V Big Green Egg pečená prekladaná pizza calzone
Milujete pizzu? Kto by ju nemiloval, ale poznáte CALZONE?
Calzone je talianska prekladaná pizza tradične pečená v peci na drevo. Prvé kusy mali vzniknúť v 18. storočí v oblasti talianskeho Neapola. Typické "calzone," teda prekladaná pizza je pripravená zo slaného chlebového cesta naplneného salámou, šunkou alebo zeleninou a syrom mozzarella, ricotta, parmezán alebo pecorino a vajíčkom. Samozrejme v rôznych regiónoch sa môžu ingrediencie obmieňať, veď proti chuti žiadny dišputát. Teda calzone môže vo svojom vnútri obsahovať rôzne náplne, ktoré sa zvyčajne pridávajú len na vrch pizze.
Calzone je trochu podobné tradičnému "stromboli" čo je však slaný syrovo-mäsový závin. Calzone na rozdiel od stromboli je preložená pizza s tradičnou pizza plnkou pečená v peci pri vysokej teplote. Stromboli zvyčajne je pečená syrovo-mäsová roláda, ktorá nemusí vždy obsahovať tradičné pizza ingrediencie. Na rozdiel od Calzone obvykle stromboli neobsahuje paradajkovú omáčku, pričom pre pizzu ako aj calzone prepasírované rajčiny sú základ.
Vizuálne však calzone spoznáte ihneď, tradične sa pečie v tvare polmesiaca, pričom pizza je zvyčajne okrúhla a stromboli má tvar dlhého valca. Pizzu, calzone a stromboli však spája jedno, chutia skvele!
Ingrediencie na cesto:
- 400 g hladká múka
- 250 ml voda
- 20 g droždie
- 1 ČL krupicový cukor
- 1 ČL soľ
- 5 PL olivový olej
- 1 ks vajce na potretie
- tuk na vymastenie
Ingrediencie na plnku:
- 150g syr Mozzarella
- 200 g syr Ricotta
- 40 g parmezán
- 100 g parmská šunka
- 200 g paradajka
- 2 ks vajce
- 3 PL mlieko
- 1 ČL tymian
- mleté čierne korenie
- soľ
Predpríprava:
Cesto: Najskôr si pripravíme kvások, tak že zmiešame droždie s cukrom a polovicou nachystanej vody a necháme ho kysnúť. Následne múku preosejeme, pridáme do nej soľ, zbytok vlažnej vody, kvások a cesto zľahka prepracujeme. Následne prilejeme olej a vypracujeme hladké a vláčne cesto. Odporúčame cesto vypracovať o niečo redšie ako pri príprave pizze, aby sa nám s ním následne ľahšie manipulovalo. Cesto necháme cca hodinu kysnúť.
Plnka: S mliekom zmiešame žĺtky, ricottu, pokrájanú šunku, paradajky, ktoré sme olúpali a zbavili semien, pokrájali na kocky. Ďalej pridáme pokrájanú mozzarellu a strúhaný parmezán. Ochutíme soľou, korením a tymianom a pridáme aj sneh, ktorý sme si vyšľahali z bielkov.
Tip: nechajte si trošku bielka na potretie hotového calzone pred pečením.
Príprava:
Nasypeme drevné uhlie do ohniska do výške cca 2 cm pod jeho hranu, v strede s pomocou elektrického alebo plynového zapaľovača zapalíme. Cca po 3 minútach vložíme convEGGtor skameňom na pečenie a necháme vyhriať na 180 °C.
Cesto, ktoré nám medzičasom vykyslo rozdelíme na štyri/päť časti a vyvaľkáme ich na okrúhle placky, ktoré by mali mať priemer cca 17-18 cm. Hotovú placku položíme na zelený, originálny calzone lis. Na stred placky nanesieme prepasírované rajčiny, na ktoré pridáme pripravenú plnku cca 3-4 polievkové lyžice. Cesto na bokoch lisu riadne pritlačíme k lisu a zvlhčíme bielkom alebo vodou.
Lis preložíme a okraje dobre popritláčame k sebe. Keď budeme mať hotové placky potrieme ich po vrchu bielkom alebo olivovým olejom a vložíme na horúci kameň na pečenie do zeleného vajíčka Big Green Egg. Pečieme približne 40 minút pri teplote 180°C.
Video inšpirácia: