Grilovaný baklažán s lososom, žltochvostým Yellowtail a misom
Chuť baklažánu je ako iste viete, dosť neutrálna. Túto zeleninu je preto vhodné grilovať v Big Green Egg, čím zvýrazníme jej chuť a plne si vychutnáte jedinečný nádych Big Green Egg grilovaných pokrmov. V dnešnom japonskom recepte kombinujete chuť baklažánu s filetom z lososa a rybou Yellowtail, nakoľko táto žltochvostá ryba je v Japonsku jednak považovaná za luxusnú rybu, obsahujúcu množstvo rybieho tuku a zároveň je jej chuť veľmi jemná. Recept bude ovplývať i jedným z najlepších korenín z japonskej kuchyne - misom.
Veríme, že výsledok vás ohromí svojou skvelou chuťou.
CHOD: hlavné jedlo, ryba
KATEGÓRIA: zelenina, ryby
TECHNIKA VARENIA: grilovanie
KUCHYŇA: japonská
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAV: 20 min.
DOBA VARENIA: 20 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 40 min.
PORCIE: 4
INGREDIENCIE NA BAKLAŽÁN:
2 baklažány
4 lyžice slnečnicového oleja
4 jarné cibuľky
120 g nakrájanej surovej filety z lososa
120 g nakrájanej surovej ryby žltochvostej (napr. “hamachi”, čo je tuniak žltochvostý)
1 lyžica píniových orieškov
4 padrónové papriky (zelená tapasová paprika pôvodom zo španielska, mierne štipľavej chuti)
MISO OMÁČKA:
20 g čerstvého zázvoru
30 ml saké
50 g cukru
120 g miso
Požadované príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Najskôr v Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zohrejeme vajíčko spolu s liatinovým roštom na teplotu 220 °C.
2. Kým sa vajíčko zahrieva, ošúpeme koreň zázvoru na miso omáčku, pričom dužinu zázvoru si najemno nastrúhame a pridáme do hrnca spolu so saké a cukrom a pomaly zohrievame približne 2 minúty, aby sa zo saké odparil alkohol a roztopil sa cukor. Následne panvicu zložíme z ohňa a zmes prelejeme cez miso. Uistíme sa, že sú všetky ingrediencie na omáčku spolu dobre premiešané.
3. Baklažány najskôr pozdĺžne rozpolíme a pozdĺž šupky ich dookola narežeme tak, aby sa dužina neskôr pekne oddelila od šupky. Do dužiny tesne nad šupkou zarežeme kosoštvorcový vzor, vďaka čomu budeme môcť počas servírovania dužinu od šupky ľahko oddeliť.
PRÍPRAVA
1. Obidve strany baklažánov potrieme slnečnicovým olejom a položíme ich šupou smerom nadol na gril. Potom poklop vajíčka uzatvoríme. Zeleninu takto grilujeme približne 10 minút, kým nie je dužina mäkká. Kým sa baklažány grilujú, nadrobno si nakrájame jarnú cibuľku.
2. Plátky lososa a žltochvosta rozložíme na polovice grilovaného baklažánu a na každú polovicu navrstvíme 2 polievkové lyžice miso omáčky. Posypeme jarnou cibuľkou a píniovými orieškami. Papriky položíme povedľa baklažánov na rošt a poklop vajíčka opäť dobre uzatvoríme. Baklažány grilujeme ďalších približne 7 minút, pričom počas grilovania otáčame papričky, aby sa grilovali rovnomerne.
3. Hotový baklažán položíme na tanier a na každú porciu položíme jednu grilovanú španielsku papriku.
Dobrú chuť!