Thajské smažené rezance Pad Thai s kuracím mäsom
Pravé thajské smažené rezance Pad Thai sa pripravujú vo woku pri vysokej teplote. Slovo „pad“ znamená rýchlo opiecť a „thai“ Thajsko. Po zapálení drevného uhlia vo vajíčku Big Green Egg privediete thajský rezancový recept k chuťovej dokonalosti, ktorú tak milujete.
CHOD: hlavný chod
KATEGÓRIA: mäso, ryža
TECHNIKA VARENIA: smaženie
KUCHYŇA: thajská
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PREDPRÍPRAVY: 20 min.
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 40 min.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA REZANCE PAD THAI:
400 g ryžových rezancov (hrúbka cca 5 mm)
400 g kuracieho mäsa zo stehna
100 g šampiňónov shiitake
1 červená paprika
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
čerstvý koriander podľa chuti
4 vajcia
3 jarné cibuľky
½ červeného španielskeho chilli korenia
6 lyžice slnečnicového oleja
1 ČL žltej kari pasty
125 g fazuľových klíčkov
OMÁČKA:
2 lyžice sladkej chilli omáčky
2 lyžice rybej omáčky
2 lyžice zázvorového sirupu
2 lyžice dužiny tamarindu (tzv. indická datľa)
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhliea vajíčko necháme rozohriať na teplotu 230 - 240 ° C.
2. Kým sa Big Green Egg nahrieva, uvaríme si ryžové rezance podľa pokynov na obale. Všetky ingrediencie potrebné na prípravu omáčky spolu zmiešame.
3. Mäso z kuracieho stehna nakrájame na prúžky, huby shiitake na plátky. Dužinu z očistenej papriky nakrájame na kúsky, potom najemno nakrájame i očistený cesnak a cibuľu. Lístky čerstvého koriandra poodtŕhame a najemno nasekáme a jarnú cibuľku nakrájame na kolieska. Stonku a semená z čili papričky odstránime a zvyšok dužiny nakrájajte na tenké krúžky. Vajíčka rozšľaháme do misky.
PRÍPRAVA
1. Najskôr vložíme grilovací wok do koša na konvektor a spoločne umiestnime do zeleného vajíčka Big Green Egg. Počkáme približne 5 minút, pokým sa wok dôkladne nerozpáli.
2. Keď bude wok horúci a pripravený na použitie, nalejte doňho 4 lyžice slnečnicového oleja a kuracie mäso. Následne za stáleho miešania niekoľko minút mäsko opekáme a keď začne mäso hnednúť, primiešame kari pastu. Za stáleho miešania restujeme niekoľko ďalších minút, pokým aróma z kari pasty začne uvoľňovať.
3. Postupne k mäsu pridáme huby shiitake, papriku, cibuľu aj cesnak. Nakoniec do kuracej zmesi pridáme všetky prísady určené do omáčky a všetko spolu poriadne premiešame.
4. Ryžové rezance premiešajte cez kuraciu zmes a podľa chuti osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Potom obsah woku zhrnieme na jednu stranu woku a na zvyšku slnečnicového oleja orestujeme rozšľahané vajíčka.
5. Smažené vajíčko premiešajte s obsahom vo woku. Ak sú rezance stále horúce (ak nie, necháme ich opätovne prehriať), premiestnime Pad Thai do misky. Fazuľové klíčky za stáleho premiešajte orestujeme na prázdnom woku a hotové premiešajte s Pad Thai.
6. Pad Thai pred servírovaním ozdobíme chilli papričkou a jarnou cibuľkou.
Dobrú chuť!