Maková bábovka „gugelhupf” s pomarančovou polevou
Gugelhupf obsahuje mak a pomarančový džús a výborne hodí na raňajky, či ako chutný dezert s nádychom nostalgie z detskch čias. Prípravou v Big Green Egg to chutnému koláčiku na kráse a chuti neuberie!
CHOD: dezert
KATEGÓRIA: múčnik
TECHNIKA VARENIA: pečenie
KUCHYŇA: nemecká
ÚROVEŇ: jednoduchá
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 55 min.
PORCIE: 8-10
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
100 g zmäknutého masla
4 vajcia
80 + 20 g cukru
50 g hladkej múky
½ sáčku prášku do pečiva
100 g mandľovej múky
1 citrón v bio kvalite
50 g maku
mlieko podľa potreby
NA POLEVU:
20 ml pomarančového džúsu
100 g preosiateho práškového cukru
Potrebné príslušenstvo:
PRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s konvektorom a antikorovým roštom zohrejeme vajíčko na teplotu 180 ° C. Kým sa vajíčko nahrieva, vymastíme maslom malú formu na bábovku.
2. Následne oddelíme žĺtky od bielkov. Zmäknuté maslo vymiešame s 80 g cukru a do zmesi zašľaháme žĺtky. Múku zmiešanú s práškom do pečiva a mandľovú múku zamiešame do vaječnej žĺtkovej zmesi. Nakoniec pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a zomletý (alebo celý) mak. Ak je cesto príliš husté, rozriedime ho mliekom na polotekutú konzistenciu. Bielka vyšľaháme na sneh a zašľaháme do neho aj 20 g práškového cukru. Sneh pred pečením opatrne zamiešame do pripraveného makového cesta.
3. Cesto nalejeme do vymastenej formy na bábovku, položíme na rošt a poklop vajíčka zatvoríme. Bábovku gugelhupf pečieme približne 35 minút dozlatista.
4. Po stanovenom čase vyberte formu z vajíčka a koláč preklopíme na mriežku, kde ho necháme poriadne vychladnúť.
5. Kým sa gugelhupf chladí, za stáleho miešania zohrejeme na panvici preosiaty práškový cukor s pomarančovým džúsom. Polevou polejeme vychladnutým Gugelhupfom, ktorý môžeme ozdobiť jemnými hoblinkami z pomaranča (bio).
Dobrú chuť!
TIP: v prípade, že nám nevadia kalórie navyše, podávame bábovku s čerstvým bobuľovým či sezónnym ovocím a pravou šľahačkou.