Pikantný jablkový kompót so zázvorom
Príprava jablkového kompótu v Big Green Egg je rýchla a jednoduchá. Tentokrát máte pred sebou síce jemne pikantnú verziu so zázvorovým sirupom a čili papričkou, no o to viac tieto ingrediencie pošteklia vaše mlsné jazýčky a dodajú kompótu chuťovo vzrušujúcu konzistenciu. A keď už sa drevné uhlie v kamado rozžeravilo, nebude na škodu pripraviť si aj ku kompótu aj rovnako lákavé hlavné jedlo. Čo by ste povedali na pekný kus Vianočnej šunky s medovo-horčicovou omáčkou?
CHOD: príloha
KATEGÓRIA: ovocie
TECHNIKA VARENIA: nepriame varenie
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 15 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 35 min.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA KOMPÓT:
2 jablká (napr. Jonagold)
kúsok červenej španielskej čili papričky
3 lyžice zázvorového sirupu
1 polievková lyžica zemiakového škrobu
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg necháme rozpáliť drevné uhlie spolu s konvektorom aroštom, a to na teplotu 180 ° C.
2. Jablká nakrájame na štvrtiny, olúpeme a zbavíme jadierok. Dužinu nakrájame na väčšie kúsky. Z čili papriky vyberieme stonku aj semienka, pričom dužinu nadrobno nakrájame.
PRÍPRAVA
1. Okrúhly liatinový pekáč najskôr zohrejeme na rošte, potom doň pridáme nakrájané jablká, čili papričku a zázvorový sirup. Následne zatvoríme poklop vajíčka a za občasného miešania necháme jablkový kompót podusiť približne 6 až 8 minút domäkka .
2. Zemiakový škrob rozmiešame s troškou vody a postupne vlejeme do jablkového kompótu, aby mierne zhustol.
TIP: Hlavným jedlom, ktoré odporúčame podávať s našim pikantným jablkovým kompótom je Vianočná šunka s medovo-horčicovou omáčkou.
Dobrú chuť!