Pečená hovädzia picanha
V Big Green Egg by ste mali rozhodne vyskúšať aj klasické jedlá. Jedným z nich je picanha (čítaj pikaňa), ktorej mäso pochádza z hovädzieho stehna, konkrétne z kvetovej špičky a stretnúť sa s ním môžete taktiež pod anglickým názvom Cap of Rump. Recept na picanhu je vhodný pre začiatočníkov aj pokročilých fanúšikov zeleného vajíčka Big Green Egg. Mäso sa najskôr pomaly varí a potom krátko ugriluje. Vrstva tuku dodáva hovädziemu mäsu výraznú príchuť a preto ju pred prípravou pokrmu rozhodne neodrezávajte! Takže, kedy zaradíte tento kúsok mäsa do svojho jedálnička aj vy?
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: mäso
TECHNIKA VARENIA: nepriame varenie, grilovanie
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 15 min.
DOBA VARENIA: 1hod. 20 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 35 min.
PORCIE: 6
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
1,2 kg hovädzej kvetovej špičky (picanha)
2 strúčiky čerstvého cesnaku
1 vetvička tymiánu
1 vetvička rozmarínu
1 polievková lyžica olivového oleja
hrubá morská soľ
Potrebné príslušenstvo:
- konvektor
- odkvapkávacia miska
- nerezový rošt
- diaľkový teplomer s dvojitou sondou
- liatinový rošt
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg i zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho spolu s konvektorom s odkvapkávacou miskou uloženou na jeho vrchu a roštom z nehrdzavejúcej ocele na teplotu 140 ° C.
2. Kým sa zelené vajíčko zohrieva, urobíme si na tukovej vrstve mäsa rezy v tvare šachovnice. Následne olúpeme cesnak, strúčiky najskôr rozdrvíme a potom ich najemno nakrájame. Z tymiánu a rozmarínu pooberáme lístky a ihličky a nadrobno ich nakrájame.
3. Picanhu celú ponatierame olivovým olejom, cesnakom i bylinkami, posypeme morskou soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
PRÍPRAVA
1. Picanhu uložíme na rošt tukovou stranou smerom nahor. Kolík sondy teplomera zapichneme do stredu mäsa a poklop zeleného vajíčka Big Green Egg zatvoríme. Teplotu jadra na teplomery nastavíme na 48 ° C a mäsko necháme variť približne 60 minút, kým sa nedosiahne nastavená požadovaná teplota.
2. Mäso zložíme z vajíčka a voľne zakryté alobalom ho necháme odpočívať. Keďže máme chvíľu času, môžeme si ugrilovať akúkoľvek zeleninu, ktorú budeme chcieť k podávať k hlavnému jedlu. Zo zeleného vajíčka Big Green Egg zložíme nerezový rošt, odkvapkávaciu misku aj konvektor. Následne do vajíčka vložíme liatinový rošt a necháme ho zohriať na teplotu 200 ° C.
3. Picanhu položíme na rošt tukovou stranou a grilujeme do chrumkava približne 2 - 3 minúty. Pri grilovaní sa snažíme mäso stále posúvať, nakoľko tuk môže spôsobiť plamene. Nakoniec picanhu krátko opečieme aj z mäsovej strany.
4. Vyberieme picanhu z Big Green Egg a necháme približne 10 minút odpočívať voľne zakrytú alobalom. Až po tomto čase mäso nakrájame. Podávame s grilovanou zeleninou.
Dobrú chuť!