Pečené jabĺčka butterscotch
Butterscotch sa vyrába zahriatím hnedého cukru a masla. Náš recept na pečené glazované butterscotch jablká zo zeleného vajíčka Big Green Egg je veľmi jednoduchý, no jeho chuť je neobvyklá.
CHOD: dezert
KATEGÓRIA: ovocie
TECHNIKA VARENIA: pečenie
ÚROVEŇ: jednoduchá
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 30 min.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
4 štvorce lístkového cesta (cca10x10 cm)
100 g karamelových cukríkov Werther’s Original
trochu múky na posypanie
1 vajce
2 veľké jablká
vanilková zmrzlina
4 lístky čerstvej mäty
Potrebné príslušenstvo:
PRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s konvektorom, antikorovým roštom a kameňom na pečenie zohrejeme vajíčko na teplotu 220 ° C. V predstihu necháme rozmraziť lístkové cesto. Štyri cukríky Werther’s Original odložíme bokom a zvyšok najemno rozdrvíme v kuchynskom robote.
2. Pracovnú dosku poprášime múkou a rozložíme na ňu štvorce lístkového cesta, ktoré potrieme rozšľahaným vajíčkom. Jablká olúpeme a z ich vrchnej a spodnej časti odrežeme vršky tak, aby neskôr stabilne stáli na lístkovom ceste. Následne jablká rozpolíme na štyri hrubé krúžky, z ktorých vyberieme jaderníky. Na každý kúsok lístkového cesta položíme krúžok jablka, do stredu ktorého (tam, kde bolo jadro) vložíme celý karamelový cukrík. Nakoniec posypte aj jablkový krúžok jemne nakrájaným karamelovým cukríkom.
3. Kúsky lístkového cesta s jablkom poukladáme pomocou špachtle na plochý kameň na pečenie. Zatvoríme poklop vajíčka a pečieme 15-20 minút dozlatista.
Na upečené jablko naservírujeme porciu vanilkovej zmrzliny, ozdobíme mätou a ihneď podávame.
TIP: Namiesto cukríkov môžeme použiť mäkké karamelové cukríky (krovky) a jablká pred pečením celé zabaliť do lístkového cesta. Po upečení ich polejeme roztopenou mätovou čokoládou a podávame horúce, alebo mierne vychladené.