Trhané kurča s pečenými zemiakmi
Kurča môžeme pripraviť v keramickom pekáči na hydinu alebo v pekáči na kuracie mäso na pive. Keď mäso vložíte do panvice naplnenej zemiakmi a cibuľou, šťava z pečenia bude odkvapkávať do panvice a šťava tak dodá zemiakovej zmesi fantastickú chuť! Trhané kuracie mäso podávame so zemiakmi spolu s lyžicou majonézy. Ak by ste ho chceli podávať v obmene, potom siahnite po recepte na korenený jablkový kompót, ktorý sa ku trhanému kuraciemu mäsu hodí snáď zo všetkého najviac. Zvyšky mäsa môžeme použiť ako náplň do kuracích závitkov, a to jednoduchou obmenou klobásového mäsa trhané kuracie. Trhané kuracie mäso môžete podávať doplnené o váš obľúbený šalát. Dobrú chuť!
CHOD: obed, hlavné jedlo
KATEGÓRIA: hydina
TECHNIKA VARENIA: nepriame varenie, pečenie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 1 hod. 20 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 40 min.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA KURA:
1 kura z voľného chovu
2 lyžice olivového oleja
8 lístkov čerstvého koriandra
KORENIACA ZMES NA KURA
30 g nemletého indického korenia vadouvanu
10 g bieleho korenia
5 g rasce
30 g indického kari prášku
20 g sladkej údenej mletej papriky
10 g mletého zázvoru
5 g drveného horčicového korenia
5 g mletého muškátového orieška
5 g sušeného cesnakového granulátu
20 g zelerovej soli
30 g hnedého cukru
ZEMIAKY
4 ks zemiakov na pečenie
OMÁČKA
1 strúčik cesnaku
2 byľky čerstvého koriandra
10 byliek pažítky
6 lyžíc gréckeho jogurtu (5% tuku)
2 lyžičky čilli omáčky harissa
Potrebné príslušenstvo:
- konvektor
- jednorazová miska na odkvapkávanie
- rošt z nehrdzavejúcej ocele
- bezdrôtový teplomer s dvojitou sondou
PREDPRÍPRAVA
1. V Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zahrejeme ho spolu konvektorom, jednorazovou odkvapkávacou miskou a roštom z nehrdzavejúcej ocele na teplotu 180 ° C.
2. Medzitým si pripravíme koreniacu zmes na potretie: indické vadouvan, biele korenie a rascu jemne zomelieme v mlynčeku na korenie alebo v mažiar (prípadne v mlynčeku na kávu). Všetky prísady na koreniacu zmes zmiešame dohromady a odmeriame z hotovej zmesi 3 polievkové lyžice. Zvyšok si uložíme do vzduchotesnej nádoby.
3. Kurča najskôr potrieme olivovým olejom a potom na potretie použijeme predpripravenú koreniacu zmes. Zemiaky umyjeme a necháme osušiť.
PRÍPRAVA
1. Kurča vložíme na rošt a do najhrubšej časti stehennej kosti zasunieme kolík bezdrôtového teplomera Dual Probe tak, aby sme nezasiahli kosť. Teplotu jadra nastavíme na 80 ° C. Vedľa kuracieho mäsa položíme zemiaky a poklop vajíčka zatvoríme. Kurča necháme takto piecť približne 70 minút, kým sa nedosiahne nastavená teplota jadra, a pokým sa zemiaky neupečú.
2. Medzitým si pripravíme všetko na omáčku: ošúpeme cesnak a nakrájame ho nadrobno. Lístky koriandra nakrájame nadrobno spolu s pažítkou. Všetky ingrediencie na omáčku spolu zmiešame a podľa chuti pridáme soľ a korenie.
3. Akonáhle mäso dosiahne požadovanú teplota jadra, vyberieme kuracie mäso a zemiaky z vajíčka. Z kurčaťa opatrne odstránime kožu a nakrájame ju na malé kúsky. Kurčanatrháme a napokon zmiešame s najemno nakrájanou kožou.
4. Zemiaky pozdĺžne rozrežeme a na vrch každej polovice navrstvíme časť trhaného kuracieho mäsa. Nakoniec zalejeme pripravenou omáčkou a dozdobíme čerstvými lístkami koriandra.
Dobrú chuť!
Prečítajte sivšetko o trhaní mäsa.