Japonský kotlíkový hotpot so sójovým mliekom, zeleninou a morskými plodmi
Hľadáte v ponuke receptovBig Green Egg netradičné jedlo? Japonský štýl varenia v “hotpote”je jednoduchý na prípravu, je plný chuti a jeho príprava je obzvlášť rýchla. Japonský názov pre tento štýl varenia je nabemono a v japonskej kuchyni sa prekladá ako hot pot, čiže horúci hlinený hrniec. Takéto hrnce sa často umeleckými dielami, pričom sa v nich všetky ingrediencie varia spoločne. V dôsledku prípravy tohto jedla v Big Green Eggzíska jedlo autentickú lahodnú chuť, ktorou je zelené vajíčko preslávené.
CHOD: hlavné jedlo, obed
KATEGÓRIA: ryby
TECHNIKA PRÍPRAVY: varenie
KUCHYŇA: japonská
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAV: 20 min.
DOBA VARENIA: 20 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 40 min.
PORCIE: 4
INGREDIENCIE NA HOTPOT (horúci hrniec):
400 g mušlí
3 hlávky malého zeleného šalátu
240 g vodnice alebo bielej reďkovky
1 pór
200 g filet z lososa bez kože
4 hrebenatky
120 g húb enoki
80 g húb shiitake
120 g hlivy ustricovej
600 ml sójového mlieka (nesladeného)
6 g dashi prášku (instantný rybí vývar)
2 lyžice sójovej omáčky
2 lyžice mirin (japonské ryžové víno)
1 štipka soli
1 list kombu (sušená morská riasa) 8 x 8 cm.
8 lúpaných kráľovských kreviet (s hlavou)
8 cherry paradajok
Požadované príslušenstvo:
liatinový zelený hrniec (oválny)
PREDPRÍPRAVA
1. Najskôr v Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zohrejeme vajíčko spolu s nerezovým roštom na teplotu 240 °C.
2. Kým sa vajíčko nahrieva, opláchnieme mušle pod studenou tečúcou vodou. Otvorené a rozbité mušle odstránime. Hlávky malého zeleného šalátu pozdĺžne rozpolíme. Ošúpeme vodnicu a nakrájame ju na plátky o hrúbke približne 1 cm. Pór očistíme a stonku póru nakrájame na šikmé plátky o hrúbke približne 1 cm. Filet z lososa nakrájame na plátky. Hrebenatky vodorovne rozpolíme, huby očistíme a nakrájame (enoki nakrájame separátne, z huby shiitake poodkrajujeme stonky).
PRÍPRAVA
1. Oválny liatinový hrniec položíme na rozohriaty rošt a postupne doň pridáme všetky ingrediencie pre hotpot. Potom poklop zeleného vajíčka Big Green Egg zatvoríme. Varíme približne 15 minút, pokým zelenina nezmäkne.
2. Následne hrniec zložíme z vajíčka a položíme na ohňovzdorný povrch na stred stola, aby sa každý stravník mohol obslúžiť sám.
Ak aj Vám zachutilo Japonsko...