Jelenie kotlety na hríboch s brusnicovým kompótom

Autor1 rok pred 102
Obľúbené0
Divina je nielen chutná a málo kalorická, ale aj zdravá. Mäso obsahuje viacero vitamínov a minerálnych látok. Dnešné rebrá zo zveriny, pripravené v zelenom vajíčku  Big Green Egg budú na vašom stole vyzerať  ešte efektnejšie a veľkolepejšie, keď ich zviažete do tzv. koruny. V nasledujúcom recepte vám vysvetlíme, ako presne to urobiť a naučíme vás pripraviť  si k rebierkam chutnú plnku a lahodný brusnicový kompót. Nakoniec si v stále rozpálenom kamade môžete pripraviť aj voňavé dusené  hrušky, lahodnú dusenú červenú kapustu, dusenú mrkvu a šalotku a tiež obľúbené „hasselback” zemiaky .


CHOD: hlavné jedlo

KATEGÓRIA: mäso, zelenina

TECHNIKA VARENIA: pečenie, nepriame varenie 

ÚROVEŇ: stredne náročná

DOBA PRÍPRAVY: 20 min.

DOBA VARENIA: 1 hod. 40 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 

PORCIE: 4


rack of venison

POTREBNÉ INGREDIENCIE:

REBIERKA Z DIVINY

chrbát zo zveriny (jeleň) s minimálne 8 rebrami

100 g huby lievika trúbkovitého

100 g kuriatok

1 sladká biela cibuľa

2 strúčiky cesnaku

4 byľky tymiánu

2 byľky rozmarínu + 1 rozmarínový vršok

2 lyžice lúpaných nesolených pistácii

100 g bravčového loja

2 lyžice masla



KOMPÓT

100 g brusníc

50 g kryštálového cukru

50 ml likéru z čiernych ríbezlí (na našom trhu napr. crème de cassis značky Bols)

2 ks badiánu

1 kus celej škorice

hay smoked salmon

Potrebné príslušenstvo:

  • rošt z nehrdzavejúcej ocele
  • malá liatinová panvica
  • konvektor
  • liatinová omáčková rajnica so štetcom na potieranie
  • bezdrôtový teplomer s dvoma sondami

rack of venison

PREDPRÍPRAVA

1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s antikorovým nehrdzavejúcim roštom zahrejeme vajíčko na teplotu 180 ° C.

2. Kým sa vajíčko nahrieva na požadovanú teplotu, odstránime z mäsa okolo rebierok všetky šľachy a blany. Mäso okolo blán oškrabeme, nakrájame nadrobno a odložíme na ďalšie použitie.

3. Pripravené, očistené rebrá osolíme, okoreníme a vrchné kosti spolu zaviažeme do korunky ( mäsovou stranou smerom dovnútra a kosťami smerom nahor - do koruny).

4. Huby najskôr opatrne umyjeme vo vlažnej vode a potom ich necháme dôkladne vysušiť na čistej kuchynskej utierke. Očistíme a najemno nakrájame cibuľu a cesnak. Lístky z jednej byľky tymiánu poodtŕhame a nakrájame ich spolu so zelenými ihličkami z vrchnej časti čerstvého rozmarínu. Nahrubo nasekáme pistácie a bravčový loj nakrájame na kocky.


rack of venison

PRÍPRAVA


1. V malej liatinovej panvici, položenej na mriežke vo vajíčku, najskôr rozpustíme maslo  do ktorého po rozpražení postupne pridáme cibuľu, cesnak, bylinky a pár minút restujeme. Keď bude cibuľa usmažená do sklovita, do panvice postupne pridáme huby a po chvíli aj pripravené pistáciové oriešky. Potom zmes zložíme a necháme vychladnúť.

2. Z vajíčka Big Green Egg zložíme rošt, umiestnime doňho konvektor a následne rošt opäť vložíme do vajíčka. Tentokrát necháme vajíčko zohriať na teplotu 180 ° C. Kým sa vajíčko nahrieva, necháme rozohriať liatinovú omáčkovú rajnicu do ktorej po rozohrianí pridáme všetky ingrediencie na kompót, zatvoríme poklop vajíčka a varíme  20 až 30 minút, kým náš kompót nedosiahne konzistenciu sirupu.

3. Je čas na vychladnutú šampiňónovú zmes. Tú zmiešame s nadrobno nakrájaným mäsom z očistených blán a bravčovým lojom. Podľa chuti túto zmes ešte dosolíme a dokoreníme, potom ju vytvarujme do gule a vtlačíme do stredu koruny, ktorú sa chystáme pripravovať.

4. Hotový kompót vyberieme z vajíčka a necháme bokom. Big Green Egg nastavme na teplotu 140 ° C. 

5. Malú liatinovú panvicu položíme na rošt a vložíme do nej zvyšné byľky tymiánu a rozmarínu. Na bylinky uložíme naplnenú korunku a do stredu mäsa vtlačíme diaľkový teplomer s duálnou sondou. Teplotu mäsa nastavíme na teplotu 52 ° C. Zatvoríme poklop vajíčka a necháme vo vajíčku približne 30 až 40 minút, až kým mäso nedosiahne požadovanú teplotu.

6. Po tomto bode vyberieme korunu z vajíčka a jedlo necháme približne 10 minút odpočívať. Jelenie kotlety môžeme podávať spolu s kompótom, ktorý sme nechali vychladnúť na izbovú teplotu, alebo ho mierne ohriať. 

7. Korunu nakrájame na úhľadné kotlety tesne pred podávaním.

Dobrú chuť!

rack of venison

TIP: Ak sa pýtate, čo ďalšie môžete  s kotletami svojim hosťom servírovať, pripravili sme pre vás skvelý recept na voňavé dusené hrušky či dusenú červenú kapustu. Na výber máte ďalej prílohy, akými je napríklad dusená mrkva, dusená šalotka či zemiaky hasselback. To všetko si môžete pripraviť v Big Green Egg v rôznych kombináciách a požadovaných obmenách.



Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa