Pita chlieb s arabskou shawarmou

Autor1 rok pred od autora 268
Obľúbené1

Shawarma  je jasným predstaviteľom orientálnej kuchyne arabského pôvodu, v ktorom hlavnú úlohu hrá mäso, zelenina a omáčka zabalená do tenkého pita chleba. Donor alebo doner kebab je rovnako tak druh shawarmy, takže si na domáci kebab môžete zájsť robno do záhrady.  Pita si môžete upiecť vo svojom zelenom vajíčku  alebo si ho kúpiť už hotový. Korenie shawarma si budeme pripravovať sami, pričom vám ponúkame základný recept, ktorý si v prípade potreby upravíte podľa chuti. Takto si odteraz vytvoríte svoju vlastnú shawarmu.




CHOD: hlavné jedlo, obed

KATEGÓRIA: mäso

TECHNIKA VARENIA: grilovanie

KUCHYŇA: stredný východ

ÚROVEŇ: ľahká

DOBA PRÍPRAV: 20 hod.

DOBA VARENIA: 2 hod. 

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 20 min. 

PORCIE: 8 kúskov kebabu shawarma


Pita chlieb s arabskou shawarmou

POTREBNÉ INGREDIENCIE:

2 kg bravčová krkovička z bravčového druhu Livar





Korenie na shawarmu:

 

5 g klinčekov

10 g zrniek čierneho korenia

10 g semien koriandra

10 g horčičných semienok

5 g celej rasce

10 g mletého zázvoru

10 g cesnakového prášku

10 g maďarskej papriky

5 g údenej papriky (štipľavej)

5 g mletej kurkumy

5 g mletého perníkového korenia 

10 g jemnej morskej soli





Uhorkový šalát:

1 uhorka

1 cibuľa

1 strúčik čerstvého cesnaku

2 PL gréckeho jogurtu

1 lyžička čilli pasty sambal badjak




Ľadový šalát:

¼ hlávky ľadového šalátu

4 byľky čerstvej pažítky




Na servírovanie:

8 pita chlebíkov (placiek)




Požadované príslušenstvo:

elektrický otočný ražeň/špíz

teplomer na okamžité čítanie teploty




PREDPRÍPRAVA

1. V zelenom vajíčku Big Green Egg ako prvé zapálime drevné uhlie a vajíčko zohrejeme na teplotu 140°C. Na prípravu korenia shawarma najskôr najemno pomelieme resp. rozdrvíme  klinčeky, zrnká korenia, koriandrové semienka, horčičné semienka a rascu v mlynčeku na korenie, resp. v mlynčeku na kávu či v mažiari. Následne zmiešame všetky ingrediencie na korenie shawarma dokopy.

Pri výbere korenia skúste nájsť skôr špecializovanú značku, lokálneho obchodníka, trhového predajcu, ktorý často dopĺňa tovar a otáča zásoby.

2. Bravčové mäso nakrájame na plátky hrubé približne 1 centimeter a mäso posypeme čerstvým korením shawarma. Následne plátky bravčového mäsa umiestnime medzi svorky na ražni, pričom dbáme na to, aby sa mäso vždy otočilo o 90°, aby bolo na ražni pekne vyvážené a prepekalo sa rovnomerne. Mäso na ražni nakoniec zviažeme mäsiarskym špagátom.


Pita chlieb s arabskou shawarmou

PRÍPRAVA

1. Do vajíčka umiestnime  elektrický rotačný ražeň, vyrobený z nehrdzavejúcej ocele a elektromotorom 4 W, pomocou ktorého môžete grilovať napríklad chutné kurča alebo upiecť vynikajúci trdelník a tentokrát na ňom ugrilujeme našu krkovičku.  Po inštalácií ražňa zatvoríme  poklop zeleného vajíčka, zapneme motor a mäso pečieme asi 1,5 hodiny, kým mäso nedosiahne teplotu v stredu/jadra 74 °C. Teplotu jadra môžeme priebežne merať teplomerom na okamžité odčítanie teploty (pri meraní teploty stačí nakrátko vypnúť motor otočného ražňa).

2. Kým sa mäsko griluje, ošúpeme si uhorku na uhorkový šalát a následne ju nastrúhame na plátky hrubé približne 2 až 3 milimetre. Uhorku posypeme soľou a dochutíme mletým čiernym korením a vložíme do cedníka 1 hodinu odkvapkať prebytočnú vodu, ktorú uhorky vytvoria (na cedníku nakoniec jemne stlačíme uhorku tak, aby sa uvoľnila väčšina prebytočnej tekutiny).. 

3. Ošúpeme a nakrájame si cibuľu a ošúpeme a nasekáme si aj  strúčik cesnaku. Následne zmiešame všetky ingrediencie na uhorkový šalát dokopy a šalát preložíme do misy.

4. Keď mäso dosiahne požadovanú teplotu jadra, zvýšime teplotu Big Green Egg  na 180 °C a mäso grilujeme ďalších 15 minút. Medzitým si nakrájame ľadový šalát na pásiky, pažítku nasekáme nadrobno a vmiešame ju do ľadového šalátu. Hotový ľadový šalát  preložíme do misky.

5. Keď je mäso hotové, vypneme motor otočného ražňa, vyberieme ho z vajíčka a stiahneme z mäsa mäsiarsky špagát. Shawarmu odkrajujeme z ražňa v podobe známych tenkých prúžkov. Shawarmu plníme do pita chleba spolu s pripraveným uhorkovým a ľadovým šalátom.

 
Pita chlieb s arabskou shawarmou


Dobrú chuť!


Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
No products were found.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa