Jablkový koláč s trstinovým cukrom
Vedeli ste, že typická príchuť dymu, ktorú jedlá a prísady obsahujú vďaka príprave v Big Green Egg, sa perfektne hodí k domácemu jablkovému koláču? Začnite preto rýchlo chystať suroviny na prípravu lahodného koláčika z jesenných jabĺčok a trstinového cukru, zapáľte drevné uhlie v kamado - pretože začíname! Lahodný, teplý jablkový koláč si už za hodinku budete môcť vychutnať v jeho plnej chuti.
CHOD: dezert
KATEGÓRIA: ovocie, múčnik
TECHNIKA VARENIA: pečenie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: stredná
PREDPRÍPRAVA: 25 min.
DOBA PRÍPRAVY: 50 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 15 min.
PORCIE: 8
POTREBNÉ PRÍSLUŠENSTVO NA KOLÁČ:
200 g polohrubej múky
1,5 g prášku do pečiva
3 štipky jemnej morskej soli
65 g trstinového cukru
130 g masla izbovej teploty
1 menšie vajíčko
NÁPLŇ
3 sladkokyslé jablká
50 g trstinového cukru
1 ČL mletej škorice
50 g sušených brusníc
50 g strúhanky
POSÝPKA
1 a 1/2 sladkého kyslého jablka
1 polievková lyžica kryštálového cukru
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s konvektorom a roštom z nehrdzavejúcej ocele ho zahrejte na teplotu 180 ° C. Medzitým si na prípravu cesta pripravíme: spolu preosejeme múku, prášok do pečiva a soľ. Pridáme trstinový cukor, mäkké maslo a vajíčko a vypracujte hladké cesto. Veko okrúhleho liatinového pekáčanamažeme maslom.
2. Na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme cesto, ktoré roztiahneme na dostatočne veľký kruh na to, aby zakrylo celé veko z pekáča. Následne namazané veko prikryjeme pripraveným a rozvaľkaným cestom. Presahujúce cesto odstrihneme
3. Na plnku: jablká ošúpeme a nakrájame na štvrtinky. Odstránime jaderníky a dužinu nakrájame na približne centimetrové kocky. Potom tieto kúsky zmiešame so zvyšnými surovinami potrebnými na plnku a hotovú plnku rozotrieme na korpus cesta.
4. Na ozdobu: jablko umyjeme, osušíme a následne nakrájame na tenučké plátky. Následne plátky poukladáme kruhovým vzorom na plnku a posypeme kryštálovým cukrom.
PRÍPRAVA
1. Na rošt umiestnime studený kameň na pečenie, na ktorý následne položíme jablkový koláč. Zatvoríme poklop vajíčka a jablkový koláč pečieme približne 40-50 minút, kým sa koláč neprepečie a pokým nebude vrch pekne zlatohnedý.
2. Nakoniec vyberieme jablkový koláč z vajíčka Big Green Egg a necháme ho mierne vychladnúť. Po vychladnutí koláč preložíme na tácku a nakrájame.
Dobrú chuť!