačíme, aby získali tvar hrubšej placky a potravinovú fóliu z nich odstránime. Následne 10 žemlí na okrúhlych pergamenových paprieroch popotierame rozpustneným maslom a na každú omastenú polžemľu položíme druhú - nenaolejovanú, ktorú rovnako tak sploštíme do tvaru placky. Potom žemle ešte zakryjeme potravinovou fóliou a podľa potreby ich vytvarujte do požadovaného tvaru hamburgerovej žemle.
5. Nakoniec potravinovú fóliu odstránime a žemle zvrchu potrieme zmesou pripravenou z jednej lyžice mlieka a jednej lyžice vody. Podľa chuti posypeme sezamovými, makovými alebo ľanovými semienkami, prípadne omáčkou furikake. Hamburgerové žemle pred pečením necháme ešte podkysnúť prikryté potravinovou fóliou, a to približne 30 minút.
PRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho spolu s konvektorom, roštom z nehrdzavejúcej ocele akameňa na pečenie na teplotu 170 ° C.
2. Prvý kruh pergamenového papiera s pripravenými žemľami položíme na predhriaty kameň na pečenie a poklop vajíčka zatvoríme. Žemle pečieme približne 15 minút dozlatista. 4. Po upečení necháme žemle vychladnúť, až potom ich poprekrajujeme. Rovnakým spôsobom upečieme aj zvyšné hamburgerové žemle.
TIP: Ak si hamburgerové žemle pripravujete v predstihu, pred servírovaním a plnením ich môžete nechať ešte mierne rozpiecť na liatinovom rošte, aby získali chuť opätovnej čerstvosti.