Rebrá so sladkou marinádou zo sójovej omáčky a jablčného octu
Ingrediencie na rebrá:
- 2 rebrá
- 4 lyžice korenia piatich vôní
- 2 jarné cibuľky
- 1 lyžica sezamových semienok
Na marinádu:
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 cm čerstvého zázvoru
- ½ červené čili papričky
- 1 tyčinku škorice
- 10 guličiek čierneho korenia
- 1 badián
- 3 klinčeky
- 5 lístkov limetky (limetky Kaffir)
- 1 polievková lyžica mletého zázvoru
- 100 ml arašidového oleja
- 150 ml sójovej omáčky
- 150 ml sladkej indonézskej sójovej omáčky
- 75 ml jablčného octu
Na potieranie:
- 150 ml sójovej omáčky
- 150 ml sladkej indonézskej sójovej omáčky
- 50 ml jablčného octu
- 50 ml arašidového oleja
- 2 plné lyžičky jablčného sirupu
Odstráňte blany z oblúkovitej strany rebier vsunutím tenkého noža medzí blanu a rebrá. Narežte blanu a ručne ju vytiahnite. To isté urobte s druhými rebrami. Po oboch stranách posypte rebrá korením piatich vôní a vtlačte do mäsa. Olúpaný cesnak a na hrubo nadrvené klinčeky vložte do marinády. Zázvor nakrájajte na plátky a papričky na kolieska. Rozlomte škoricu na pol a ľahko pomačkajte guličky čierneho korenia. Takto pripravené suroviny zmiešajte so zvyšnými ingredienciami na marinádu.
Rebrá vložte do misy a zalejte marinádou. Po tom misu prikryte a nechajte rebrá marinovať v chladničke po dobu 8-24 hodín. Priebežne rebrá Otáčajte a zakaždým ich znovu prelejte marinádou. Rebrá môžete marinovať tiež v uzatvárateľnom vrecku.
Zapáľte drevné uhlie v Big Green Egg a zohrejte na 125 ° C. Hŕstku jablčných štiepok na údenie namočte do vody.
Rozhoďte namočené štiepky cez žeravé uhlie. Umiestnite konvEEGGtordo zeleného vajíčka a položte doň obdĺžnikový pekáč na odkvapkávanie šťavy. Umiestnite rošt a naň dajte rošt na prípravu rebier a mäsa. Rebierka dajte do roštu a zatvorte veko vajíčka. Opäť zohrejte na 125 ° C a nechajte 2,5 hodiny variť.
Ohrejte zelené vajíčko na 140 ° C a nechajte rebrá variť ďalej pri tejto teplote cca 20 minút. Prísady na potieranie zmiešajte dohromady do hrnca na omáčku a položte ho na okraj grilu. Príležitostne premiešajte, aby sa zložky dôkladne zmiešali.
Potrite zmesou mäsovú stranu rebierok a nechajte variť ďalších 10 minút. Potrite druhýkrát a nechajte variť ďalších 10 minút. Medzitým si nakrájajte jarnú cibuľku na krúžky.
Vyberte rebierka z vajíčka a naposledy potrite. Posypte rebierka jarnou cibuľkou a sezamovými semienkami. Rebierka budú mať vďaka marináde tmavšiu farbu, ale chutiť budú výborne.
Dobrú chuť!