Údený bravčový bôčik
Ingrediencie na bôčik:
- 1.5 kg bravčového bôčika bez kože
- 100 ml javorového sirupu
Zálievka:
- 100 g jemnej morskej soli
- 50 g cukru
- 5 strúčikov cesnaku
- 4 vetvičky rozmarínu
- 6 vetvičiek tymianu
- 2 bobkové listy
Na prípravu slaného nálevu zahrejte približne 200 ml vody a pridajte soľ a korenie. Prelejte do pekáča na odkvapkávanie . Olúpte cesnak a nakrájajte. Do pekáča prilejte 1l studenej vody a pridajte cesnak, rozmarín, tymian a bobkové listy. Takto pripravený nálev nechajte vychladnúť a vložte bravčový bôčik. Dajte pozor, aby bol celý kus mäsa ponorený v náleve. Dajte do chladničky a nechajte 24 hodín odpočinúť.
Zapáľte drevné uhlie v Big Green Egg a zohrejte na 110 ° C. Vytiahnite bravčový bôčik z chladničky, zlejte nálev a nechajte mäso uschnúť.
Do žeravého uhlia pridajte drevo na údenie( Hickory) a umiestnite konvEGGtor. Na neho postavte jednorazovú misku na odkvapkávanie a nalejte približne 1 cm vody. Umiestnite rošt a položte bravčový bôčik, tučnou stranou nahor. Zatvorte veko EGG a nechajte mäso 75 minút piecť.
Opatrne vytiahnite rošt s bôčikom a konvEGGtor s odkvapkávacou miskou, pridajte drevo na údenie do uhlia. Všetko vráťte späť a nechajte mäso ďalších 75 minút piecť. Do odkvapkávacej misky už netreba dolievať vodu.
Opäť opatrne vytiahnite rošt a konvEGGtor, pridajte ďalšie drevo na údenie. Všetko vráťte späť a zatvorte veko EGG, potrite bôčik javorovým sirupom. Pečte ďalšiu 1,5 hodinu kým nie je mäso hotové a teplota v jadre nedosiahne najmenej 70 ° C. Každú polhodinu potrite mäso javorovým sirupom a nechajte glazovať. Pre zmeranie teploty vnútri mäsa použite digitálny teplomer .
Vytiahnite bôčik z EGG a dajte na tanier. Prikryte a nechajte v chladničke vychladnúť než ho budete podávať.
Dobrú chuť!