Gratinované slávky
Gratinované slávky zo zeleného vajíčka Big Green Egg je recept, ktorý budete milovať. Mušle sú mäkké, chutné a sú jednou z našich špecialít. Na prípravu tohto pokrmu budeme potrebovať niekoľko predvarených mušlí, no v prípade, že disponujete čerstvými mušľami, môžete ich samozrejme dodatočne pripraviť vo svojom Big Green Egg podľa postupu a lá Big Green Egg, kedy ich namiesto varenia orestujte na panvici. Na druhý deň ich potom servírujeme gratinované.
CHOD: obed, hlavný chod
KATEGÓRIA: morské plody
TECHNIKA VARENIA: nepriame varenie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: stredne náročná
DOBA PRÍPRAV: 20 min.
DOBA VARENIA: 30 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 50 min.
POČET PORCIÍ: 2-4 osoby
INGREDIENCIE NA MUŠLE:
1 veľká porcia mušlí pripravených na spôsob a lá Big Green Egg
NA OMÁČKU:
1 šalotka
1 lyžica masla
1 polievková lyžica hladkej múky
KRUTÓNY:
2 plátky toastového bieleho chleba
1 strúčik cesnaku
1 lyžica masla
½ ČL kari pasty
Na zdobenie:
1 veľká byľka petržlenovej vňate
Na servírovanie:
farmársky chlieb
Požadované príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg najskôr zapálime drevné uhlie a vajíčko necháme spolu s convEGGtorom a nerezovým roštom zohriať na teplotu 210°C. Medzitým sceďte mušle pripravené na štýl à la Big Green Egg, pričom tekutinu zachytíte do extra nádoby. Odstránime lastúry mušlí a tekutinu opäť uchováme. Zeleninu uchovávame po celý čas oddelene od tekutiny, v ktorej sa varili mušle, pričom tekutinu z mušlí necháme vychladnúť bokom.
2. Na prípravu omáčky najskôr ošúpeme a nakrájame šalotku. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme šalotku a následne vmiešame hladkú múku. Varíme spolu za stáleho miešania asi 2 minúty, pričom postupne prilievame toľko vychladnutej tekutiny z mušlí, pokým nám nevznikne hustá omáčka. Panvicu odstavíme z plameňa a primiešame do nej zeleninu, ktorá bola až doteraz oddelená v miske bokom.
PRÍPRAVA
1. Na prípravu krutónov si na rošt položíme malú liatinovú panvicu. Poklop vajíčka dobre uzatvoríme a panvicu v Big Green Egg necháme na niekoľko minút predhriať. Kým sa panvica nahrieva, z bieleho chleba odrežeme kôrky a chlieb nakrájame na malé kocky. Cesnak ošúpeme a nasekáme ho nadrobno. Následne na panvicu pridáme maslo, nakrájaný cesnak a kari pastu. Všetko dobre premiešame a poklop vajíčka opäť zatvoríme. Počkáme, pokým maslo nezačne pekne peniť.
2. Potom panvicu vyberte z vajíčka, na maslo pridáme kocky chleba a miešame ich cez maslo tak, aby ním boli rovnomerne pokryté. Slávky rozložíme na panvicu alebo nádobu na pečenie (Ø 20 cm) a rovnomerne ich polejeme omáčkou. Na omáčku následne rozložíme kocky chleba. Panvicu alebo nádobu na pečenie položíme na rošt, zatvoríme poklop vajíčka a slávky necháme takto gratinovať približne 15 minút. Medzitým si lístky petržlenovej vňate nakrájame na pásiky.
3. Panvicu s mušľami vyberieme z Big Green Egg, slávky posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame so sedliackym chlebom.
Dobrú chuť!