Grilované zeleninové gazpacho

Autor1 rok pred 24
Obľúbené0

Studená polievka na báze paradajok - gazpacho, pôvodom z Andalúzie, sa stala populárna nielen v španielskej kuchyni, ale vďaka Big Green Egg aj medzi milovníkmi zeleného vajíčka. Zeleninu môžete grilovať niekoľko hodín pre servírovaním, čo dodá gazpachu lahodnú opraženú chuť, no pripraviť si ju môžete aj vo väčšom predstihu. Toto jedlo sa môže stať tak  zdravým a chutným obedom, ako aj čerstvým letným predkrmom s deluxe oblohou.

Grilované zeleninové gazpacho

CHOD: predkrm, hlavný chod

KATEGÓRIA: zelenina

TECHNIKA VARENIA: grilovanie

KUCHYŇA: španielska

ÚROVEŇ: jednoduchá

PREDPRÍPRAVA: 30 min.

PRÍPRAVA: 1 hod. 20 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 50 min. 

PORCIE: 4

POTREBNÉ INGREDIENCIE:

GAZPACHO

1 červená paprika

1 cibuľa

8 zelenej špargle

4 stonky zeleru

1 strúčik cesnaku

2 hlávky mini šalátu

4 veľké paradajky

1 uhorka

2 lyžice jemného olivového oleja 

2 byľky bazalky

4 lyžice extra panenského olivového oleja

Worcesterská omáčka - podľa chuti

omáčka Tabasco - podľa chuti

Grilované zeleninové gazpacho

OBLOHA

½ hlávky fenikla

2 reďkovky

125 g mäkkého kozieho syra (v rolke)

2 byľky bazalky

16 zelených olív bez kôstok

2 lyžice extra panenského olivového oleja

Potrebné príslušenstvo:

  • liatinový rošt


Grilované zeleninové gazpacho


PREDPRÍPRAVA

1. Zelené vajíčko Big Green Egg necháme rozohriať spolu s roštom na teplotu 200 ° C.

2. Kým sa vajíčko nahrieva, rozkrojíme si papriku na polovice, z ktorej odstránime stonku a semienka. Cibuľu olúpeme a po šírke ju prekrojíme na dve polovice. Odstránime tvrdé konce špargle. Vršky stoniek zeleru odkrojíme a odložíme na ozdobu do chladničky, zbytok poprekrajujeme. Očistený cesnak porozkrajujeme na polovice. Hlávky šalátu pozdĺžne rozrežte a nakoniec pokvapkáme zeleninu olivovým olejom.

3. Rošt pred grilovaním zeleniny potrieme olivovým olejom použitím papierového obrúska či papiera . Na rošt následne poukladáme papriku, cibuľu, špargľu, zeler a paradajky. Do vnútra paprík položíme po kúsku rozpoleného cesnaku. Potom poklop vajíčka Big Green Egg zatvoríme a zeleninu grilujte približne 4 minúty.

4. Po stanovenom čase zeleninu pootáčame (cesnak preložíme na inú zeleninu) a na rošt položíme aj rozpolené hlávky šalátu. Poklop vajíčka opäť zatvoríme a zeleninu grilujte ďalšie 4 minúty (šalát otočíme na druhú stranu po 2 minútach).

5. Nakoniec zeleninu vyberieme z Big Green Egg a necháme ju vychladnúť.

Grilované zeleninové gazpacho

PRÍPRAVA

1. Grilovanú špargľu a šalát odložíme do chladničky na ozdobu hotového gazpacha. Z uhorky odkrojíme približne 8 centimetrový kus, ktorý pozdĺžne nakrájajte na 8 pásikov (na ozdobu). Zvyšok uhorky a grilovanú papriku, cibuľu, zeler aj paradajky nakrájame na kúsky.

2. Nakrájanú zeleninu zmixujeme s bazalkou, extra panenským olivovým olejom, niekoľkými kvapkami worcesterskej omáčky a tabascom. Podľa chuti dosolíme, okoreníme mletým čiernym korením a prepasírujeme cez sitko. Polievku gazpacho prelejeme do pevne uzatvárateľnej fľaše a necháme najmenej 1 hodinu v chladničke.

3. Na ozdobu použijeme odložené vršky zeleru, špargľu, šalát a uhorky. Fenikel nakrájame na tenké plátky, reďkovky rozpolíme a naukladáme do samostatnej nádoby.

4. Tesne pred podávaním nakrájame kozí syr na 4 rovnaké kúsky a poodtŕhame lístky bazalky. Suroviny na ozdobu rozdelíme na taniere, gazpacho vo fľaši dobre pretrepeme a nalejeme okolo surovín na tanieroch. Nakoniec ho pokvapkáme extra panenským olivovým olejom.

Grilované zeleninové gazpacho

Dobrú chuť!

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa