Mušle à la Big Green Egg
Chystáte sa na prípravu mušlí? Ak ste si zaobstarali túto pochúťku, opražíme ju s vami v Big Green Egg. Namiesto tradičnej panvice v tomto recepte použijeme Wok z uhlíkovej ocele. Je to rýchly a jednoduchý spôsob, ako dostať na stôl lahodnú porciu s mušľami. Pokým sa zelené vajíčko zohreje, umyjeme mušle a nakrájate zeleninu. Potom už stačí ingrediencie len krátko orestovať, pokým sa mušle krásne neotvoria. Jednoduché a zvládne to každý/kto má mušle! 🙂
CHOD: obed, hlavný chod
KATEGÓRIA: morské plody
TECHNIKA VARENIA: smaženie, opekanie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: ľahká
DOBA PRÍPRAV: 15 min.
DOBA VARENIA: 35 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 50 min.
POČET PORCIÍ: 2-4
HLAVNÉ INGREDIENCIE:
2 kg mušlí (slávky)
½ limetky
½ zväzku čerstvej petržlenovej vňate
5 byliek čerstvého koriandra
4 lyžice arašidového oleja
REMULÁDOVÁ OMÁČKA:
(Remuláda (fr. rémoulade) je pikantná kuchynská omáčka podobná majonéze)
10 g kapár
20 g malých kyslých uhoriek
1 byľka čerstvej plochej petržlenovej vňate
150 ml majonézy
ZELENINA:
4 veľké mrkvy
2 šalotky
3 strúčiky cesnaku
1/4 fenikel
2 stonky zeleru (stonkového)
1 pór
½ červenej španielskej chilli papričky
2 cm čerstvého zázvoru
1 polievková lyžica žltej kari pasty
biele korenie
Servírovanie:
farmársky chlieb a biele víno
Požadované príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Mušle pripravujeme v Big Green Egg, ktoré je rozohriate na teplotu 220 °C. Mušle umyjeme v studenej vode a narušené či otvorené kúsky vyhodíme. Limetku si nakrájame na mesiačiky. Listy petržlenovej vňate a koriandra si nasekáme nadrobno.
2. Na prípravu remuládovej omáčky scedíme a nadrobno nakrájame kapary a pár malých kyslých uhoriek. Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno. Všetky ingrediencie spolu s 150 ml majonézy zmiešame a takto hotovú remuládovú omáčku až do podávania uchovávame v chladničke.
3. Očistené mrkvy nakrájame na tenké plátky. Ošúpeme a nakrájame aj dve šalotky . Tri strúčiky cesnaku ošúpeme, roztlačíme a následne nasekáme nadrobno. ½ hlavičky fenikelu nakrájame na malé kocky. Dve zelerové stonky nakrájajte na tenké plátky. Pór nakrájame na krúžky. Z chilli papričky odstráňte semienka a dužinu nakrájajte na tenké krúžky. Kúsok zázvoru ošúpeme a rovnako tak nasekáme nadrobno. Všetky suroviny na zeleninu potrebnú k mušliam dáme do misky a primiešame k nej aj kari pastu a biele korenie podľa chuti.
PRÍPRAVA
1. Wok z uhlíkovej ocele vložíme do koša convEGGtor a košík vložíme do vajíčka a dôkladne ho predhrejeme tak, aby bol wok pred použitím úplne horúci.
2. Do woku následne dáme 4 lyžice arašidového oleja a zeleninu, pričom zeleninu za stáleho miešania smažíme približne 3 minúty. Po každom úkone poklop zeleného vajíčka uzatvoríme.
nakoniec do zeleniny vmiešame aj očistené mušle a za stáleho miešania ich opekáme 3-4 minúty. Nakoniec pridáme do woku kolieska limetky, nasekané bylinky a za stáleho miešania smažíme ďalšie 3-4 minúty, pokým sa mušle neotvoria. Po každom úkone poklop vajíčka opäť zatvoríme.
3. Wok s mušľami zložíme z vajíčka Big Green Egg a lyžicou preložíme mušle do atraktívnej misky. Mušle podávame s remuládovou omáčkou a sedliackym chlebom.
TIP: K mušliam sú vhodné biele ľahké vína s herbálnym a minerálnym charakterom a vyššou kyselinkou.
Dobrú chuť!