Voňavé dusené hrušky
Márne pátrate po slávnostnej prílohe, ktorá by úžasne podčiarkla chuť rebierok zo zveriny? Čo by ste povedali na chuť babičkiných dusených hrušiek, ktoré sa na slabom ohni pomaly dusili celé hodiny? Presne tieto lahodne aromatické hrušky si dnes môžete pripraviť doma v Big Green Egg. Jemná príchuť drevného uhlia a dymu dodá vašim sladučkým hruškám ďalší chuťový rozmer, ktorý sa neodmieta. Poďme na to!
CHOD: príloha
KATEGÓRIA: ovocie
TECHNIKA VARENIA: dusenie, nepriame varenie
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 2 hod.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 20 min.
PORCIE: 6-8
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
DUSENÉ HRUŠKY
20 malých hrušiek na varenie
1 limetka
1 citrón
2 cm čerstvého zázvoru
3 byľky citrónovej trávy
750 ml červeného vína
300 ml likéru z čiernych ríbezlí (na našom trhu napr. crème de cassis značky Bols)
2 kúsky škorice
1 kúsok sladkého drievka
100 g kryštálového cukru
8 ks badiánu
15 ks celého kardamónu
8 ks tonkovej fazule (alias tonkové bôby)
2 lyžice zemiakového škrobu
Potrebné príslušenstvo:
- konvektor
- rošt z nehrdzavejúcej ocele
- zelený liatinový pekáč
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s konvektorom a antikorovým roštom zahrejeme vajíčko na teplotu 140 ° C.
2. Kým sa zelené vjíčko nahrieva, olúpeme hrušky. Limetku a citrón rozkrájame na štvrtinky, zázvor nakrájame na plátky a citrónovú trávu rozdrvíme, aby sa z nej uvolnila aróma.
PRÍPRAVA
1. Všetky ingrediencie okrem hrušiek a zemiakového škrobu vložíme do liatinového pekáča a pekáč položíme na rošt. Následne obsah privedieme do varu.
2. Keď sa sirup varí, opatrne do neho vložíme aj hrušky a nechajte ich mierne podusiť približne 1½ hodiny.
3. Po tomto čase hrušky vyberieme a horúci sirup precedíme a opäť prelejeme späť do pekáča, ktorý znovu položíme na rošt. Zemiakový škrob zmiešajte s troškou vody a opatrne primiešame do sirupu, ktorý následne zhustne na požadovanú konzistenciu.
4. Následne hrušky znovu ponoríme do sirupu a necháme dusiť ďalších 15 minút.
5. Dusené hrušky podávame vlažné alebo ochladené pri izbovej teplote.