Provensálske zeleninové špízy so smotanovým čili dipom
Prekvapte svojich hostí našim ohnivým vegetariánskym receptom na grilovanú zeleninu „po provensálsky”. Môžete ju smelo kombinovať s rybou alebo mäsom, alebo tieto lahodné zeleninové špízy jednoducho podávajte ako súčasť plnohodnotného vegetariánskeho BBQ obeda. A nebojte sa, papriky na špízi v skutočnosti nie sú až tak príliš ohnivé. Dobrú chuť!
CHOD: snack, predkrm, obed
KATEGÓRIA: zelenina, vegetariánske jedlo
TECHNIKA VARENIA: grilovanie
KUCHYŇA: stredomorská
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 10 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 30 min.
PORCIE: 4-8
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA ŠPÍZY:
1 cuketa
1 biela cibuľa
½ žltej papriky
½ červenej papriky
½ baklažánu
8 papričiek „de Padrón” (španielske zelené papričky)
1 polievková lyžica olivového oleja
DIP:
100 g kyslej smotany
sladká chilli omáčka (podľa chuti)
čerstvé listy koriandru (podľa chuti)
Potrebné príslušenstvo:
- liatinový rošt alebo polkruhový rošt našej bohatej ponuky
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko necháme spolu s liatinovým roštom na prípravu satay špízov rozohriať na teplotu 180 až 200 ° C.
2. Kým sa vajíčko nahrieva, nakrájame na plátky (približne 3 cm hrubé) cukety a odstránime z nich semienka. Olúpeme cibuľu. Z papriky odstráňte stopky a semienka. Následne cibuľu, papriku a baklažán nakrájame na kúsky s rozmerom približne 3 cm. Papriky de Pardón rozpolíme.
3. Zeleninu striedavo ponapichujeme na 8 špajlí alebo ihiel, čím vytvoríme zeleninové špízy.
4. Na prípravu dipu: kyslú smotanu opatrne vlejeme do misky a podľa chuti ju zalejeme sladkou chilli omáčkou. Listy koriandru nadrobno nakrájame a posypeme nimi chilli dip.
PRÍPRAVA
1. Zeleninové špízy ponatierame olivovým olejom a poukladáme ich na liatinový satay rošt, ktorý tiež potrieme olivovým olejom. Špízy grilujte približne 5 minút, pričom ich asi po 2,5 minútach otočíme. Po každom úkone zatvoríme poklop vajíčka.
2. Hotové špízy vyberieme, podľa chuti osolíme a dochutíme mletým čiernym korením. Podávame s chilli dipom.
Tip: Ponapichujte zeleninu na stonku rozmarínu alebo na citrónovú trávu. Dosiahnete tak špízy s chuťou byliniek, ktoré určite zachutia!