Zeleninová polievka s pečenou a grilovanou zeleninou, podávaná s orechovým pesto
Náš recept premieňa polievku z čerstvej zeleniny na niečo neobvyklé. Pozoruhodné je pečenie a grilovanie zeleniny vopred, čo polievka dodáva intenzívnu chuť. Polievka sa pritom nevyznačuje len svojou výraznou chuťou, ale je navyše aj zdravá a super výživná.
CHOD: polievka, hlavné jedlo, obed
KATEGÓRIA: zelenina, vegetariánske jedlo, orechy
TECHNIKA VARENIA: pečenie, grilovanie, varenie
ÚROVEŇ: stredne náročná
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 50 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 10 min.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA POLIEVKU:
1 pór
1 malý zeler
12 malých mrkvičiek
1 fialový sladký zemiak
2 červené cibule
1 malá maslová tekvica
1 červená paprika
olivový olej
3 kocky zeleninového vývaru
2 bobkové listy
1 ČL mletého muškátového kvetu
PESTO:
50 g vlašských orechov
50 g strúhaného vyzretého syra
50 ml orechového oleja (napr. z vlašského orecha)
1 strúčik cesnaku
20 g vňate petržlenu
trochu citrónovej šťavy
PRÍLOHA:
domáci chlieb
50 ml extra panenského olivového oleja
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Prvý polkruhový liatinový rošt vložíme do veľkého zeleného vajíčka Big Green Egg, zapálimedrevné uhlie a vajíčko zahrejeme na teplotu 180 ° C. Dbáme na to, aby sa uhlie riadne rozžeravilo. Kým sa uhlie rozpaľuje, dohladka rozmixujeme všetky prísady, ktoré budú tvoriť orechové pesto v kuchynskom robote (okrem citrónovej šťavy). Do hotového primiešame citrónovú šťavu, osolíme a okoreníme podľa chuti.
2. Polovicu póru nakrájame na približne pol centimetrové krúžky (druhú polovicu póru nekrájame). Očistíme a zeler, mrkvu, sladký zemiak a jednu červenú cibuľu. Zeler, cibuľu a maslovú tekvicu (tekvicu nezbavujeme kože) nakrájame na plátky hrubé približne 1 cm. Osem kusov mrkvičiek a sladké zemiaky nakrájame na plátky hrubé približne pol centimetra. Zvyšné mrkvy pozdĺžne rozrežte na polovice a uchováme.
PRÍPRAVA
1. Celú druhú polovicu póru, papriku a neolúpanú červenú cibuľu položíme na rozžeravené drevné uhlie a necháme ich piecť so zatvoreným poklopom vajíčka, až kým nebudú ugrilované dotmava. Počas prípravy zeleninu na uhlí občas pootočíme. Plátky maslovej tekvice, zeleru a sladkého zemiaka potrieme olivovým olejom z oboch strán a spolu s druhou polovicou nakrájanej zeleniny a rozpolenou mrkvou (okrem cibule a pórových krúžkov) poukladáme na rošt a necháme približne 6 minút grilovať.
2. Zeleninu opečenú na uhlí vyberieme z vajíčka a necháme mierne vychladnúť. Do vajíčka umiestnime druhý polkruhový liatinový rošt a na rošt položíme liatinový pekáč. Do pekáča vlejeme 1,5 litra horúcej vody, pridáme kocky zeleninového bujónu a zatvoríme poklop vajíčka.
3. Opečenú zeleninu zbavíme ohorenej kože, cibuľu a pór nakrájame na kolieska. Papriku nakrájame na pásiky. Pomocou dvoch malých vykrajovátko na pečivo (Ø 2-3 cm) vyrežeme pekné okrúhle krúžky z plátkov maslovej tekvice, zeleru a sladkých zemiakov.
4. Tekutinu v pekáči miešame do rozpustenia bujónu, pridáme bobkové listy, muškátový kvet a surové kolieska póru a cibule a zatvoríme poklop vajíčka. Vývar privedieme na začiatok bodu varu.
5. Následne do vývaru postupne pridáme všetku pečenú aj grilovanú zeleninu a necháme niekoľko minút povariť.
6. Nakoniec pekáč s polievkou zložíme z vajíčka. Vidiecky chlieb nakrájame na plátky a na rošte ho ešte krátko z oboch strán grilujeme.
Horúcu polievku rozdelíme do misiek a podávame s chlebom, pestom a olivovým olejom.
Dobrú chuť!