Lososové jednohubky údené na cédrovej doske
Údený losos z Big Green Egg je právom hitom. Môžete údiť celú jeho stranu alebo si pripraviť naše chutné lososové jednohubky. Kúsky lososa marinujte 2 hodiny v lahodnej marináde na báze sójovej omáčky, následne položte na namočený céder určený na údenie na grile vášho vajíčka. Doska rybu ochráni pred priamym ohňom z drevného uhlia a navyše mu dodá jemnú vôňu. V neposlednom rade budú lososové jednohubky pekne vyzerať pri podávaní. Keď toto jedlo ochutnáte, budete si ho chcieť pripravovať stále!
CHOD: snack, predjedlo
KATEGÓRIA: mäso, pečivo
TECHNIKA VARENIA: grilovanie, nepriame varenie
KUCHYŇA: anglická
ÚROVEŇ: stredná
DOBA PRÍPRAVY: 45 min.
DOBA VARENIA: 1 hod. 45 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 25 min.
PORCIE: 10-12
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
400 g filetu z lososa bez kože
2 jarné cibuľky
1 červená španielska chilli paprička
1/3 limetky
2 byľky koriandra
100 ml sójovej omáčky
1 lyžička wasabi pasty
10 plátkov nakladaného zázvoru
1 polievková lyžica majonézy (prípadne japonskej majonézy kewpie)
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Filet z lososa nakrájame na 10 kociek podobnej veľkosti. Jarnú cibuľku nakrájame na tenké krúžky. Stonku a semienka z chilli papričky vyberieme a zvyšok papričky tiež nakrájame na tenké krúžky. Limetku nakrájame na plátky, lístky z jednej byľky čerstvého koriandra najemno nakrájame.
2. Na prípravu marinády: zmiešame spolu sójovú omáčku a wasabi pastu. Približne 10 krúžkov jarnej cibuľky a čili papričiek ponecháme bokom ( v chladničke na neskoršie použitie) a zvyšok zmiešame s plátkami limetky, nadrobno nasekaným koriandrom a všetko spolu pekne zmiešame na marinádu, v ktorej opácujeme kocky lososa. Následne necháme marinovať v chladničke približne 2 hodiny.
PRÍPRAVA
1. Drevenú grilovaciu dosku pred údením namočíme na minimálne 30 minút do väčšieho množstva vody. Potom v zelenom vajíčku big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s roštom necháme vajíčko rozohriať na teplotu 170 ° C.
2. Na namáčanú osušenú grilovaciu dosku položíme kocky lososa a vložíme na roštdo vajíčka. potom poklop vajíčka Big Green Egg zatvoríme a lososové jednohubky necháme údiť približne 8-10 minút, pokým nedosiahnu teplotu jadra 55 ° C. (teplotu môžeme zmerať pomocou digitálneho teplomera). Kým sa lososové jednohubky údia, poodtŕhame lístky aj z druhej byľky koriandra a nakrájajte ich na tenké prúžky. Plátky zázvoru necháme odkvapkať.
3. Grilovaciu dosku vyberieme z Big Green Egg a polejeme ich pripravenou majonézou. Nakoniec ozdobíme odloženými kúskami chilli papričky a jarnej cibuľky, nakladaným zázvorom a koriandrom.
Dobrú chuť!