Zeleninová polievka s pečenou a grilovanou zeleninou, podávaná s orechovým pesto

Autor1 rok pred 33
Obľúbené0

Náš recept premieňa polievku z čerstvej zeleniny na niečo neobvyklé. Pozoruhodné je pečenie a grilovanie zeleniny vopred, čo polievka dodáva intenzívnu chuť. Polievka sa pritom nevyznačuje len svojou výraznou chuťou, ale je navyše aj zdravá a super výživná.

CHOD: polievka, hlavné jedlo, obed

KATEGÓRIA: zelenina, vegetariánske jedlo, orechy

TECHNIKA VARENIA: pečenie, grilovanie, varenie

ÚROVEŇ: stredne náročná

DOBA PRÍPRAVY: 20 min.

DOBA VARENIA: 50 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 10 min. 

PORCIE: 4


Zeleninová polievka s grilovanou zeleninou s orechovým pestom

POTREBNÉ INGREDIENCIE:

POLIEVKA

1 pór

1 malý zeler

12 malých mrkvičiek

1 fialový sladký zemiak

2 červené cibule

1 malá maslová tekvica 

1 červená paprika

olivový olej

3 kocky zeleninového vývaru

2 bobkové listy

1 ČL mletého muškátového kvetu




PESTO

50 g vlašských orechov

50 g strúhaného vyzretého syra

50 ml orechového oleja (napr. z vlašského orecha)

1 strúčik cesnaku

20 g vňate petržlenu 

trochu citrónovej šťavy



PRÍLOHA

domáci chlieb

50 ml extra panenského olivového oleja

Zeleninová polievka s grilovanou zeleninou s orechovým pestom

Potrebné príslušenstvo:

  • 2 x polkruhový liatinový rošt
  • liatinový pekáč



PREDPRÍPRAVA

1. Prvý polkruhový liatinový rošt vložíme do veľkého zeleného vajíčka Big Green Egg, zapálime drevné uhlie a vajíčko zahrejeme na teplotu 180 ° C. Dbáme na to, aby sa uhlie riadne rozžeravilo. Kým sa uhlie rozpaľuje, dohladka rozmixujeme všetky prísady, ktoré budú tvoriť orechové pesto v kuchynskom robote (okrem citrónovej šťavy). Do hotového primiešame citrónovú šťavu, osolíme a okoreníme podľa chuti.

2. Polovicu póru nakrájame na približne pol centimetrové krúžky (druhú polovicu póru nekrájame). Očistíme a zeler, mrkvu, sladký zemiak a jednu červenú cibuľu. Zeler, cibuľu a maslovú tekvicu (tekvicu nezbavujeme kože) nakrájame na plátky hrubé približne 1 cm. Osem kusov mrkvičiek a sladké zemiaky nakrájame na plátky hrubé približne pol centimetra. Zvyšné mrkvy pozdĺžne rozrežte na polovice a uchováme.

Zeleninová polievka s grilovanou zeleninou s orechovým pestom

PRÍPRAVA

1. Celú druhú polovicu póru, papriku a neolúpanú červenú cibuľu položíme na rozžeravené drevné uhlie a necháme ich piecť so zatvoreným poklopom vajíčka, až kým nebudú ugrilované dotmava. Počas prípravy zeleninu na uhlí občas pootočíme. Plátky maslovej tekvice, zeleru a sladkého zemiaka potrieme olivovým olejom z oboch strán a spolu s druhou polovicou nakrájanej zeleniny a rozpolenou mrkvou (okrem cibule a pórových krúžkov) poukladáme na rošt a necháme  približne 6 minút grilovať. 

2. Zeleninu opečenú na uhlí vyberieme z vajíčka a necháme mierne vychladnúť. Do vajíčka umiestnime druhý polkruhový liatinový rošt a  na rošt položíme liatinový pekáč. Do pekáča vlejeme 1,5 litra horúcej vody, pridáme kocky zeleninového bujónu a zatvoríme poklop vajíčka. 

3. Opečenú zeleninu zbavíme ohorenej kože, cibuľu a pór nakrájame na kolieska. Papriku nakrájame na pásiky. Pomocou dvoch malých vykrajovátko na pečivo (Ø 2-3 cm) vyrežeme pekné okrúhle krúžky z plátkov maslovej tekvice, zeleru a sladkých zemiakov.

4. Tekutinu v pekáči miešame do rozpustenia bujónu, pridáme bobkové listy, muškátový kvet a surové kolieska póru a cibule a zatvoríme poklop vajíčka. Vývar privedieme na začiatok bodu varu.

5. Následne do vývaru postupne pridáme všetku pečenú aj grilovanú zeleninu a necháme niekoľko minút povariť.

6. Nakoniec pekáč s polievkou zložíme z vajíčka. Vidiecky chlieb nakrájame na plátky a na rošte ho ešte krátko z oboch strán grilujeme.

Horúcu polievku rozdelíme do misiek a podávame s chlebom, pestom a olivovým olejom.

Zeleninová polievka s grilovanou zeleninou s orechovým pestom

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa