Pstruh lososový údený na sene z byliniek

Autor1 rok pred 7
Obľúbené0
Údená špecialita zo pstruha lososového je na dosah! Ak chcete zažiť so svojim zelenom vajíčkom Big Green Egg veľkú zábavu, pripravte si s nami slaný nálev, v ktorom necháme rybičky marinovať najmenej dve hodiny, potom budete spolu sušiť, čím získame ďalší čas na rozmyslenie, aké ďalšie jedlá sa rozhodneme pripravovať. Bude to paradajková omáčka antiboise, ratatouille, zemiakové placky „Rösti”, polentové karbonátky, baklažanová nátierka „baba ghanoush” alebo ich k údenej rybe naservírujeme všetky? Pri príprave údeného pstruha, budeme mať skutočne dostatok času na rozmyslenie, ale aj na obloženie stola chutnými jedlami.

CHOD: hlavné jedlo

KATEGÓRIA: ryba

TECHNIKA VARENIA: údenie, nepriame varenie 

ÚROVEŇ: jednoduchá

DOBA PRÍPRAVY: 35 min.

DOBA VARENIA: 1 hod. 50 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 25 min.
PORCIE: 8

hay smoked salmon

POTREBNÉ INGREDIENCIE:

3 pstruhy lososové - pitvané očistené (každý približne 1 kg)

1 citrón

2 byľky citrónovej trávy

200 g sena z byliniek

NÁLEV

6 strúčikov cesnaku

120 g ružovej soli (Colorozo)

1 byľka tymiánu

1 byľka rozmarínu

2 bobkové listy

1 malý kúsok palcátu (z muškátového orieška)

5 ks kardamónových strukov

5 ks klinčekov

5 bobúľ borievky

½ lyžice rasce

½ lyžice feniklových semienok

10 guličiek čierneho korenia

hay smoked salmon



Potrebné príslušenstvo:

  • multifunkčný rošt na pečené mäso a rebrá 
  • drevené kúsky na údenie (Hickory)
  • konvektor
  • nerezový rošt
  • teplomer s okamžitým odčítaním



PREDPRÍPRAVA

1. Najskôr privedieme do varu 1½ litra vody. Medzitým si nakrájame strúčiky cesnaku, ktoré budeme potrebovať na prípravu nálevu,  na polovice.

2. Akonáhle sa začne voda variť, zložíme ju z o ohňa a pridáme do nej všetky prísady, ktoré sú uvedené ako ingrediencie na prípravu slaného nálevu. Takto necháme nálev lúhovať približne 15 minút.

3. Po stanovenom čase prilejeme do nálevu 1 liter studenej vody a pred ďalším použitím necháme nálev úplne vychladnúť.

4. Brušnú dutinu a vonkajšiu stranu pstruha dobre opláchneme pod studenou tečúcou vodou a odstránime aj prípadnú vrstvu slizu.

5. Potom ryby vložíme do vhodnej nádoby a zalejeme dostatočným množstvom slaného nálevu tak, aby boli ryby celé zakryté nálevom. Nádobu umiestnime na chladné miesto, alebo  do chladničky a necháme približne dve hodiny marinovať.

6. Následne pstruha opäť opláchneme pod studenou tečúcou vodou a osušíme papierovými obrúskami. Rybky odložíme nezakryté do chladničky, kde sa budú ešte asi dve hodiny sušiť.


hay smoked salmon

PRÍPRAVA


1. Vo veľkom zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zohrejeme na teplotu 120 ° C. Medzitým si nakrájame tri plátky citróna s hrúbkou približne 1 cm. Citrónovú  trávu rozdrvíme  a rozrežte na polovice. Seno navlhčíme vodou a vystelieme ním multifunkčný rošt na pečené mäso a rebrá.

2. Jeden plátok citróna a jednu polovicu stonky citrónovej trávy vložíme do brušnej dutiny každého pstruha lososového. Odtrhneme tri kúsky alobalu a každým kusom vyložíme brušnú dutinu každej ryby. Ryby naukladáme do rebier multifunkčného roštu, čím by mali zostať pri údení správne na svojom mieste.

3. Kus dreva na údenie Hickory položíme na tlejúce uhlie. Vložíme konvektor a následne aj rošt z nehrdzavejúcej ocele. Multifunkčný rošt s rybami položíme na rošt a zatvoríme jeho poklop. Pstruha necháme údiť približne 1,5 hodiny, kým nedosiahne teplotu jadra približne 52 až 55 ° C. Teplotu jadra sledujeme vložením teplomera do najhrubšej časti filetu.

4. Na zadnej strane urobte rez rybou kožou, aby sa pokožka odstránila. Tesne pred servírovaním narežeme zadnú stranu kože každej ryby, aby sa pri konzumácii ľahko odstránila. Tento rez prevedieme tesne pre servírovaním z dôvodu, aby pstruhy ostali pekne šťavnaté. 

5. Pstruha podávame k prílohám podľa vlastného výberu, ako je svieža paradajková omáčka   antiboise, baklažánová nátierka baba ghanoush, ratatouille, zemiakové placky rosti alebo polenta.


hay smoked salmon

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa