Pečené kurča s omáčkou z červeného bobuľového ovocia
V našom recepte na pečené kurča vcelku nemusíte mäsko nijako pracne marinovať alebo ho pácovať, ako tomu často býva zvykom pri grilovaní práve kuracieho mäsa. Tymián dodá kurčaťu tú správnu chuť a lahodná ovocná omáčka dokonale podčiarkne jeho konzistenciu, ktorú získate jedine prípravou v Big Green Egg.
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: hydina
TECHNIKA VARENIA: nepriame grilovanie
KUCHYŇA: stredomorská
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 95 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 55 min.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
1 kurča s hmotnosťou približne 1,2 kg
1 zväzok tymiánu
4 lyžice olivového oleja
morská soľ
OMÁČKA:
3 oválne šalotky
2 lyžice olivového oleja
150 g čučoriedok
150 g čiernych ríbezlí
150 g černíc
400 ml červeného vína
kukuričná múka
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Vo vajíčku zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho spolu s konvektorom, odkvapkávacou miskou a roštom na teplotu 200 ° C.
2. Vňať čerstvého tymiánu nadrobno nakrájamena doske, kurča dôkladne potrieme olivovým olejom a posypeme najskôr morskou soľou a potom jemne nasekaným tymianom; štvrtinu tymiánu si necháme na prípravu omáčky.
PRÍPRAVA
1. Kurča umiestnime na gril a zasunieme sondu diaľkového teplomera do stredu jedného z kuracích stehien. Zatvoríme poklop vajíčka a nastavíme teplotu stredu pokrmu na požadovanú teplotu 72 ° C. Kým sa kura pečie, ošúpeme a nakrájame si šalotku potrebnú na prípravu omáčky.
2. Keď kura dosiahne žiadanú stanovenú teplotu, vyberieme kura z vajíčka a necháme ho bokom voľne zakryté hliníkovou fóliou; kurča však úplne nezabalíme, bolo by to na úkor jeho chrumkavej kože, ktorú potrebujeme zachovať.
3. Okrúhlu pokrievku zelenej liatinovej panvice položíme na rošt a zohrejeme v nej olivový olej. Pridáme šalotku a smažíme ju do sklovita.
4. Následne k šalotke pridáme tymián, čučoriedky, čierne ríbezle, černice a nakoniec pridáme červené víno. Zatvoríme poklop vajíčka a necháme omáčku variť približne 15 minút.
5. Múku zriedime s trochou vody a do omáčky jej vmiešame také množstvo, aby mala omáčka správnu konzistenciu omáčky. Takto omáčku dusíme ešte ďalšie 2 minúty a podľa chuti ju dosolíme.
6. Odstránime poklop a hotovú omáčku podávame horúcu spolu s pečeným kurčaťom.
Dobrú chuť!