Kompletné trojchodové Deluxe menu z Big Green Egg

Autor3 roky pred od autora 311
Obľúbené0



Aj vás vždy ohúria luxusne prekypujúce taniere vo vychytených reštauráciách? A že vám v týchto dňoch presne takýto zážitok chýba? Nezúfajte! Rovnako luxusné pokrmy si  môžete pripraviť vo vajíčku aj vy doma. Ak si vyhradíte trochu času a naplánujete si spolu s nami logistiku prípravy a realizácie, zvládnete to. Odmenou bude luxusné trojchodové menu, ako z reštaurácie. S našou Big Green Egg asistenciou odhalíte tajomstvá šéfkuchára:

  • PREDJEDLO: Avokádový šalát s homárom a grilovanou špargľou na cédrovom dreve
  • HLAVNÉ JEDLO: Jahňacie kotlety Deluxe s grilovanou zeleninou
  • DEZERT: Jablkové bomby plnené syrom Brie



ÚROVEŇ: náročná

DOBA PRÍPRAVY: 3 hod. 05 min.

DOBA VARENIA: 3 hod. 45 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 6 hod. 50 min. 

PORCIE: 4



POTREBNÉ INGREDIENCIE NA PREDJEDLO:

INGREDIENCIE NA AVOKÁDOVÝ ŠALÁT:

150 g mrkvy

150 g feniklu

2 cibule

150 g póru

150 g zeleru

15 zrniek bieleho korenia

15 zelených strukov kardamónu



INGREDIENCIE NA HOMÁRA:

2 kanadské homáre (každý cca 500 g)

1 polievková lyžica olivového oleja


lobsters

ŠALÁT

1 malá hlávka brokolice

1 sladké jablko

2 lyžice majonézy

1 limetka

1 - 2 cm čerstvého zázvoru

2 avokáda

1 polievková lyžica olivového oleja 



OBLOHA

8 ks zelenej špargle

1 polievková lyžica olivového oleja

hrsť morskej zeleniny (napr. Kelp, Nori, Wakame atď.)

12 byliek kôpru

12 kúskov pažítky

4 malé lístky a 4 kvety kapucínky (môžeme nahradiť iným jedlým kvetom, napr. kvetom cukety atď.)



POTREBNÉ INGREDIENCIE NA JEDNOTLIVÉ CHODY HLAVNÉHO JEDLA:




INGREDIENCIE NA PARADAJKY V BYLINKOVOM KOŽÚŠKU:

pár byliek petržlenovej vňate

hrsť žeruchy

trochu čerstvej bazalky

trochu čerstvého estragónu

50 g parmezánu

50 g mäkkého masla

50 g strúhanky

12 kusov cherry paradajok



INGREDIENCIE NA ÚDENÉ „SHIMEJI” HUBY:

½ zväzku húb „shimeji”

½ lyžice olivového oleja




INGREDIENCIE NA ZEMIAKOVÚ KAŠU ZO SLADKÝCH ZEMIAKOV:

2 fialové sladké zemiaky

2 oranžové sladké zemiaky

3 lyžice olivového oleja



INGREDIENCIE NA PEČENÚ PAPRIKU:

1 špicatá červená sladká paprika

½ lyžice olivového oleja


pečená paprika


INGREDIENCIE NA JAHŇACIE KOTLETY:



2 ks jahňacích rebier vcelku (na kotlety)

1 lyžica olivového oleja


jAHŇACIE KOTLETY

OMÁČKA

1 malá cibuľa

1 strúčik cesnaku

1 polievková lyžica olivového oleja

3 hviezdičky badiánu

1 vetvička tymiánu

1 vetvička rozmarínu
50 ml červeného vína
200 ml teľacieho vývaru



K SERVÍROVANIU ĎALEJ POTREBUJEME:

1 hlávka grilovaného cesnaku (vcelku)

12 vetvičiek potočnice alebo zväzok pažítky




INGREDIENCIE NA JABLKOVÉ BOMBY:

4 menšie jablká (napr. odrody Jonagold alebo Elstar)

8 dlhých tenkých plátkov slaniny 

1 lyžica masla 

100 ml barbecue omáčky

4  pár lístkov tymiánu

4 pár lístkov rozmarínu




PLNKA:

50 g masla

25 g píniových orieškov

25 g nesolených blanšírovaných mandlí

25 g nesolených kešu orieškov

25 g nesolených lúpaných lieskových orechov

15 g strúhanky

2 lyžice syru Brie



Potrebné príslušenstvo:




PREDPRÍPRAVA JEDNOTLIVÝCH JEDÁL:



DELUXE JAHŇACIE KOTLETY 1

1. Na prípravu paradajok v bylinkovom kožúšku: poodtŕhame lístky z čerstvých byliniek a parmezán nakrájame na kocky. Bylinky najemno nakrájame alebo zmixujeme v kuchynskom robote na kašu. Pridáme maslo a vytvoríme bylinkové maslo, do ktorého pridáme kocky parmezánu, strúhanku a zomelieme.

2. Bylinkovú zmes natrieme na potravinársku fóliu a zakryjeme druhou fólie a zmes rozvaľkáme na štvorcový alebo obdĺžnikový plát s hrúbkou približne 3 mm. Plát vložíme asi na 1 hodinu stuhnúť do chladničky.




AVOKÁDOVÝ ŠALÁT

1. Na rybí vývar pripravíme: nahrubo nakrájanú zeleninu, rozdrvené korenie a rozdrvenené kardamónové struky. Všetky ingrediencie dáme do veľkej panvice, prilejeme 4,5 l vody a privedieme k varu. Stíšime a na miernom ohni a necháme dusiť približne 30 minút.

2. Cédrové drevené grilovacie dosky najskôr namočíme do misky s vodou najmenej na 30 minút. V zelenom vajíčku zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho spolu konvektorom a liatinovým roštom na teplotu 190 ° C. Nepriame grilovanie zabráni spáleniu avokáda.

3. Vývar prelejeme cez sitko a vlejeme späť do panvice, potom privedieme späť k varu. Do vývaru vložíme 1 homára a približne 4 minúty ho povaríme. Následne homára vyberieme a rovnakým spôsobom povaríme aj druhého homára. Pozor: pri vkladaní homára musí byť vývar neustále v stave varu, preto do panvice vždy vkladáme iba 1 homára. Ak je homár menší, varíme ho kratšie - mínus 1 minútu na každých 100 gramov. Je t preto, že ich neskôr budeme ešte grilovať a tak nechceme, aby sa nám zbytočne rozvarili. Po uvarení necháme homáre vychladnúť.

4. Predpripravíme si šalát: v panvici priveďte do varu vodu a v druhej panvici prichystáme ľadovú vodu na branšírovanie.

Brokolicu ponoríme najskôr do vriacej vody - približne na 1 minútu. Následne brokolicu scedíme a ochladíme v ľadovej vode. Brokolicu opäť scedíme a necháme odkvapkať do sucha. Potom ju rozkrájame na ružičky.

5. Ovocie ošúpeme a zbavíme jadrovníkov. Jablko nakrájajte na malé kocky a vmiešame do brokolice, spolu s majonézou. Limetku rozpolíme a šťavu vytlačíme na jablkovo-brokolicovú zmes, zázvor olúpeme a nakrájame nadrobno a tiež vmiešame do zmesi.

6. Z homárov pooddeľujeme nohy, klepetá a odstránime hlavy. Nohy odložíme bokom k neskoršiemu servírovaniu. Mäso z klepiet vyberieme (k získaniu mäsa z klepiet je ideálne použiť paličku alebo tupú stranu noža ale pozor, v ľavom klepete je kosť), následne mäso nakrájajte nadrobno a vmiešajte do jablkovo-brokolicového šalátu. Zvyšok homára budeme ešte grilovať.

7. Avokádo rozpolíme a odstránime kôstky. Odrežeme tvrdé konce špargle. Reznú stranu avokáda a špargle osolíme, okoreníme a natrieme olivovým olejom. Rošt vymastíme olivovým olejom pomocou papierovej kuchynskej utierky. Avokádo (reznou stranou) a špargľu grilujeme približne 2 až 3 minúty. Avokádo následne pootočíme o 45 stupňov a špargľu otočíme na druhú stranu. Takto grilujeme ďalšie 2 až 3 minúty. Po každom úkone poklop vajíčka vždy a znova zatvoríme.

8. Po ugrilovaní avokáda a špargle ich zložíme z grilu, zložíme rošt a následne konvektor. Rošt opäť vložíme naspäť do vajíčka, ktoré tentokrát rozohrejeme na teplotu 200 ° C. Lyžičkou opatrne vyberieme dužinu z avokáda, pekne tesne pozdĺž kože avokáda, aby nič nevyšlo nazmar a na miske ho roztlačíme vidličkou. Špargľu rozpolíme a spodnú polovicu nakrájame nadrobno. Avokádo aj špargľu vmiešame do jablkovo-brokolicovej zmesi a dochutíme soľou a korením. Avokádovým šalátom naplníme cukrárenské vrecko. 

9. Do zvyšnej časti oboch homárov votrieme olivový olej a položíme ich na namočenú grilovaciu dosku, ktorú následne položíme na rošt a grilujeme približne 5 minút. Nakoniec necháme vychladnúť, odstráňte pancier každého z homárov a každý chvost rozrežeme na 2 rovnaké časti. Odstránime črevné trakty. Všetky ingrediencie (vrátane avokádovej šupky) odložíme zakryté vzduchotesnou pokrievkou v chladničke.


JABLKOVÉ BOMBY

1.Vajíčko Big Greeb Egg necháme zahriať na teplotu 180 ° C. Kým sa vajíčko nahrieva, opatrne (v hrnci s dvojitým dnom) rozpražíme maslo na plnku. Následne necháme hrniec s maslom ochladiť vo veľkej miske so studenou vodou.

2.Liatinovú panvicu Skillet položíme na rošt, pridáme píniové oriešky a postupne všetky druhy orechov, ktoré pražíme približne 5 minút do zlatohneda, za občasného miešania a so zatvoreným poklopom vajíčka. Po stanovenom čase zložíme z vajíčka a necháme vychladnúť. vychladnuté orechy nakrájame nadrobno. Následne zmiešame všetky suroviny na plnku dokopy.

3. Jablká ošúpeme a zbavíme jaderníkov vydlabaním. Naplníme ich plnkou a okolo každého jablka (vodorovne) ovinieme 2 plátky slaniny, ktoré sa budú mierne prekrývať. Nakoniec slaninu na každom jabĺčku uchytíme špáradlami a odložíme do chladničky.





DELUXE JAHŇACIE KOTLETY 2

1. Na prípravu paradajok v bylinkovom kožúšku: poodtŕhame lístky z čerstvých byliniek a parmezán nakrájame na kocky. Bylinky najemno nakrájame alebo zmixujeme v kuchynskom robote na kašu. Pridáme maslo a vytvoríme bylinkové maslo, do ktorého pridáme kocky parmezánu, strúhanku a zomelieme.

2. Na prípravu húb shimeji namočíme cédrovú grilovaciu dosku do misky s vodou, najmenej na 30 minút.



PRÍPRAVA JEDNOTLIVÝCH JEDÁL:

AVOKÁDOVÝ ŠALÁT

1. Všetky ingrediencie necháme dosiahnuť požadovanú teplotu podávania, a to najmenej 15 minút.

2. Avokádové šupky naplním šalátom z cukrárenského vrecka a uhladíme napríklad nožom. Do každého taniera resp. misky vložíme biely obrúsok, ktorý naplníme kockami ľadu (obrúsok udrží ľad na mieste).

3. Na každý tanier položíme najskôr naplnenú avokádovú šupku a na jej vrch položíme polovicu chvosta homára. Nohy zapichneme do šalátu a do každého plneného avokáda vložíme 2 polovice špargle. Dozdobíme morskou zeleninou, kôprom, pažítkou a prípadne aj ďalšími jedlými kvetmi napr. cukety.

Avokádový ŠALáT


DELUXE JAHŇACIE KOTLETY

1. Na údenie húb: shimeji huby pooddeľujeme a potrite olivovým olejom. Posypeme ich soľou a korením. Huby poukladáme na namočenú grilovaciu dosku a položíme na rošt. Pod zatvoreným poklopom vajíčka necháme huby približne 8 minút. Kým sa huby pripravujú, umyjeme zemiaky na zemiakovú kašu a otrieme ich do sucha. Zemiaky potrieme lyžicou olivového oleja a každý zemiak samostatne zabalíme do alobalu.
Papriku na pečenie tiež popotierame olivovým olejom.

2. Shimeji huby odstavíme tým, že vyberieme z vajíčka grilovaciu dosku. Vyberieme rošt a do vajíčka umiestnime konvektor. Potom opäť vložíme rošt, na ktorý poukladáme zabalené zemiaky a následne aj papriku na pečenie. Zelené vajíčko zohrejeme na teplotu 190 ° C a pečieme. Papriku pečieme približne 20 minút (pokým ich šupka nesčernie), pričom ju občas pootáčame. Batáty pečieme približne 40 minút, až pokým nebudú mäkké.

3. Papriku po ugrilovaní zložíme z roštu a necháme vychladnúť uzatvorenú v plastovom vrecku.

4. Sladké zemiaky po vybratí z vajíčka zbavíme alumíniovej fólie, porozkrajujeme ich na polovice a vnútro roztlačíme vidličkou (fialové batáty držíme po celý čas oddelene od oranžových a pripravujeme každú kašu separátne). Nakoniec do každej kaše (fialovej aj oranžovej) vmiešajte po 1 lyžici olivového oleja a podľa chuti pridáme soľ a korenie. Obe farby zemiakovej kaše preložíme osobitne do nepremokavých žiaruvzdorných vreciek Ziploc a vložíme do misky s horúcou ( 60 ° C) vodou. Takto zemiakové kaše držíme teplé až do doby ich servírovania.

5. Zo zeleného vajíčka zložíme rošt a nakonvektor položíme jednorazovú odkvapkávaciu misku. Následne do vajíčka vložíme liatinový rošt a zohrejeme na teplotu 170 ° C.

Z jahňacích rebier odstránime blany a konce kostí oškrabeme (toto mäso odložíme na omáčku). Mäso osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom.

6. Jahňacie mäso rozložíme na rošt rebrami zakrivenou stranou nadol. Bezdrôtový teplomer zatlačíme do stredu mäsa a zatvoríme poklop vajíčka. Teplotu jadra nastavíme na teplotu 40 ° C. Kotlety necháme pod poklopom, kým stred mäsa nedosiahne stanovenú teplotu.

7. Kým sú kotlety vo vajíčku, ošúpeme cibuľu a cesnak, ktoré budeme potrebovať na omáčku. Cibuľu nakrájame na kocky a cesnak nakrájame nadrobno. Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme zbytky z jahňacích rebier a postupne pridáme cibuľu, cesnak, badián a nakoniec aj vetvičky tymiánu a rozmarínu. Varíme, kým nie je cibuľa sklovitá a omáčku deglazujeme červeným vínom a teľacím vývarom. Nakoniec necháme omáčku zredukovať na približne 150 ml.

8. Jahňacinu otočíme na druhú stranu a nastavíme teplotu stredu na teplotu 57 ° C. Opäť necháme pod poklopom, pokým mäso opäť nedosiahne požadovanú teplotu. Kým sa jahňacina pripravuje, vyberieme z chladničky bylinkový plát a okrúhlym rezačom vyrežeme 12 kruhov s približne rovnakým priemerom, ako majú lúpané paradajky (zvyšok bylinkovej zmesi môžeme zamraziť na ďalšiu prípravu v budúcnosti). Na každú paradajku položíme plátok zmesi a takto pripravené paradajky poukladáme do liatinovej panvice. Z pečenej papriky odstránime opečenú šupku, stopku aj semienka. Potom papriku rozložíme naplocho na pracovnú dosku a okrúhlym vykrajovátkom (cca Ø 2 cm) vykrojíme 20 kruhov.

9. Jahňacinu po príprave zložíme z vajíčka a voľne zakryté hliníkovou fóliou ich približne 10 minút necháme odpočívať. Medzitým si predhrejeme taniere na konečné servírovanie.  Panvicu s paradajkami vložíme do zeleného vajíčka a necháme ich zohriať približne na  5 minút.
Hlávku cesnaku na  ozdobenie pokrmu pozdĺžne nakrájame na štvrtiny a asi 2 minúty ich spolu s hubami shimeji zohrejeme v panvici spolu s paradajkami. 

Omáčku prelejeme cez sitko.

10. Na predohriate taniere rozložíme kolieska paprík a paradajky v bylinkových županoch. Pomocou 2 malých lyžičiek naservírujeme pekné guličky zo zemiakovej kaše - na každý tanier cca 5 kusov. Všetko ozdobíme hubami a žeruchou. Jahňacie kotlety nakrájame na väčšie kúsky (s približne 3-4 rebrami) a porozdeľujeme ich na taniere. Ozdobíme štvrťkou hlávky praženého cesnaku a nakoniec mäso prelejeme zredukovanou teplou omáčkou. 


Jahňacie kotlety



JABLKOVÉ BOMBY

1. Panvicu Skillet vymastíme maslom a vložíme do nej predpripravené jablká a potrieme ich časťou grilovacej omáčky.

2. Panvicu s jablkami vložíme do rozohriateho vajíčka a pečieme približne 30 až 40 minút, kým nezmäknú. Počas pečenia ich pravidelne potierame v grilovacej omáčke.
Trochu omáčky si odložíme na servírovanie.

3. Je čas vybrať jablkové bomby z vajíčka a nechať ich mierne vychladnúť. Medzitým (napríklad pomocou štetca) vytvoríme na každom tanieri cestičku z grilovacej omáčky. Na každú cestičku položíme jablkovú bombu a do stredu každého jablka zapichnite byľku čerstvého tymiánu a rozmarínu.


Brie-filled apple bombs

Dobrú chuť!

Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
No products were found.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa