Pomaly varená hovädzia hruď

Autor1 rok pred 106
Obľúbené1

Hovädzia hruď je mimoriadne chutný kus mäsa, ktorý sa v Big Green Egg skvelo pripravuje, no zároveň pre kuchára predstavuje aj veľkú výzvu. Mäso totiž pochádza z pomerne namáhaného svalstva hovädzieho dobytka a skladá z dvoch rôznych svalov: podlhovastého svalu a špičky,  pričom pozdĺžny sval tvorí chudé mäso, ktoré býva pri príprave orieškom. Ak si kúpite hovädzie mäso z dobytka chovaného na zrne verte, že túto americkú klasiku pripravíte s našim postupom⁠ - pomaly na nízkej teplote vo vajíčku Big Green Egg - s neuveriteľne jemným a nesmierne chutným výsledkom!

Pomaly varená hovädzia hruď

CHOD: hlavný chod

KATEGÓRIA: mäso

TECHNIKA VARENIA: údenie, pomalé varenie

KUCHYŇA: americká

ÚROVEŇ: náročná 

PREDPRÍPRAVA: 20 min.

DOBA VARENIA: 12 hod. 

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 12 hod. 20 min. 

PORCIE: 16



POTREBNÉ INGREDIENCIE:

5-6 kg hovädzej hrude (najlepšie zrnom kŕmeného dobytka)

Pomaly varená hovädzia hruď

KORENIACA ZMES NA POTRETIE

10 g plodov borievky

25 g čierneho korenia

30 g horčičných semienok

12 g semienok feniklu

10 g rasce

30 g sladkej mletej papriky

30 g kari 

20 g granulovaného sušeného cesnaku

10 g mletého muškátového orieška

10 g mletého zázvoru

3 g mletých klinčekov

300 g jemnej morskej soli

250 g hnedého cukru

Potrebné príslušenstvo:

  • drevené kúsky na údenie Hickory
  • konvektor
  • obdĺžniková odkvapkávacia miska
  • nerezový rošt
  • diaľkový teplomer s dvojitou sondou


Pomaly varená hovädzia hruď

PREDPRÍPRAVA

1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko necháme rozohriať na teplotu 150 ° C.

2. Na potieranie koreninovou zmesou: podrvené borievky, čierne korenie, horčičné semienko, feniklové semienka a rascu rozdrvíme v mlynčeku na korenie alebo tĺčikom, či v mažiari   zmiešame s ostatnými ingredienciami určenými na prípravu koreniacej zmesi. 

3. Mäso z hrude pred prípravou zbavíme prebytočných kúskov mäsa a prebytočného tuku tak, aby sme dosiahli krásny a rovnomerný kus mäsa. Mäso následne dôkladne a veľkoryso popotrierame koreniacou zmesou. Zvyšok zmesi uchováme v zapečatenej nádobe na budúce použitie.

Pomaly varená hovädzia hruď

PRÍPRAVA

1. Medzi rozžeravené uhlie umiestnime 6 kúskov dreva na údenie Hickory. Do vajíčka vložíme konvektor a obdĺžnikovú misku na odkvapkávanie (alebo jednorazovú odkvapkávaciu misku) a následne rošt z nehrdzavejúcej ocele. Mäso položíme tukovou stranou na rošt a do jeho stredu zapichneme sondu diaľkového teplomera. Poklop vajíčka dobre uzatvoríme a teplotu jadra mäsa nastavíme na 70 ° C. Vajíčko Big Green Egg necháme rozohriať na 100 ° C a na tejto teplote necháme hruď variť približne 5½ hodiny, pokým nedosiahne prednastavenú teplota jadra a pokým mäsko nebude mať peknú chrumkavú kôrku.

2. Následne mäso vyberieme a zabalíme do mäsiarskeho papiera. Potom sondu teplomera opäť zasunieme do stredu mäsa a poklop vajíčka opäť zatvoríme. Tentokrát teplotu jadra (stredu mäsa) nastavíme na 95 ° C a necháme variť asi 5½ hodiny, pokým stred mäsa nedosiahne požadovanú teplou.

3. Po stanovenom čase mäso opäť vyberieme zo zeleného vajíčka Big Green Egg a vložíme do mäsiarskeho papiera do chladiacej nádoby na prenos potravín, čo vytvorí požadovaný izolačný efekt a udrží  pripravenú hruď pekne v teple. Pred rezaním mäsa ho necháme minimálne 1 hodinu odpočívať.

4. Podávame napríklad s restovanou alebo grilovanou zeleninou.

Pomaly varená hovädzia hruď

Dobrú chuť!

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa