Hovädzie špízy picanha s omáčkou chimichurri
Picanha je výberový kus mäsa vyrezaný z hornej zadnej časti hovädzieho dobytka, ktorý sa v Big Green Egg často pečie celý a následne sa griluje na tuku. Ideálne pre všetkých gurmánov, ktorí momentálne nemajú veľa času na prípravu večere, ale plánujú na stôl položiť lahodný mäsový pokrm. Že chcete pre zmenu podávať steaky z picanha jedinečnejším spôsobom? Potom ponapichujte tenké steaky na samostatné špízy. Ponúkame vám perfektné jedlo na spoločné gurmánske zdieľanie s rodinou a priateľmi.
CHOD: hlavné jedlo, obed
KATEGÓRIA: mäso
TECHNIKA VARENIA: grilovanie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAV: 20 min.
DOBA VARENIA: 20 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 40 min.
PORCIE: 4-6
INGREDIENCIE NA ŠPÍZY:
1 kg hovädzieho mäsa picanha
1 lyžica olivového oleja
Prísady na koreniacu zmes:
1 byľka čerstvého tymiánu
1 byľka čerstvého rozmarínu
2 strúčiky cesnaku
Na servírovanie:
cestovinový šalát s grilovanou zeleninou
Potrebné príslušenstvo:
teplomer na okamžité odčítanie teploty
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg najskôr zapálime drevné uhlie a vajíčko spolu s liatinovým roštom zohrejeme na teplotu 200 °C.
2. Kým sa vajíčko nahrieva, ostrým nožom nakrájame picanhu na čo najtenšie plátky a nakrájané kúsky následne striedavo navlečieme na špíz. Dávame pozor, aby sa tukový okraj mäsa, ktorý by mal byť na špíze pomerne pevne utiahnutý nachádzal spolu s ďalšími tukovými kúskami spoločne na jednej strane špízu.
3. Na prípravu bylinkovej koreniacej zmesi najskôr odstránime lístky z čerstvých byliek tymiánu a rozmarínu, ktoré následne nadrobno nakrájame (v prípade nutnosti samozrejme použijeme sušenú variantu byliniek). Cesnak ošúpeme a tiež nadrobno nasekáme. Pripravené mäso následne potrieme olivovým olejom, posypeme koreniacou bylinkovou zmesou a podľa potreby dochutíme soľou a mletým čiernym korením, ktoré jemne votrieme do mäsa.
PRÍPRAVA
1. Takto ochutený špíz/špízy preložíme tukovou stranou na rozohriaty gril a poklop vajíčka zatvoríme. Špízy grilujeme približne 10 minút. Tým, že sa mäso griluje tukovou stranou smerom nadol a časovo pomerne dlho, bude pekne chrumkavé.
2. Po stanovenej dobe špíz otočíme na opačnú stranu a grilujeme, pokým mäso nedosiahne teplotu jadra 48-50°C. Túto teplotu môžeme jednoducho zmerať pomocou teplomera na okamžité odčítanie teploty (pozor, teplotu jadra špízu zmeriate len v prípade, ak ste kúsky mäsa napichli dostatočne pevne na špíz).
3. Hotový špíz vyberieme zo zeleného vajíčka Big Green Egg a mäsko opatrne stiahneme zo špízu. Podávame s chimichurri omáčkou a cestovinovým šalátom s grilovanou zeleninou.
Dobrú chuť!