Grilované bravčové rebierka s medovou marinádou
Vďaka metóde, ktorú použijeme v nasledujúcom recepte na BBQ medové rebierka, už nebudete na prípravu obeda potrebovať pol dňa. V zelenom vajíčku Big Green Egg rebierka na záver krátko grilujete a skvelý pokrm je v okamžiku na stole. Na marinádu môžete použiť našu jednoduchú domácu medovú omáčku, ktorá sa do mäsa pri príprave krásne vpije.
CHOD: obed, hlavný chod
KATEGÓRIA: mäso
TECHNIKA VARENIA: nepriame varenie, grilovanie
KUCHYŇA: americká
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 15 min.
DOBA VARENIA: 2 hod. 35 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 50 min.
PORCIE: 6
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA REBIERKA:
6 bravčových rebierok vcelku
MARINÁDA
2 červené cibule
1 hlávka cesnaku
5 vetvičiek rozmarínu
8 vetvičiek tymiánu
800 ml kečupu
200 g medu
1 polievková lyžica chilli omáčky (sambal)
morská soľ
NA OZDOBU
1 citrón
Potrebné príslušenstvo:
- konvektor
- multifunkčný rošt na pečené mäso a rebrá
- jednorazová miska na odkvapkávanie
- liatinový rošt
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko zahrejte spolu s konvektorom a roštom na teplotu 150 ° C. Kým sa vajíčko nahrieva, zo spodnej časti rebier odstránime blanu (urobíme to vsunutím zadnej časti lyžice medzi membránu a rebrá, alebo nožom). Ak je lyžica vložená správne, membránu ľahko odstránime jediným pohybom.
2. Na medovú marinádu: olúpeme červenú cibuľu a cesnak a nakrájame ich na hrubé kúsky. Ihličky z rozmarínu a listy z tymiánu pooddeľujeme od stoniek a zmixujeme spolu s kečupom, medom a chilli omáčkou. Nakoniec marinádu dosolíme morskou soľou.
PRÍPRAVA
1. Pripravenou marinádou potrieme obe strany rebierok a zvyšnú marinádu odložíme bokom. Rebierka vložíme do multifunkčného roštu na pečené mäso a rebrá. Na konvektor položíme jednorazovú odkvapkávaciu misku a opatrne ju naplníme 500 mililitrami vody. Následne do vajíčka vložíme rošt a napokon aj multifunkčný rošt na pečené mäso a rebrá s rebierkami. Zatvoríme poklop vajíčka a necháme rebierka približne 2 hodiny variť.
2. Po stanovenom čase rebierka opäť výdatne potrieme marinádou, zatvoríme poklop vajíčka a necháme ich variť ďalších 30 minút.
3. Multifunkčný rošt na pečené mäso a rebrá vyberieme z vajíčka, odstránime rošt aj konvektor a do vajíčka vložíme liatinový rošt na grilovanie. Zatvoríme poklop a teplotu vajíčka upravíme na 200 ° C. Kým sa vajíčko opätovne nahrieva, rebierka zabalíme do alobalu, aby nevychladli. Prichystáme misky s teplou vodou a citrónom na umývanie prstov.
4. Rebierka položíme (vcelku alebo po častiach) spodnou stranou nahor na rošt a grilujeme približne 2 minúty. Potom ich pootočíme o 90 stupňov a grilujte ďalšie 2 minúty. Po každom úkone poklop vajíčka zatvoríme.
5. Podávame so zvyšnou marinádou - ako omáčkou. Misky s vodou na umývanie prstov oceníme pri konzumácii rebierok rukami, kedy si prsty budeme môcť priebežne pekne poumývať.
TIP: Grilované rebierka si môžeme pripraviť napríklad so zemiakmi Hasselback (zemiaky narezané na plátky) alebo s pečeným batátom.
Dobrú chuť!