Pstruh potočný plnený cviklou a jablkami

Autor1 rok pred 529
Obľúbené0

Pstruh potočný je sladkovodná ryba z čeľade lososovité, ktorá je rozšírená prakticky v celej Európe a dá sa uloviť aj u nás. A čo sa ju dnes pripraviť ako popredný šéfkuchár?  Mnoho popredných kuchárov už dávno objavilo varenie v Big Green Egg a to isté platí pre slávneho Jeroena Achtiena, ktorý zelené vajíčko používa tak vo svojej profesionálnej kuchyni ako aj doma. V kamado dokáže pripraviť čokoľvek od grilovaného kurčaťa až po lahodného plneného pstruha, na ktorého recept vás dnes pozývame. 

A na záver tip šéfkuchára: prípravou ryby v papieri na pečenie bez použitia konvEGGtora sa rybka vystaví priamemu teplu z vajíčka a jej koža sa tak stane pekne chrumkou. Ak nemôžete zohnať pstruha, kľudne použite makrelu, ktorá je rovnako chutná!



CHOD: obed, hlavné jedlo

KATEGÓRIA: ryby, zelenina

TECHNIKA VARENIA: pečenie

KUCHYŇA: -

ÚROVEŇ: jednoduchá

DOBA PRÍPRAV: 20 min.

DOBA VARENIA: 1 hod. 30 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 50 min. 

PORCIE: 2-4


Pstruh potočný plnený cviklou a jablkami

Ingrediencie na pstruha:

 

1 pstruh potočný o hmotnosti cca 500 g

3 lyžice jemného olivového oleja



Náplň:

 

1 veľká cvikla

3 lyžičky chilli pasty zn. Sambal badjak (resp. doma vyrobená zmes zmixovaných: 1 čerstvá červená chilli  paprička + ½ cibuľa  + 2 strúčiky cesnaku + 1 ČL hnedý cukor + 1PL slnečnicový olej)

1 zelené jablko

1 byľka čerstvého estragónu



Požadované príslušenstvo:

 

rošt z nehrdzavejúcej ocele

Pstruh potočný plnený cviklou a jablkami

PREDPRÍPRAVA

 

1. Najskôr si v Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko necháme zohriať na teplotu 180  °C.


Pstruh potočný plnený cviklou a jablkami

PRÍPRAVA

 

1. Cviklu položíme do vajíčka na drevné uhlie a poklop Big Green Egg dobre uzatvoríme. Približne po 60 minútach, počas ktorých cviklu vo vajíčku príležitostne pootočíme (poklop vajíčka po každom úkone zatvoríme) pečenú cviklu vyberieme a necháme mierne vychladnúť.

2. Do vajíčka vložíme nerezový rošt a teplotu prenastavíme na 200 °C. Kým sa vajíčko nahrieva,  rozrežeme brušnú stenu pstruha a odstránime z neho vnútornosti. Rybu  na oboch stranách narežeme zvnútra pozdĺž kosti a filetovým nožom, pričom ťaháme rez od hlavy až po chvost na oboch stranách medzi kosťou a svalovinou, pričom sa snažíme neprerezať kožu. Následne uvoľníme a odrežeme centrálnu kosť a odstránime žiabre.

3. Nachystáme si papier na pečenie, ktorý by mal byť dostatočne veľký na to, aby sa doň zmestil pstruh. Papier pokvapkáme olivovým olejom a olej rozotrieme po ploche. Otvorenú rybu položíme kožou nadol na papier a vnútro rovnomerne potrieme chilli pastou.

4. Zelené jablko nakrájajte na plátky hrubé približne 1 centimeter a nakrájame ho na kocky. Pečenú cviklu ošúpeme a tiež nakrájame na kocky veľké približne 1 centimeter. Byľku čerstvého estragónu vložíme do pstruha a na estragón navrstvíme nakrájané jablko a cviklu. Dochutíme čerstvo namletou morskou soľou.

4. Naplneného pstruha preložíme na papier na pečenie a položíme na gril do zeleného vajíčka.  Poklop vajíčka zatvoríme a rybu pečieme približne 7 minút, pokým nebude aj náplň pstruha dobre prehriata.

5. Upečeného pstruha vyberieme z Big Green Egg a podávame na veľkom tanieri, z ktorého sa každý obslúžil sám.

 

Dobrú chuť!

Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
No products were found.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa