Vyprážané filety z platesy s kuriatkami
Platesa veľká je druh platesy s neutrálnou chuťou bieleho mäsa, ktorá sa u nás dá kúpiť prevažne v zmrazenom stave, tak ako mnoho ďalších morských rýb. Aj napriek tomu sa však v našom zelenom vajíčku dá pripraviť veľmi lahodne a chrumkavo . V nasledujúcom recepte si môžete rybu sami nafiletovať , alebo si v obchode zaobstaráme už hotové filety z platesy veľkej. Spolu s kuriatkami bude chutiť veľkolepo!
CHOD: hlavný
KATEGÓRIA: ryby, zelenina
TECHNIKA VARENIA: pečenie
KUCHYŇA: --
ÚROVEŇ: stredne náročná
DOBA PRÍPRAVY: 30 min.
DOBA VARENIA: 50 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 20 min.
PORCIE: 2
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA PLATESU:
1 platesa veľká (približne 1 kg alebo 2 väčšie filety)
1 cibuľa
1 pór
1 hlávka čerstvého cesnaku
100 g čerstvých húb kuriatok
2 lyžice hl. múky
2 lyžice strúhanky
1 lyžička pravého indického kari
2 lyžice olivového oleja
50 g masla
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku najskôr zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho spolu s roštom na teplotu 180 ° C. Ak máme celú platesu, najskôr z nej odrežeme hlavu a chvost. Filetujeme pozdĺž chrbtice platesy, pričom prvé orežeme časti zo spodnej strany kosti. Tieto kúsky môžeme neskôr vysmažiť v ľubovoľnom cestíčku. Ventrálne kosti ryby z brucha a plutvy pooddeľujeme čistým zaobleným rezom. Ak máme mrazené filety, vyberieme ich deň vopred do chladničky a necháme pomaly odmraziť. Pozor, ryby nikdy neodmrazujeme v mikrovlnke!
2. Cibuľu olúpeme a najemno nasekáme, pór nakrájame na krúžky, cesnak očistíme a strúčiky posekáme na štvrtinky.
3. Filé z platesy posypeme soľou a korením podľa potreby. Dôkladne ich obalíme ich v zmesi múky, strúhanky a karí.
PRÍPRAVA
1. Na rošte zohrejeme liatinovú panvicu, do ktorej pridáme olivový olej a maslo. Keď maslo zhnedne, pokladieme do panvice filety z platesy (bielou stranou kože smerom nadol), zatvoríme poklop a pečieme približne 5-7 minút. Po každej činnosti nezabudneme vždy zatvoriť poklop vajíčka.
2. Po stanovenej dobe opatrne otočíme filé, pridáme cibuľu, pór, cesnak a kuriatka. Zeleninu občas premiešame. Zatvoríme poklop vajíčka a varíme približne 20 minút, kým platesa nedosiahne teplotu svojho stredu 65 ° C a zelenina nebude mäkká. Teplotu zmeriame pomocou vpichovacieho teplomeru.
Dobrú chuť!