Grilovaný morský čert s pečenou paprikou
Morský čert patrí k vybraným rybím delikatesám, aj keď na prvý pohľad skutočne veľkým pôvabom neoplýva. Táto ryba je z kulinárskeho hľadiska zaujímavá tým, že nemá okrem chrupavkovitej chrbtice žiadne brušné ventrálne kosti, ktoré by znepríjemňovali konzumáciu. V našom recepte na morského čerta na grile Big Green Egg si túto morskú potvorku pripravíme aj s jeho chrbtovou kosťou. Odporúčane teda kúpiť filé s chrbtovou kosťou alebo celú rybu morského čerta, ktorú si môžete neskôr ľahko očistiť a filetovať aj vy doma.
CHOD: hlavný
KATEGÓRIA: ryby, zelenina
TECHNIKA VARENIA: grilovanie, pečenie
KUCHYŇA: --
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 20 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 40 min.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA MORSKÉHO ČERTA:
2 červené cibule
2 žlté špicaté papriky
2 červené špicaté papriky
4 filé z morského čerta s chrbtovou kosťou (každý cca 250 g)
2 lyžice olivového oleja
1 lyžička marockého korenia - „ras el hanout”
4 vetvičky tymiánu
4 vetvičky rozmarínu
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Vo vajíčku zapálime drevné uhlie a necháme ho aj s liatinovým roštom zahriať na teplotu 200 ° C.
2. Červenú papriku očistíme a nakrájame na 2 cm hrubé plátky.
PRÍPRAVA
1. Rozložíme papriku na rošt a zatvoríme poklop vajíčka. Papriku pečieme asi 5 minút. Medzitým potrieme filé z morského čerta a plátky cibule olivovým olejom, posypeme zmesou marockého korenia, soľou a korením podľa potreby.
2. Papriku obrátime na druhú stranu a na rošt vložíme aj rybie filé a plátky cibule. Plátky cibule grilujeme z každej strany po cca 3 minúty. Morského čerta grilujeme najskôr 4 až 5 minút, potom ho otočíme a do chrbtovej chrupavky každého filetu vložíme po vetvičke tymiánu a rozmarínu. Takto upraveného čerta grilujeme ďalších 4-5 minút, kým vo svojom strede nedosiahne teplotu 62 ° C (teplotu jadra zmeriame pomocou vpichovacieho teplomeru).
3. Z vajíčka najskôr vyberieme cibuľu, ktorej krúžky od seba navzájom pooddeľujeme. Potom zo zeleného vajíčka vyberieme morského čerta (samozrejme, až keď dosiahne požadovanú teplotu) a nakoniec aj papriku, z ktorej zahorúca stiahneme tmavú kožu, očistíme ju od jadierok a zvyšok dužiny nakrájame na prúžky, ktoré podľa chuti posypeme soľou a mletým čiernym korením.
4. Grilovaného morského čerta podávame obloženého pečenou paprikou a cibuľovými krúžkami.
Dobrú chuť!