Benedikt sendvič s teľacím pastrami

Autor3 roky pred od autora 386
Obľúbené0

V tomto recepte určenom pre Big Green Egg kombinujeme dve klasiky: pastrami sendvič, ktorého pôvod môžeme dohľadať v Rumunsku, Grécku či v Turecku a na Slovensku by sme ho pokojne mohli nazvať "lepeňák" a Benedikt - raňajkové jedlo pozostávajúce z toastov so strateným vajíčkom a holandskou omáčkou. Práve tieto dve kombinácie spolu tvoria skvelú zhodu, ktorá nesie názov Benedikt s pastrami.
Na pomaly sa pripravujúce pastrami musíte mať skutočne dostatok času. Najskôr necháte mäso v slanom náleve marinovať 7 dní a po pomalej príprave na nízkej teplote v Big Green Egg získa mäsko lahodnú dymovú príchuť, ktorá doň bude prenikať aj po zložení zo zeleného vajíčka, umiestnením do chladničky na 1 až 2 dni.
Vo svete známe a obľúbené jedlo. Ako to bude u vás?



CHOD: obed, hlavný chod

KATEGÓRIA: mäso

TECHNIKA VARENIA: údenie, grilovanie, pomalé varenie

KUCHYŇA: -

ÚROVEŇ: stredná 

PREDPRÍPRAVA: 15 min.

DOBA PRÍPRAVY: 5 hod.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 5 hod. 15 min. 

PORCIE: 4


Benedikt sendvič s teľacím pastrami

POTREBNÉ INGREDIENCIE:


4 kg teľacej hrude na pastrami

SOĽNÝ NÁLEV (soľanka)

250 g ružovej soli 

100 g hnedého cukru

1 hlávka cesnaku

1 byľka tymiánu

1 byľka rozmarínu

6 bobkových listov

2 kusy škorice

6 ks badiánu

1 polievková lyžica kardamónových strukov (alebo 1 ČL mletého kardamónu)

1 polievková lyžica klinčekov

1 polievková lyžica plodov borievky

1 polievková lyžica muškátového kvetu

1 polievková lyžica čierneho korenia

3 lyžice horčičných semienok

2 lyžice feniklových semienok

3 ČL koriandrových semienok

1 polievková lyžica rasce


Benedikt sendvič s teľacím pastrami


KORENINOVÁ ZMES NA POTRETIE:

3 ČL koriandrových semienok

3 lyžice čierneho korenia

3 lyžice sladkej mletej papriky 

1 polievková lyžica mletých horčičných semienok

1 polievková lyžica mletého zázvoru

1 polievková lyžica sušenej mletej cibule 

1 polievková lyžica feniklového semienka

STRATENÉ VAJCIA

1 ČL soli

100 ml octu

4 vajcia

HOLANDSKÁ OMÁCKA

3 vaječné žĺtky

3 lyžice sushi octu

150 g masla

1 polievková lyžica hrubozrnnej horčice

NA SERVÍROVANIE

4 chlebové buchty 

šalát coleslaw

Potrebné príslušenstvo:

Benedikt sendvič s teľacím pastrami


PREDPRÍPRAVA

1. Na prípravu soľného nálevu: privedieme do varu 2 litre vody s ružovou soľou a hnedým cukrom. Hlávku cesnaku rozpolíme na polovicu. Slanú vodu s cukrom odstavíme z ohňa a pridáme do nej zvyšok surovín, ktoré necháme asi 15 minút lúhovať.

2. Do soľanky pridáme 3 litre studenej vody a necháme ju úplne vychladnúť.

3. Na prípravu pastrami: vložíme teľacie mäso do vhodnej misky a zalejeme dostatočným množstvom soľanky tak, aby bolo mäso úplne zakryté. Misku vložíme do chladničky a necháme mäso soliť najmenej 7 dní, pričom počas marinovania mäso každý deň obraciame.

Benedikt sendvič s teľacím pastrami

PRÍPRAVA

1. V zelenom vajíčku Big Green Egg si ako prvé zapálime drevné uhlie a vajíčko necháme zahriať na teplotu 160 ° C. Medzitým si v mažiari alebo v kuchynskom robote rozdrvíme všetky ingrediencie na potretie koreninovou zmesou.

2. Teľaciu hruď opláchneme pod studenou tečúcou vodou, následne mäso osušíme a nakoniec ho potrieme po celej ploche koreniacou zmesou.

3. Medzi rozžeravené drevné uhlie vložíme kus dreva z jablone na údenie a 2 kúsky dreva Hickory. Do vajíčka vložíme konvektor, odkvapkávací pekáč(alebo jednorazovú odkvapkávaciu misku) a nakoniec nerezový rošt. Teľacie mäso položíme na rošt a sondu diaľkového teplomera zapichneme do jeho stredu. Poklop vajíčka zatvoríme a teplotu na teplomeri nastavíme na 93 ° C. Vajíčko rozohrejeme na teplotu 110 ° C a necháme naše  pastrami údiť a pripravovať asi 4 hodiny, kým sa nedosiahne nastavená teplota jadra.

4. Po dosiahnutí stanovenej teploty jadra vyberieme mäso z vajíčka a necháme ho vychladnúť.

5. Vychladnuté pastrami pevne zabalíme do niekoľkých vrstiev potravinovej fólie a odložíme do chladničky na 1 až 2 dni, aby mäso mohlo absorbovať lahodný nádych chute, ktorá vznikne pri príprave mäsa prostredníctvom nášho skvelého pomocníka Big Green Egg.

Benedikt sendvič s teľacím pastrami


PRÍPRAVA K SERVÍROVANIU

1. Zelené vajíčko Big Geen Egg necháme spolu s liatinovým roštom na teplotu 160 ° C.

2. Na stratené vajcia: privedieme do varu hrniec s 3 litrami vody, soľou a octom. Dve vajíčka najskôr opatrne rozbijeme do dvoch šálok a po jednom vsádzame do vody, ktorú sme predtým riadne rozvírili do smeru lievika. Následne stíšime plameň a vajcia necháme približne 4 minúty vo vode. Po 4 minútach ich ihneď ochladíme v ľadovej vode a necháme odkvapkať. Nakoniec z vajec  odstránime všetky zostávajúce nerovnosti. Rovnakým spôsobom pripravíme aj zvyšné stratené (sádzané) vajcia.

3. Kus pastrami narežeme na tenké plátky v takom množstve, aby vystačili na 4 žemle. Buchty rozrežeme vodorovne na tri časti, ktoré položíme z reznej strany na rošt. Zatvoríme poklop zeleného vajíčka a chlieb minútku grilujeme. Hornú a spodnú časť žemlí pootočíme o 45 stupňov a strednú časť žemle otočíme na opačnú stranu a ešte minútu grilujeme.

4. Vaječné žĺtky rozmixujeme pomocou tyčového mixéra so sushi octom do peny. Za stáleho šľahania metličkou na šľahanie (na strednom ohni) zohrejeme zmes na teplotu  75 ° C. Medzitým si jemne rozpustíme maslo, ktoré pomaly pridáme k žĺtkam, následne odstavíme z ohňa a  do holandskej omáčky vmiešame horčicu.

5. Coleslaw šalát porozdeľujeme na spodnú časť žemlí, potom naň porozkladáme polovicu plátkov pastrami. Prikryjeme strednou časťou žemlí a dochutíme zvyškom pastrami a strateným vajíčkom. Nakoniec zalejeme výdatnou lyžicou holandskej omáčky a prikryjeme poslednou vrchnou časťou žemle.

Benedikt sendvič s teľacím pastrami



Dobrú chuť!

Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
No products were found.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa