Údený jelení chrbát s lesným ovocím, červenou zeleninou a jeruzalemskými artičokmi
Priatelia inšpirujte sa a pripravte si vynikajúci údený jelení chrbát s lesným ovocím a červenou zeleninou s jeruzalemskými artičokami (topinamburmi).
Tu je recept na prípravu 10 degustačných porcií, ako ho pripravoval šéfkuchár reštaurácie ANGELS Andrej Róth počas festivalu chutí Big Green Egg´s Flavour Fair Slovensko 2019, ktorý sa uskutočnil prvú júnovú sobotu, dňa 1.6.2019 v Považskej Bystrici.
Ingrediencie na prípravu údeného jelenieho chrbáta:
- 600g očistený jelení chrbát
- 2 vetvičky tymian
- 2 hrste lúčneho sena
- 1 bobkový list
- soľ
- 50g maslo
- olivový olej
Postup: Seno bobkový list a tymian spálime na popol, ktorý preosejeme cez husté sito. Necháme vychladnúť, následne v popole obalíme očistený naporciovaný a osolený jelení chrbát zabalíme do fólie pokvapkaný olivovým olejom . Odpočinuté mäso grilujeme cca 7 minút z každej strany na cca 220-250 stupňov. Pripravené mäso necháme odležať s trochou masla na teplom mieste
Ingrediencie na prípravu kapusty:
- 1väčšia kapusta (pár listov odobrať) zvyšok odšťaviť 500ml na kapustovú šťavu
- 50 ml balzamikový červený ocot
- 6g gellan gum
- 1/2 cl korenia 5tich chutí
- cukor
- soľ
Postup:
Očistenú kapustu si odšťavíme a dáme variť spolu s balzamikovým červeným octom, podľa chuti osolíme, okoreníme, prisladíme, privedieme do varu, stiahneme tepelný zdroj (znížime teplotu) a pridáme želatínu (gellan gum). Odstavíme, necháme vychladnúť a vychladené rozmixujeme na hladký gél, ktorý ešte prepasírujeme cez sito. Pripravenú hmotu naplníme do dávkovacej fľaše.
Ingrediencie na prípravu Topinamburu:
- 1000g topinambur
- 100g maslo
- 50ml smotana
- soľ
- cukor
- korenie
- citrón
- 1g xantan
Postup:
Topinabury umyjeme a dáme piecť na gril , kým nám nezmäkknu cca 160 stupňov 30 minút. Potom ich opatrne ošúpeme , šupky nevyhadzujeme , ale použijeme ich na dekoráciu ako čipsy, topinambury vložíme do mixéru, pridáme maslo, smotanu, soľ, cukor, korenie, citrónovú šťavu, xantan a vymixujeme na hladké pyré.
Čo je to topinambur?
Topinambur je juhoamerická rastlina - slnečnica hľuznatá; jedlé hľuzy známe aj ako židovské zemiaky. Slnečnica hľuznatá pochádza zo Severnej Ameriky, kde ju poznali a využívali Indiáni. V 16. alebo v 17. storočí sa rozšírila do Európy. Je to nenáročná rastlina, ktorá dokáže rásť takmer všade. Dorastá do výšky piatich metrov a kvitne žltými dekoratívnymi kvetmi. Jedlá je jej podzemná hľuzovitá časť, ktorá pripomína kríženca zemiaka a ďumbiera. Topinambur obsahuje množstvo vitamínov A, B, C, K, železo, fosfor, horčík, zinok a iné. Narozdiel od zemiakov neobsahuje škrob. Avšak obsahuje inulín, ktorý je vhodný pre diabetikov, pretože v krvi nezvyšuje hladinu cukru a pozitívne vplýva na tráviaci systém. Topinambury sú výbornou náhradou za klasické zemiaky v ich akéjkoľvek forme, varené, pečené, grilované.
foto: ©margouillatphotos/iStock
Ingrediencie na prípravu baby repy:
- 500g baby repa
- morská soľ
Postup: repu umyjeme, očistíme, nakrájame, osolíme a dáme piecť na gril do mäkka, tak isto ako topinambury
Ingrediencie na prípravu marinovanej repy a lesného ovocia:
- 500g cvikle (väčšia)
- 100g čučoriedky
- 100g černice
- 100ml biele víno
- 100ml portské víno
- 100ml malinový ocot
- 100g hnedý cukor
- 2 vetvičky tymian
- 20ks borievka
- 3 ks bobkový list
Postup: vína a octy spolu s cukrom a koreninami dáme variť, po dosiahnutí varu ešte necháme cca 5 minút vrieť a následne odstavíme. Repu umyjeme ošúpeme nakrájame na mandolíne na tenké plátky a vložíme do nádoby, pridáme lesné ovocie. Ovocie s repou zalejeme horúcou marinádou z vina, octu a korenín, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Ingrediencie na prípravu omáčky:
- 4 šalotky
- čierne korenie
- borievky
- tymian
- bobkový list
- olej
- divinový vývar 1,5litra
- 300ml portské víno
- 200ml červene víno
- 30ml malinový ocot
- soľ
Postup: Šalotku do zlata orestujeme na oleji, pridáme korenie s bylinkami, premiešame a pridáme víno. Varíme pokiaľ sa nám neodparí všetok alkohol, následne zalejeme vývarom, dochutíme octom, soľou a necháme zredukovať. Pre zjemnenie a zahustenie môžeme použiť maslo.
Video z Big Green Egg´s Flavour Fair Slovensko 2019