Ovocná zmes Tutti Frutti
Možno poznáte zmes sušeného ovocia tutti frutti pochádzajúce z talianskeho výrazu „tutti i frutti” čiže „všetko ovocie“. Najbežnejšou farbou tejto zmesi je červená, no je tiež k dispozícii v zelenej a žltej. Používa sa v rôznych pekárskych výrobkoch vrátane koláčov, mliečneho pečiva a sušienok, Zmes sa zvyčajne skladá z jablka, marhule a slivky, i keď v indickej angličtine sa tutti frutti zvyčajne vzťahuje na kandizovanú surovú papáju. Nech je tak či onak, doladenie tejto zmesi v Big Green Egg podčiarkne jej ovocnú chuť. Po namočení ovocia počas noci nasiakne ovocie tekutinou, ktorá sa neskôr s extra pridanými dochucovadlami pridá do jablčnej šťavy a ohreje v zelenom vajíčku. To ovociu dodá úžasnú chuť a po zamiešaní so zvyšným ovocím je tutti frutti hotové!
CHOD: príloha
KATEGÓRIA: ovocie
TECHNIKA VARENIA: varenie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAV: 5 min.
DOBA VARENIA: 40 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 45 min.
PORCIE: 4
Ingrediencie na Tutti Frutti:
400 g sušených plátkov jabĺk
800 ml vlažnej vody
200 g sušených vykôstkovaných marhúľ
100 g sušených sliviek bez kôstky
1 vanilkový struk
200 g cukru
1 polievková lyžica kukuričného škrobu
1 ČL strukov kardamónu
3 lyžice zázvorového sirupu
Požadované príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Kúsky jabĺk dáme do misky a zalejeme vlažnou vodou. Marhule a slivky dáme zvlášť do misky a zalejeme ich dostatočným množstvom studenej vody tak, aby bolo ovocie úplne ponorené vo vode. Takto necháme ovocie cez noc namáčať v tekutine, aby zmäklo.
PRÍPRAVA
1. Ako prvé zapálime drevné uhlie v Big Green Egg a zelené vajíčko zohrejeme spolu nerezovým roštom na teplotu 220°C. Kým sa vajíčko nahrieva, scedíme kolieska jabĺk a pozorne zachytíme tekutinu na namáčanie. Marhule a slivky scedíme tiež. Vanilkový struk pozdĺžne rozpolíme a vyškrabeme dužinu.
2. Do scedenej jablkovej tekutiny z namáčania jabĺk, ktorú sme preložili do liatinového pekáča pridáme vanilkovú dužinu aj lusk, cukor a kardamónové struky a pekáč položíme rošt do Big Green Egg. Následne zatvoríme poklop vajíčka a privedieme tekutinu do varu. Kým sa tekutina nahrieva, pridáme do kukuričného škrobu trochu vody a premiešame tak, aby vznikla hladká tekutá pasta na zahustenie zmesi.
3. Následne pastu dôsledne zamiešame k jablkovej tekutine/sirupu a pekáč opatrne stiahneme zo zeleného vajíčka. Nakoniec do tekutiny pridáme namočené kolieska jabĺk, marhule a slivky a vmiešame zázvorový sirup. Tutti frutti podávame vlažné alebo ohriate na izbovú teplotu.
Dobrú chuť!