Steak „Entrecôte” z teľacej vysokej roštenky
Rib eye je steak, ktorého typickým znakom je „tukové oko“, po ktorom bolo takto pomenované. V reštaurácii sa s ním môžete stretnúť aj pod názvom „entrecote“. Entrecote je veľmi populárny druh mäsa a tento termín sa zvyčajne používa na označenie vysokej hovädzej roštenky. Aj teľacia roštenka však chutí znamenito, hlavne ak je grilovaná na technologicky dokonalom kamado, akým je práve zelené vajíčko Big Green Egg. Nasledujúci recept na teľaciu roštenku môžete kombinovať s s argentínskou omáčkou chimichurri, s ratatouille alebo so slaným polentovým koláčom.
CHOD: príloha
KATEGÓRIA: zelenina, vegetariánske jedlo
TECHNIKA VARENIA: pečenie
KUCHYŇA: francúzska
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 15 min.
DOBA VARENIA: 10 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 25 min.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
1,7 kg teľacej vysokej roštenky
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1.Do ohniska zeleného vajíčka Big Green Egg nasypeme kusové drevné uhlie a s použitím elektrického alebo batériového zapaľovača zapálime. Vajíčko necháme zohriať spolu s roštomzohriať na teplotu 250 °C.
2. Teľacie mäso nakrájame na štyri približne rovnaké steaky, ktoré necháme pred samotnou prípravou na grile odležať na izbovú teplotu.
PRÍPRAVA
1. Položíme steaky na rošt, dobre uzatvoríme poklop zeleného vajíčka EGG a grilujeme približne 2 minúty. Mäso pootočíme a opäť grilujeme ďalšie 2 minúty, nech sa na mäsku vytvorí pekný vzor grilu.
2. Potom steaky otočíme a z druhej strany znovu grilujeme rovnakým spôsobom. To už by mali mať steaky teplotu cca 53 ° C, čo si pre istotu spoľahlivo overíme teplomerom. Po dosiahnutí tejto teploty sú naše steaky pripravené na úroveň „stredne prepečené”.
3. Vyberieme steaky zo zeleného vajíčka a voľne prikryté alumíniovou fóliou ich necháme odpočívať asi 5 minút.
4. Nakoniec porciu narežeme na úhľadné plátky a posypeme soľou a korením.
Dobrú chuť!