Pečená hovädzia picanha

Autor1 rok pred 47
Obľúbené0

V Big Green Egg by ste mali rozhodne vyskúšať aj klasické jedlá. Jedným z nich je picanha (čítaj pikaňa), ktorej mäso pochádza z hovädzieho stehna, konkrétne z kvetovej špičky a stretnúť sa s ním môžete taktiež pod anglickým názvom Cap of Rump. Recept na picanhu je vhodný pre začiatočníkov aj pokročilých fanúšikov zeleného vajíčka Big Green Egg. Mäso sa  najskôr pomaly varí a potom krátko ugriluje. Vrstva tuku dodáva hovädziemu mäsu výraznú príchuť a preto ju pred prípravou pokrmu rozhodne neodrezávajte! Takže, kedy zaradíte tento kúsok mäsa do svojho jedálnička aj vy?

Pečená hovädzia picanha

CHOD: hlavné jedlo

KATEGÓRIA: mäso

TECHNIKA VARENIA: nepriame varenie, grilovanie 

ÚROVEŇ: jednoduchá

DOBA PRÍPRAVY: 15 min.

DOBA VARENIA: 1hod. 20 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 35 min.

PORCIE: 6



POTREBNÉ INGREDIENCIE:

1,2 kg hovädzej kvetovej špičky (picanha)

2 strúčiky čerstvého cesnaku

1 vetvička tymiánu

1 vetvička rozmarínu

1 polievková lyžica olivového oleja

hrubá morská  soľ



Potrebné príslušenstvo:

  • konvektor
  • odkvapkávacia miska
  • nerezový rošt
  • diaľkový teplomer s dvojitou sondou
  • liatinový rošt


Pečená hovädzia picanha

PREDPRÍPRAVA

1. V zelenom vajíčku Big Green Egg i zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho spolu s konvektorom s odkvapkávacou miskou uloženou na jeho vrchu a roštom z nehrdzavejúcej ocele na teplotu 140 ° C.

2. Kým sa zelené vajíčko zohrieva, urobíme si na tukovej vrstve mäsa rezy v tvare šachovnice. Následne olúpeme cesnak, strúčiky najskôr rozdrvíme a potom ich najemno nakrájame. Z tymiánu a rozmarínu pooberáme lístky a ihličky a nadrobno ich nakrájame.

3. Picanhu celú ponatierame olivovým olejom, cesnakom i bylinkami, posypeme morskou soľou a čerstvo mletým čiernym korením.



PRÍPRAVA

1. Picanhu uložíme na rošt tukovou stranou smerom nahor. Kolík sondy teplomera zapichneme do stredu mäsa a poklop zeleného vajíčka Big Green Egg zatvoríme. Teplotu jadra na teplomery nastavíme na 48 ° C a mäsko necháme variť približne 60 minút, kým sa nedosiahne nastavená požadovaná teplota.

2. Mäso zložíme z vajíčka a voľne zakryté alobalom ho necháme odpočívať. Keďže máme chvíľu času, môžeme si ugrilovať akúkoľvek zeleninu, ktorú budeme chcieť k podávať k hlavnému jedlu. Zo zeleného vajíčka Big Green Egg zložíme nerezový rošt, odkvapkávaciu misku aj konvektor. Následne do vajíčka vložíme liatinový rošt a necháme ho zohriať na teplotu 200 ° C.

3. Picanhu položíme na rošt tukovou stranou a grilujeme do chrumkava približne 2 - 3 minúty. Pri grilovaní sa snažíme mäso stále posúvať, nakoľko tuk môže spôsobiť plamene. Nakoniec picanhu krátko opečieme aj z mäsovej strany.

4. Vyberieme picanhu z Big Green Egg a necháme približne 10 minút odpočívať voľne zakrytú alobalom. Až po tomto čase mäso nakrájame. Podávame s grilovanou zeleninou.

Pečená hovädzia picanha

Dobrú chuť!

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa