Pizza Margherita
Neapolská pizza Margherita, ktorá tak hrdo nesie meno významnej osobnosti - kráľovnej Margherity zo Savoye, známa tiež ako pizza Margarita, má v ponuke každá talianska reštaurácia na svete. Vy si ju môžete samozrejme pripraviť rovnako úspešne vo svojom zelenom vajíčku Big Green Egg. Drevné uhlie a kameň na pizzu jej zaistia autentickú a nezameniteľnú chuť.
CHOD: hlavné jedlo, obed
KATEGÓRIA: múčne jedlo, zelenina
TECHNIKA VARENIA: nepriame varenie, pečenie
KUCHYŇA: talianska
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 1hod. 20 min.
DOBA VARENIA: 1hod. 20 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 40 min.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA KORPUS:
500 g hladkej múky (typ 00 alebo špeciálne na pizzu)
7 g sušeného droždia
290 g vody
2 lyžice olivového oleja
10 g soli
PARADAJKOVÝ ZÁKLAD NA PIZZU:
1 šalotka
1 strúčik cesnaku
200 g cherry paradajok
4 čierne olivy, vykôstkované
4 listy bazalky
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice paradajkového pretlaku
NA OBLOŽENIE PIZZE:
½ cibule
16 guličiek mini mozzarella
32 čiernych olív bez kôstok
12 lyžíc strúhaného parmezánu
4 byľky bazalky
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Na prípravu cesta na korpus si najskôr v miske zmiešame múku a droždie, zalejeme vodou a olivovým olejom a zamiesime. Keď sú ingrediencie dobre zmiešané, pridáme soľ a hnetieme, kým nie je cesto vláčne a elastické.
2. Potom cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a vytvarujeme z nich guľky, ktoré poukladáme na dosku na krájanie. Zakryjeme ich igelitom alebo čistou kuchynskou utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť.
3. Kým cesto kysne, v zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s nerezovým roštom ho zohrejte na teplotu 180 ° C (uistíme sa, že je vajíčko dostatočne naplnené drevným uhlím, nakoľko budeme už čoskoro piecť pri vysokej teplote).
Očistenú šalotku a cesnak na omáčku najemno nakrájame. Cherry paradajky rozpolíme a olivy nakrájame nadrobno. Lístky bazalky nakrájame na tenké pásiky.
PRÍPRAVA
1. Na rošte v liatinovom pekáči rozohrejeme olivový olej na prípravu omáčky. Pridáme šalotku a cesnak a restujeme, kým nebude šalotka pripravená do sklovita.
2. Zamiešame paradajkový pretlak, cherry paradajky, olivy a bazalku a necháme dusiť 4 - 5 minút. Po každom úkone poklop vajíčka zatvoríme.
3. Keď je omáčka hotová vyberieme zelený liatinový pekáč z vajíčka a dochutíme ju soľou a korením. Omáčku necháme vychladnúť, rošt vyberieme, vložíme konvektor a roštopäť usadíme do vajíčka. Na rošt následne umiestnime kameň na pečenie a zelené vajíčko Big Green Egg necháme rozohriať až na teplotu 275 - 300 ° C. Zahriatie kameňa pritom zaberie najmenej 20 minút, kým sa na ňom bude dať pripravovať lahodná pizza.
4. Cibuľu na oblohu pizze očistíme a nakrájame na tenké polkruhy. Guľky mini mozzarelly nakrájame na polovice. Na pracovnej ploche hojne posypanej múkou vyvaľkajte jednu guľku cesta na hrúbku približne 3 milimetre. Pri vaľkaní cesto stále otáčame, aby sme získali pekný okrúhly tvar. potom rukami urobíme okraj o niečo hrubší ako je stred.
5. Lyžicu paradajkovej omáčky nanesieme na pizzu a zaoblenou stranou lyžice ju rozotrieme až po okraj, ktorý udržujeme bez omáčky. Na paradajkovú omáčku rozložte štvrtinu rozpolených cibuľových krúžkov, osem polguličiek mini mozzarelly a osem čiernych olív. Nakoniec každú pizzu posypeme nastrúhaným parmezánom. Lopatku na pizzu poprášime múkou a s jej pomocou opatrne nasunieme pizzu na kameň na pečenie, zatvoríme poklop vajíčka a pizzu pečieme približne 8 - 10 minút, kým nebude chrumkavá. Rovnakým spôsobom pripravíme všetky pizze. Lístky bazalky poodtŕhame.
6. Lístky bazalky poodtŕhame. Upečenú pizzu vyberieme z vajíčka a posypeme štvrtinou čerstvej bazalky a krájame na plátky pomocou kolieskového krájača na pizzu. Ihneď podávajte. Postupne pečieme ďalšie pizze a podávame horúce.
Dobrú chuť!