Sladké Valentínske potešenie
CHOD: dezert
KATEGÓRIA: pečivo
TECHNIKA VARENIA: pečenie
KUCHYŇA: anglická
ÚROVEŇ: priemerne náročná
DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 10 min.
DOBA VARENIA: 10 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 20 min.
PORCIE: 2-4
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA SUŠENKY:
60 g hladkej múky
60 g masla (zmäknutého)
60 g krupicového cukru
2 menšie vaječné bielka
BIELY ČOKOLÁDOVÝ KORPUS:
60 g hladkej múky
2 celé vajcia
150 g cukru
125 g masla
100 g bielej čokolády
KRÉM MASCARPONE:
1 vanilkový struk (alebo esencia)
400 g mascarpone
2 lyžice práškového cukru
OVOCNÝ DŽEM:
4 g želatínových plátov
200 ml šťavy z červených ríbezlí
20 g cukru
100 g čerstvých čučoriedok
100 g čerstvých malín
PUDING:
3 žĺtky
75 g cukru
25 g hladkej múky
250 ml mlieka
NA SERVÍROVANIE:
práškový cukor na posypanie
5 ks mätových lístkov
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho spolu s konvektorom a roštom z nehrdzavejúcej ocele na teplotu 190 ° C. Múku na sušienky preosejeme, potom všetky prísady vložíme do misy a šľaháme, kým sa všetko dobre nespojí. Cesto naberieme do cukrárskeho vrecka a vložíme ho na jednu hodinu do chladničky.
2. Na čokoládovú plnku z bielej čokolády vymažeme maslom okrúhlu formu na pečenie (Ø 30 cm). Múku opäť dobre preosejeme. Vajcia vyšľaháme s cukrom dopenista. Medzitým si na strednom ohni rozpustíme maslo s čokoládou pričom sa uistíme, že teplota čokolády nepresahuje teplotu 40 ° C. Malé množstvo vaječnej zmesi preložíme cez čokoládovú zmes a potom túto zmes prelejeme cez vaječnú zmes. Nakoniec zapracujeme preosiatu múku a hotové cesto rovnomerne nalejte do formy, ktorú vložíme na rošt do zeleného vajíčka. Zatvoríme poklop vajíčka a pečieme približne 15 minút, dozlatista.
3. Kým sa čokoládový korpus pečie, pripravíme si krém z mascarpone: vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a semiačka vyškriabeme. Lusk odložíme. Vanilkové semiačka a krupicový cukor zmiešame s mascarpone, až pokým kým sa dobre nespoja. Potom zmes naberieme do cukrárskeho vrecka a vložíme do chladničky, až kým nebude potrebný na použitie.
4. Formu s korpusom z bielej čokolády vyberieme z vajíčka a pred vybratím z formy necháme približne 15 minút vychladnúť. V prípade, že budete piecť aj svoje vlastné domáce sušienky, do vajíčka vložte kameň na pečenie (na rošt) a vajíčko ohrejte na teplotu 180 ° C.
5. Pokiaľ ide o ovocný džem, želatínu najskôr namočíme do veľkého množstva studenej vody, aby napučala Medzitým si na miernom ohni privedieme k varu polovicu množstva ríbezľovej šťavy s cukrom. Panvicu odstavíme z ohňa, vodu zo želatíny vytlačíme cez dlaň a za stáleho miešania ju rozpustíme v horúcej ríbezľovej šťave. Nakoniec do zmesi primiešame aj zvyšok šťavy a necháme všetko vychladnúť na izbovú teplotu.
6. Na puding: zmiešame v kastróle vaječné žĺtky, cukor, múku a necháme zohriať na strednú teplotu. Následne pomaly vmiešame mlieko tak, aby sa všetky ingrediencie dôkladne spojili. Pridáme aj zvyšný vydlabaný vanilkový struk a za stáleho miešania na stredne silnom ohni privedieme k varu. Akonáhle začne puding vrieť, ihneď hrniec odstavíme z ohňa a prepasírujeme ho cez sito. Hotový puding zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť v chladničke.
7. Čiastočne rôsolovú šťavu z ríbezlí rozdelíme na dve rovnaké časti. Do jednej polovice primiešame čučoriedky a do druhej časti maliny. Niekoľko kúskov ovocia si necháme bokom na záverečné ozdobenie. Tento dvojaký džem necháme následne dobre stuhnúť v chladničke.
8. Na sušienky: narežte dva kruhy pergamenového papiera s rovnakými rozmermi ako má kameň na pečenie. Na jeden z kruhov nastriekame z cesta srdiečka a papier preložíme na kameň na pečenie. Zatvoríme poklop vajíčka a sušienky pečieme približne šesť minút dozlatista.
Po stanovenom čase vyberieme sušienky (vrátane pergamenového papiera) z vajíčka a necháme ich vychladnúť. Rovnakým spôsobom pripravíme aj druhú časť cesta na sušienky. Sušienky skladujeme v uzavretej nádobe, kým nebudú pripravené na podávanie. Na Valentínske potešenie nebudeme potrebovať všetky sušienky, takže na zvyšku si môžete pochuť napríklad s dobrou kávou alebo čajom.
PRÍPRAVA
1. Korpus z bielej čokolády rozbijeme na väčšie kúsky a dáme do sklenenej misky.
2. Trochu mascarpone krému nastriekame na čokoládový korpus, ktorým sme vyložili dno misky a rozotrieme. Navrch navrstvíme lyžicu čučoriedkového džemu a potom ďalšiu vrstvu kúskov čokoládového korpusu. Následne pridáme vrstvu pudingu a potom ďalšiu vrstvu malinového džemu. Potešenie zakončíme kúskami čokoládového korpusu, pokrytého vrstvou krému mascarpone. Časť korpusu si odložíme do vzduchotesnej nádoby na servírovanie.
3. Potešenie dáme na noc schladiť do chladničky.
TIP NA SERVÍROVANIE:
1. Dezert vyberieme z chladničky. Poprášime odloženými rozdrobenými kúskami čokoládového korpusu z bielej čokolády a poprášime práškovým cukrom.
2. Valentínske potešenie ozdobíme čerstvými čučoriedkami, malinami, jahodami, lístkami mäty a skvelými domácimi sušienkami.
Dobrú chuť!