Pstruh potočný plnený cviklou a jablkami
Pstruh potočný je sladkovodná ryba z čeľade lososovité, ktorá je rozšírená prakticky v celej Európe a dá sa uloviť aj u nás. A čo sa ju dnes pripraviť ako popredný šéfkuchár? Mnoho popredných kuchárov už dávno objavilo varenie v Big Green Egg a to isté platí pre slávneho Jeroena Achtiena, ktorý zelené vajíčko používa tak vo svojej profesionálnej kuchyni ako aj doma. V kamado dokáže pripraviť čokoľvek od grilovaného kurčaťa až po lahodného plneného pstruha, na ktorého recept vás dnes pozývame.
A na záver tip šéfkuchára: prípravou ryby v papieri na pečenie bez použitia konvEGGtora sa rybka vystaví priamemu teplu z vajíčka a jej koža sa tak stane pekne chrumkou. Ak nemôžete zohnať pstruha, kľudne použite makrelu, ktorá je rovnako chutná!
CHOD: obed, hlavné jedlo
KATEGÓRIA: ryby, zelenina
TECHNIKA VARENIA: pečenie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAV: 20 min.
DOBA VARENIA: 1 hod. 30 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 50 min.
PORCIE: 2-4
Ingrediencie na pstruha:
1 pstruh potočný o hmotnosti cca 500 g
3 lyžice jemného olivového oleja
Náplň:
1 veľká cvikla
3 lyžičky chilli pasty zn. Sambal badjak (resp. doma vyrobená zmes zmixovaných: 1 čerstvá červená chilli paprička + ½ cibuľa + 2 strúčiky cesnaku + 1 ČL hnedý cukor + 1PL slnečnicový olej)
1 zelené jablko
1 byľka čerstvého estragónu
Požadované príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Najskôr si v Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko necháme zohriať na teplotu 180 °C.
PRÍPRAVA
1. Cviklu položíme do vajíčka na drevné uhlie a poklop Big Green Egg dobre uzatvoríme. Približne po 60 minútach, počas ktorých cviklu vo vajíčku príležitostne pootočíme (poklop vajíčka po každom úkone zatvoríme) pečenú cviklu vyberieme a necháme mierne vychladnúť.
2. Do vajíčka vložíme nerezový rošt a teplotu prenastavíme na 200 °C. Kým sa vajíčko nahrieva, rozrežeme brušnú stenu pstruha a odstránime z neho vnútornosti. Rybu na oboch stranách narežeme zvnútra pozdĺž kosti a filetovým nožom, pričom ťaháme rez od hlavy až po chvost na oboch stranách medzi kosťou a svalovinou, pričom sa snažíme neprerezať kožu. Následne uvoľníme a odrežeme centrálnu kosť a odstránime žiabre.
3. Nachystáme si papier na pečenie, ktorý by mal byť dostatočne veľký na to, aby sa doň zmestil pstruh. Papier pokvapkáme olivovým olejom a olej rozotrieme po ploche. Otvorenú rybu položíme kožou nadol na papier a vnútro rovnomerne potrieme chilli pastou.
4. Zelené jablko nakrájajte na plátky hrubé približne 1 centimeter a nakrájame ho na kocky. Pečenú cviklu ošúpeme a tiež nakrájame na kocky veľké približne 1 centimeter. Byľku čerstvého estragónu vložíme do pstruha a na estragón navrstvíme nakrájané jablko a cviklu. Dochutíme čerstvo namletou morskou soľou.
4. Naplneného pstruha preložíme na papier na pečenie a položíme na gril do zeleného vajíčka. Poklop vajíčka zatvoríme a rybu pečieme približne 7 minút, pokým nebude aj náplň pstruha dobre prehriata.
5. Upečeného pstruha vyberieme z Big Green Egg a podávame na veľkom tanieri, z ktorého sa každý obslúžil sám.
Dobrú chuť!