Údený filet z tresky
Údené ryby sú neuveriteľne chutnou gastronomickou lahôdkou. V našich zemepisných končinách sa najčastejšie stretávame s údeným lososom alebo makrelou. Recept na údenú tresku, ktorý vám ponúkame, si budete môcť pripravovať vo svojom zelenom vajíčku ako pravý „údenár”. Objavíte, aké ľahké je údiť si vlastné jedlo a pomocou tohto receptu sa stanete konzumentom vlastnoručne údenej ryby.
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: ryba
TECHNIKA VARENIA: údenie, nepriame varenie
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 15 min.
DOBA VARENIA: 45 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
TRESKA
4 filety z tresky s kožou, každá cca 200 g
POTREBNÉ PRÍSLUŠENSTVO:
- perforovaný polkruhový rošt
- drevené štiepky na údenie
- konvektor
- liatinový rošt
- digitálny vpichovací teplomer
PREDPRÍPRAVA
1. Vo veľkom zelenom vajíčku najskôr zapálime drevené uhlie pomocou jedného kusa podpaľovača tak, aby sme vytvorili malú horúcu plôšku žiariaceho uhlia. Vajíčko zahrejeme na nízku teplotu 120 ° C.
2. Filet z tresky položíme na perforovanú polovičnú mriežku tak, aby kože filety smerovala nadol.
PRÍPRAVA
1. Na plôšku horúceho uhlia položíme drevené štiepky na údenie. Konvektor umiestnime na rošt a položíme naň perforovanú polovičnú mriežku s treskami. Zatvoríme poklop vajíčka. Teplota vajíčka spočiatku trochu klesne, ale je to v poriadku. Teplotu necháme stúpať, až kým opäť nedosiahne teplotu maximálne 120 ° C.
2. Treska sa údi cca 35 - 45 minút, až kým nedosiahne teplotu jadra 42 ° C. Teplotu skontrolujeme pomocou digitálneho teplomera, ktorý zapichneme do filetu.
3. S údenou treskou by ste mohli servírovať napríklad čerstvú paradajkovú omáčku, taktiež pripravenú na Big Green Egg. Alebo vás viac láka voňavý ratatouille či dusená mrkva? Nech sa páči, voľba príloh je na vás a roztopašnosti vášho mlsného jazýčka.
Nech Vám chutí!