Tradičný japonský Oyakodon s kuracím mäsom, vajcom a ryžou

Autor5 mes. pred 99
Obľúbené0

Oyakodon je jednou z klasík japonska kuchyne. Ojako znamená „rodič a dieťa“ čiže vajce a kura  a don znamená donburi, čo doslova znamená miska, čiže ide o jedlo v miske. Naše oyakodon si môžete poľahky pripraviť vo svojom Big Green Egg. Najskôr kuracie mäso oddelene grilujeme v zelenom vajíčku a potom ho premiestnime na panvicu. Kuracine to dodá chutnú pečenú chuť. Chceli by ste pre zmenu vyskúšať obmenu? Potom namiesto kuracieho mäsa použite filet z lososa.

 


CHOD: hlavné jedlo

KATEGÓRIA: zelenina, mäso

TECHNIKA VARENIA: grilovanie, dusenie

KUCHYŇA: japonská

ÚROVEŇ: jednoduchá

DOBA PRÍPRAV: 35 min.

DOBA VARENIA: 30 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 5 min.

PORCIE: 4

 
Tradičný japonský Oyakodon s kuracím mäsom, vajcom a ryžou

INGREDIENCIE NA RYŽU:

 

300 g japonskej ryže (krátkozrnnej)



OYAKO:

 

600 g vykosteného mäsa z kuracieho stehna

200 g cibule

60 g hrášku (nelúpaného)

8 vajec

1 ČL shichimi togarashi (japonský prášok zo druhov 7 korení)

 

OMÁČKA:

 

3 g dashi prášku (instantný rybí vývar)

60 ml sójovej omáčky

60 ml mirin (japonské ryžové víno)

2 lyžice cukru

 
Tradičný japonský Oyakodon s kuracím mäsom, vajcom a ryžou

Požadované príslušenstvo:

 

liatinový rošt

rošt z nehrdzavejúcej ocele

malá liatinová panvica 



PREDPRÍPRAVA

 

1. Ryžu umyjeme v miske pod studenou vodou. Následne ryžu scedíme, do misky nalejeme čerstvú vodu a ryžu znova dobre umyjeme. Tento proces opakujeme, pokým voda nezostane úplne číra. Keď ryžu posledný krát scedíme, do misky nalejeme ďalších 400 mililitrov vody a ryžu necháme 30 minút nasiaknuť (ak nemáte toľko času, namáčanie môžete vynechať).

2. Kým sa ryža nasiakava vo vode, zapálime drevné uhlie v Big Green Egg a zelené vajíčko zohrejeme spolu s liatinovým roštom na teplotu 220°C. Na prípravu oyako nakrájame filety z kuracieho stehna na kúsky, cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké pol krúžky. Na prípravu  vývaru zmiešame spolu dashi prášok s 300 ml vody a sójovej omáčky, ryžové víno mirin a cukor.

Tradičný japonský Oyakodon s kuracím mäsom, vajcom a ryžou

PRÍPRAVA

 

1. Namočenú ryžu scedíme a na panvici s pokrievkou priveďte do varu 400 ml vody. Po dosiahnutí bodu varu znížime teplotu a ryžu necháme variť približne 7 až 10 minút, pokým sa takmer všetka voda neabsorbuje do ryže. Keď budeme počuť ryžu mierne prskať ​​na dne panvice, zvýšime intenzitu varu, pokým sa zvyšná vlhkosť neodparí.

2. Kým sa ryža pripravuje,  rozložíme na rošt kúsky kuracieho stehna a grilujeme približne 5 minút (pozor, kura sa musí len osmahnú, nemusí zostať mäkké). Po každom úkone poklop vajíčka uzatvoríme. 

3. Následne kura vyberieme zo zeleného vajíčka, odložíme ho bokom a rovnomerne posypeme práškom 7 druhov korenia. Zo zeleného vajíčka vyberieme liatinový rošt a umiestnime doň rošt z nehrdzavejúcej ocele. Na rošt potom položíme malú liatinovú panvicu, na ktorú  pridáme cibuľu, hrášok a pripravený vývar. Poklop vajíčka zatvoríme a necháme variť približne 5 minút. Panvicu s ryžou zložíme, ryžu scedíme a necháme zakrytú pokrievkou 10 až 15 minút odpočívať.

4. Na panvicu následne pridáme kuracie kúsky, poklop vajíčka  zatvoríme a kura necháme v omáčke dusiť približne 10 minút. Kým sa kuracie kúsky dusia, rozšľaháme si vajíčka.

5. Rozšľahané vajíčka nalejeme do panvice, poklop vajíčka zatvoríme a nechajte variť ešte 2½ až 3 minúty.

6. Hotové Oyakodon podávame v miskách s kuracím mäsom a zmesou vajec navrchu ryže.

 


... ak Vám chutí Japonsko...

 

Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa