Taliansky quiche, zeleninový koláč s paradajkovým šalátom s oštiepkom
Quiche (čítaj kiš) je svojim pôvodom tradičný francúzsky slaný koláč z krehkého cesta a šťavnatej plnky. Na taliansky spôsob však chutí rovnako dobre ako favorizovaná pizza, ktorá spolu s cestovinami tvorí našu zaužívanú predstavu o talianskej kuchyni. Čo by ste preto povedali na lahodný vegetariánsky quiche z Big Green Egg, ktorý bude v chrumkavom lístkovom ceste ukrývať ľahkú chuť grilovaného balkažánu s čakankou, ako aj iných letných dobrôt? Najskôr si na vajíčku ugrilujeme zeleninku, ochutíme a potom celý koláč upečieme do zlatohneda. Verte, že vďaka zelenému vajíčku Big Green Egg bude aj dnes naše jedlo chutiť fantasticky! Samozrejme s osviežujúcim paradajkovým šalátom a s oštiepkom, ktorý je oficiálne registrovaným výrobkom s chráneným zemepisným označením na Slovensku.
KATEGÓRIA: vegetariánske jedlo
KUCHYŇA: talianska, francúzska
ÚROVEŇ: jednoduchá až stredne náročná
DOBA PRÍPRAVY: 25 min.
DOBA VARENIA: 1hod. 25 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1hod. 50 min.
PORCIE: 6-8
INGREDIENCIE
Cesto na quiche:
- lístkové cesto chladené (cca 270g)
- hladká múka - na poprášenie pri vaľkaní
- ryža - na „slepé pečenie“, ktoré zabráni, aby sa krehké cesto dvíhalo. (Pripravené cesto sa natlačí do formy, popichá vidličkou a prikryje papierom na pečenie. Na papier je potrebné nasypať ryžu a podľa receptu dať piecť do zeleného vajíčka Big Green Egg)
Vegetariánska náplň:
- 1 hlávka čakanky
- 1 červená cibuľa
- 2 šalotky
- 1 zelená cuketa
- 1 žltá cuketa
- 1 baklažán
- 2 strúčiky cesnaku
- čerstvý alebo sušený tymián (1 lyžica nakrájaného čerstvého alebo 1lyžička sušeného)
- čerstvý alebo sušený majorán (1 lyžica nakrájaného čerstvého alebo 1lyžička sušeného)
- čerstvý alebo sušený rozmarínu (1 lyžica nakrájaného čerstvého alebo 1lyžička sušeného)
- 4 lyžice olivového oleja
- 4 vajcia
- 6 žĺtkov
- 400 ml šľahačky
- 300 g údeného oštiepku alebo iného údeného syra
- 200 g vlašských orechov
- 100 g strúhaného parmezánu
Paradajkový šalát:
- 3 paradajky
- 2 reďkovky
- 50 g údeného oštiepkového syra
- 1 šalotka
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica octu balsamico
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA:
- Do ohniska zeleného vajíčka Big Green Egg nasypeme kusové drevné uhlie a s použitím elektrického alebo batériového zapaľovača LooftLighter zapálime. Vajíčko necháme zohriať spolu konvektorom a liatinovým roštom na teplotu 180 °C. Medzitým si z papiera na pečenie vystrihneme dva kruhy (vo veľkosti malej liatinovej panvice).
- Pripravíme si náplň talianskeho kiša. Na hrubšie kúsky nakrájame čakanku, na jemnejšie plátky potom cibuľu, cuketu a baklažán. Poprekrajujeme šalotku, najemno nakrájame cesnak. Oddelíme si lístky čerstvých byliniek (tymián, majorán, rozmarín ) a tiež ich najemno nakrájame. V prípade, že sme čerstvé bylinky nezohnali, použijeme ekvivalent šušených byliniek. Pripravenú nakrájanú zeleninu, zalejeme olivovým olejom, pridáme cesnak a pekne spolu premiešame spolu s bylinkami.
- Korpus na koláč quiche si predpripravíme rozvaľkaním pomúčeného lístkového cesta, ktoré by malo značne presahovať priemer dna liatinovej panvice. Tú si vyložíme jednou vrstvou papiera na pečenie, na ktorý položíme vyvaľkané lístkové cesto, popicháme ho vidličkou a prikryjeme ho druhou vrstvou vopred vystrihnutého papierového kruhu. Aby sa nám cesto pri pečení nenafukovalo, zaťažíme ho surovou ryžou (alebo inou suchou strukovinou: fazuľa, hrach atď.), ktorú po upečení odstránime. Takýto spôsob prípravy korpusu voláme „slepé pečenie”.
PRÍPRAVA:
- Nakrájanú zeleninu rozložíme na liatinový rošt a budeme grilovať z každej strany cca. 2 minúty. Po ugrilovaní zeleninu povyberáme z roštu zeleného vajíčka a nechajte bokom vychladnúť.
- Vyberieme liatinový rošt z vajíčka a do Big Green Egg vložíme antikorový rošt, na ktorý položíme (studený) kameň na pečenie. Priamo na kameň umiestnime skillet panvicu s cestom, zatvoríme poklop vajíčka a pečieme cca 20 minút. Keď začnú okraje cesta hnednúť, náš korpus bude hotový.
- Z vajíčka opatrne vytiahneme panvicu a horúci kameň, ktorý sa po vybratí začne pomaly chladiť. Nožom so zúbkovanou čepeľou orežeme korpus, ktorý prevísa cez okraj panvice. Následne odstránime ryžu a tiež hornú vrstvu papiera na pečenie.
- Rozšľaháme si vajíčka, zamiešame do nich šľahačku a dochutíme soľou a korením. Oštiepok nakrájaný na kocky a spolu s vlašskými orechmi zmiešame s grilovanou zeleninou. potom celú zmes rovnomerne vylejeme na predpečený korpus.
- Už trochu vychladnutý kameň opäť umiestnime na antikorový rošt. Na kameň položíme panvicu a konečne nastáva posledná časť finálneho dopekania. Zavrieme kupolu zeleného vajíčka. Do finálnej podoby dopekáme naše jedlo ešte asi 20 minút. Po tejto dobe quiche ešte posypeme nastrúhaným parmezánom a po ďalších 15 minútach je naša zlatohnedá pochúťka hotová.
- Je čas vybrať quiche zo zeleného vajíčka Big Green Egg a nechať ho mierne vychladnúť, aby sa náplň mohla usadiť. Kým sa koláč chladí, pripravíme si šalát. Zmiešame nakrájané ingrediencie: paradajky a reďkovky na hrubšie plátky, šalotku prekrojíme na polovice. Pridáme nahrubo nakrájaný oštiepok, celé hojne zakvapneme olivovým olejom, dochutíme octom a podľa chuti ešte dosolíme a dokoreníme mletým čiernym korením.
- Quiche môžeme podávať ako teplý pokrm, ale výborne chutí aj jemne vychladený na izbovú teplotu. Kombináciu chutí takto pripravenej zeleniny so sviežim paradajkovým šalátom a vyhľadávaným oštiepkom si jednoducho zamilujete.
- Dobrú chuť!