Elenkin fajnový tvarohový a makový závin
Ingrediencie cesto:
- 400 g múka špaldová polohrubá
- 100 g múka špaldová celozrnná
- 3 dl mandľové mlieko
- 100g - 150g kokosového cukru (podľa chuti)
- 1 kocka čerstvého droždia alebo domáci kvások
- 1 dl slnečnicového oleja
- štipka soli
Ingrediencie plnka:
- 220 g mletého mak
- 2 balenia tvarohu
- 1 hrsť sušených hrozienok
- 1 dl rumu na hrozienka
- 90 -150 g kokosového cukru (podľa chuti)
- 2 čl pomarančovú kôry
- 1 dl mandľového mlieka
- 1 žĺtko na potretie
Predpríprava:
Najskôr si s láskou pripravými domáci kvások alebo do misky pomrvíme celú kocku droždia, pridáme lyžičku cukru a múky a asi 1,5 dcl teplého mandľového mlieka. Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme nakysnúť. Do väčšej misky pridáme dobre preosiatu múku, pridáme cukor, soľ a olej. Následne pridáme so múky podkysnutý kvások a zvyšné mlieko, ktoré pomaly k tejto mase dolievame a vypracúvame zmes na jemné cesto, ktoré necháme cca pol hodinu prikryté utierkou nakysnúť.
Nachystáme si makovú plnku: Mlieko povaríme v hrnci s cukrom, pomletý mak a postrúhanú pomarančovú kôru. Dobre premiešame a necháme vychladnúť. Po vychladnutí pridáme za hrsť sušených hrozienok aspoň 1 hodinu marinovaných v rume, premiešame a odložíme k použitiu.
Nachystáme so tvarohovú plnku: Do misky vysypeme tvarom, pridáme 1 čajovú lyžičku nastrúhanéj pomarančovej kôry a za hrsť sušených hrozienok aspoň 1 hodinu marinovaných v rume, premiešame a odložíme k použitiu.
Pripravíme si papier na pečenie, z ktorého si vystrihneme kruh o priemere kruhu kameňa na pečenie.
Príprava:
Cesto si rozdelíme na dve pomerne rovnaké časti. Na pomúčenej doske každé cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 5 mm v tvare obdĺžnika (radšej menší obdĺžnik a nechať dobre nakysnúť) a rovnomerne nanesieme potrieme jeden pripravenou makovou plnkou a druhý tvarohovou plnkou. Po nanesení plnky cesto po krajoch ovinieme do rámu a zvinieme do závinu. Preložíme na pripravený vystrihnutý papier na pečenie. Povrch jemne potrieme pripraveným rozmiešaným žĺtkom a necháme ešte chvíľu nakysnúť.
Medzitým si zapálime s pomocou LOOFTLIGHTERa drevné uhlie. Predtým však si násypku drevného uhlia v ohnisku zeleného vajíčka Big Green Egg naplníme do plna. Necháme chvíľku drevné uhlie na voľno tlieť a následne vložíme do vajíčka convEGGtor s kameňom na pečenie a necháme akumulovať a teplotu vyhriať na 200 °C.
Po nakysnutí potretých závinov tieto preložíme do 200 °C vyhriateho zeleného vajíčka Big Green Egg priamo na kameň na pečenie a pečieme cca 25 - 30 minút. Pred vybratím skontrolujeme vpichom špajdle. Ak už maková nelepí, vyberáme a dobrú chuť!
TIP: použite liatinový pekáč veľký "skillet," do ktorého na pečiaci papier položte záviny. Pekáč udrží rozťahujúce sa záviny a tieto sa nerozteču, resp. toľko nepopraskajú.
... tento tvarohový chutil fakt skvele :)
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď