Gratinované slávky

Autor1 rok pred od autora 267
Obľúbené0

 

Gratinované slávky  zo zeleného vajíčka Big Green Egg je recept, ktorý budete milovať. Mušle sú mäkké, chutné a sú jednou z našich špecialít.  Na prípravu tohto pokrmu  budeme potrebovať niekoľko predvarených mušlí,  no v prípade, že disponujete čerstvými mušľami, môžete ich samozrejme dodatočne pripraviť vo svojom Big Green Egg podľa postupu a lá Big Green Egg, kedy ich namiesto varenia orestujte na panvici. Na druhý deň ich potom servírujeme gratinované.



CHOD: obed, hlavný chod

KATEGÓRIA: morské plody

TECHNIKA VARENIA: nepriame varenie

KUCHYŇA: -

ÚROVEŇ: stredne náročná

DOBA PRÍPRAV: 20 min.

DOBA VARENIA: 30 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 50 min. 

POČET PORCIÍ: 2-4 osoby




INGREDIENCIE NA MUŠLE:

1 veľká porcia mušlí pripravených na spôsob a lá Big Green Egg

 

NA OMÁČKU:


1 šalotka

1 lyžica masla

1 polievková lyžica hladkej múky



KRUTÓNY:

2 plátky toastového bieleho chleba

1 strúčik cesnaku

1 lyžica masla

½ ČL kari pasty



Na zdobenie:

1 veľká byľka petržlenovej vňate

 

Na servírovanie:

farmársky chlieb


Gratinované slávky

Požadované príslušenstvo:

convEGGtor

rošt z nehrdzavejúcej ocele

malá liatinová panvica


Gratinované slávky


PREDPRÍPRAVA

1. V zelenom vajíčku Big Green Egg najskôr zapálime drevné uhlie  a vajíčko necháme spolu s convEGGtorom a nerezovým roštom zohriať na teplotu 210°C. Medzitým sceďte mušle pripravené na štýl à la Big Green Egg, pričom tekutinu zachytíte do extra nádoby. Odstránime lastúry mušlí a tekutinu opäť uchováme. Zeleninu uchovávame po celý čas oddelene od tekutiny, v ktorej sa varili mušle, pričom tekutinu z mušlí necháme vychladnúť bokom. 

2. Na prípravu omáčky najskôr ošúpeme a nakrájame šalotku. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme šalotku a následne vmiešame hladkú múku. Varíme spolu za stáleho miešania asi 2 minúty, pričom postupne prilievame toľko vychladnutej tekutiny z mušlí, pokým nám nevznikne hustá omáčka. Panvicu odstavíme z plameňa a primiešame do nej zeleninu, ktorá bola až doteraz oddelená v miske bokom.

Gratinované slávky


PRÍPRAVA

1. Na prípravu krutónov si na rošt položíme malú liatinovú panvicu. Poklop vajíčka dobre uzatvoríme a panvicu v Big Green Egg necháme na niekoľko minút predhriať. Kým sa panvica nahrieva, z bieleho chleba odrežeme kôrky a chlieb nakrájame na malé kocky. Cesnak ošúpeme a nasekáme ho nadrobno. Následne na panvicu pridáme maslo, nakrájaný cesnak a kari pastu. Všetko dobre premiešame a poklop vajíčka opäť zatvoríme.  Počkáme, pokým maslo nezačne pekne peniť.

2. Potom panvicu vyberte z vajíčka, na maslo pridáme kocky chleba a miešame ich cez maslo tak, aby ním boli rovnomerne pokryté. Slávky rozložíme na panvicu alebo nádobu na pečenie (Ø 20 cm) a rovnomerne ich polejeme omáčkou. Na omáčku následne rozložíme kocky chleba. Panvicu alebo nádobu na pečenie položíme na rošt, zatvoríme poklop vajíčka a slávky necháme takto gratinovať približne 15 minút. Medzitým si lístky  petržlenovej vňate nakrájame na pásiky.

3. Panvicu s mušľami vyberieme z Big Green Egg, slávky posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame so sedliackym chlebom.


Gratinované slávky

Dobrú chuť!





Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa