Cestovinový šalát s grilovanou zeleninou
Chcete za chvíľu položiť na stôl zdravé vegetariánske jedlo? Potom je tento cestovinový šalát s grilovanou zeleninou pre vaše gurmánske plány ako stvorený! Zapáľte drevné uhlie vo svojom zelenom vajíčku a ugrilujte si zeleninu počas toho, ako sa budú variť cestoviny. Grilovaním zeleniny sa cukry v nej obsiahnuté skaramelizujú a šalát tak získa výraznú chuť, na ktorú ste u Big Green Egg zvyknutí. Šalátik môžete podávať ako obed, ale aj ako prílohu.
CHOD: obed, hlavný chod, príloha
KATEGÓRIA: cestoviny, zelenina, vegetariánske jedlo
TECHNIKA VARENIA: grilovanie, opekanie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAV: 20 min.
DOBA VARENIA: 20 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 40 min.
PORCIE: 4
INGREDIENCIE NA ŠALÁT:
250 g cestovín conchiglioni rigati (veľké cestoviny mušľovitého tvaru)
GRILOVANÁ ZELENINA:
2 cibule
1 cuketa
2 hríby (dubáky)
4 malé mini brokolice Bimi
2 lyžice olivového oleja
1 žltá paprika
1 červená paprika
Vinaigrette - šalátová zálievka
(Vinaigrette sa vyrába zmiešaním oleja s octom alebo citrónovou šťavou, následne je možné dochutiť ju soľou, bylinkami a/alebo korením. Najčastejšie sa používa ako dresing na šalát, ale dá sa použiť aj ako marináda.)
6 PL extra panenského olivového oleja
2 lyžice sushi octu
Na ozdobu:
hrsť čerstvej žeruchy
200 g strúhaného parmezánu
50 g píniových orieškov
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg najskôr zapálime drevné uhlie a vajíčko spolu s liatinovým roštom zohrejeme na teplotu 200 °C. Kým sa vajíčko nahrieva uvaríme cestoviny v jemne osolenej vode podľa návodu na obale (pozor na rozvarenie, cestoviny musia zostať al dente).
2. Ošúpeme cibuľu a spolu s cuketou ich nakrájame na plátky hrubé približne 2 centimetre. Kráľovské hríby pozdĺžne nakrájame na plátky hrubé približne 1 centimeter. Na šalátovú zálievku vinaigrette zmiešame spolu olivový olej a sushi ocot.
PRÍPRAVA
1. Nakrájané plátky cibule, cuketu, kráľovský hríb a mini Bimi brokolicu potrieme olivovým olejom. Takto pripravenú zeleninu spolu s paprikou uložíme na rozohriaty gril a poklop vajíčka dobre uzatvoríme. Takto zeleninu grilujeme približne 3 minúty. Následne ju pootáčame o 45 stupňov a grilujeme ďalšie 3 minúty.
2. Po tomto čase zeleninu na grile opätovne pootáčame a znova grilujte 3 minúty. Proces opakujeme, pokým nakrájaná zelenina nezíska pekný grilovací mriežkovaný vzor a pokým nebudú Bimi brokolica s paprikou dostatočne mäkké.
3. Zo zeleného vajíčka Big Green Egg následne vyberieme všetku grilovanú zeleninu a necháme ju bokom v nádobe mierne vychladnúť. Bimi brokolicu nakrájame na stredne veľké kúsky, hotovú papriku zbavíme tmavej šupky, stopiek a semienok a dužinu nakrájame na menšie kúsky.
4. Nakoniec v miske zmiešame grilovanú zeleninu, vinaigrette a uvarené cestoviny. Šalát na záver dochutíme soľou a mletým čiernym korením podľa svojej chuti. Dozdobíme nakrájanou žeruchou a posypeme nastrúhaným parmezánom a píniovými orieškami. Nakoniec šalát jemne premiešame a po lyžiciach preložíme do peknej servírovacej misy.
Dobrú chuť!