Elenkin fajnový tvarohový a makový závin

Autor4 roky pred 686
Obľúbené0

Ingrediencie cesto:

  • 400 g múka špaldová polohrubá
  • 100 g múka špaldová celozrnná
  • 3 dl mandľové mlieko
  • 100g - 150g kokosového cukru (podľa chuti)
  • 1 kocka čerstvého droždia alebo domáci kvások
  • 1 dl slnečnicového oleja
  • štipka soli

Ingrediencie plnka:

  • 220 g mletého mak
  • 2 balenia tvarohu
  • 1 hrsť sušených hrozienok
  • 1 dl rumu na hrozienka
  • 90 -150 g kokosového cukru (podľa chuti)
  • 2 čl pomarančovú kôry
  • 1 dl mandľového mlieka
  • 1 žĺtko na potretie


    Tvarohový a makový závin pečený v zelenom vajíčku Big Green Egg

Predpríprava:

Najskôr si s láskou pripravými domáci kvások alebo do misky pomrvíme celú kocku droždia, pridáme lyžičku cukru a múky a asi 1,5 dcl teplého mandľového mlieka. Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme nakysnúť. Do väčšej misky pridáme dobre preosiatu múku, pridáme cukor, soľ a olej. Následne pridáme so múky podkysnutý kvások a zvyšné mlieko, ktoré pomaly k tejto mase dolievame a vypracúvame zmes na jemné cesto, ktoré necháme cca pol hodinu prikryté utierkou nakysnúť.
Nachystáme si makovú plnku: Mlieko povaríme v hrnci s cukrom, pomletý mak a postrúhanú pomarančovú kôru. Dobre premiešame a necháme vychladnúť. Po vychladnutí pridáme za hrsť sušených hrozienok aspoň 1 hodinu marinovaných v rume, premiešame a odložíme k použitiu. 
Tvarohový a makový závin pečený v zelenom vajíčku Big Green Egg
Nachystáme so tvarohovú plnku: Do misky vysypeme tvarom, pridáme 1 čajovú lyžičku nastrúhanéj pomarančovej kôry a za hrsť sušených hrozienok aspoň 1 hodinu marinovaných v rume, premiešame a odložíme k použitiu.
Tvarohový a makový závin pečený v zelenom vajíčku Big Green Egg
Pripravíme si papier na pečenie, z ktorého si vystrihneme kruh o priemere kruhu kameňa na pečenie.
Príprava:
Cesto si rozdelíme na dve pomerne rovnaké časti. Na pomúčenej doske každé cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 5 mm v tvare obdĺžnika (radšej menší obdĺžnik a nechať dobre nakysnúť) a rovnomerne nanesieme  potrieme jeden pripravenou makovou plnkou a druhý tvarohovou plnkou. Po nanesení plnky cesto po krajoch ovinieme do rámu a zvinieme do závinu. Preložíme na pripravený vystrihnutý papier na pečenie. Povrch jemne potrieme pripraveným rozmiešaným žĺtkom a necháme ešte chvíľu nakysnúť.
Tvarohový a makový závin pečený v zelenom vajíčku Big Green Egg

Medzitým si zapálime s pomocou LOOFTLIGHTERa drevné uhlie. Predtým však si násypku drevného uhlia v ohnisku zeleného vajíčka Big Green Egg naplníme do plna. Necháme chvíľku drevné uhlie na voľno tlieť a následne vložíme do vajíčka convEGGtor s kameňom na pečenie a necháme akumulovať a teplotu vyhriať na 200 °C.
Tvarohový a makový závin pečený v zelenom vajíčku Big Green Egg

Po nakysnutí potretých závinov tieto preložíme do 200 °C vyhriateho zeleného vajíčka Big Green Egg priamo na kameň na pečenie a pečieme cca 25 - 30 minút. Pred vybratím skontrolujeme vpichom špajdle. Ak už maková nelepí, vyberáme a dobrú chuť!

TIP: použite liatinový pekáč veľký "skillet," do ktorého na pečiaci papier položte záviny. Pekáč udrží rozťahujúce sa záviny a tieto sa nerozteču, resp. toľko nepopraskajú.

Tvarohový a makový závin pečený v zelenom vajíčku Big Green Egg

... tento tvarohový chutil fakt skvele :)

Tvarohový a makový závin pečený v zelenom vajíčku Big Green Egg

Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
No products were found.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa