Pizza Margherita

Autor3 roky pred od autora 351
Obľúbené0

Neapolská pizza Margherita, ktorá tak hrdo nesie meno významnej osobnosti - kráľovnej Margherity zo Savoye, známa tiež ako pizza Margarita, má v ponuke každá talianska reštaurácia na svete. Vy si ju môžete samozrejme pripraviť rovnako úspešne vo svojom zelenom vajíčku Big Green Egg. Drevné uhlie a kameň na pizzu jej zaistia autentickú a nezameniteľnú chuť. 



CHOD: hlavné jedlo, obed

KATEGÓRIA: múčne jedlo, zelenina

TECHNIKA VARENIA: nepriame varenie, pečenie

KUCHYŇA: talianska

ÚROVEŇ: jednoduchá

DOBA PRÍPRAVY: 1hod. 20 min.

DOBA VARENIA: 1hod. 20 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 40 min.

PORCIE: 4


Pizza Margerita

POTREBNÉ INGREDIENCIE NA KORPUS:



500 g hladkej múky (typ 00 alebo špeciálne na pizzu)

7 g sušeného droždia

290 g vody

2 lyžice olivového oleja

10 g soli



PARADAJKOVÝ ZÁKLAD NA PIZZU:

1 šalotka

1 strúčik cesnaku

200 g cherry paradajok

4 čierne olivy, vykôstkované

4 listy bazalky

2 lyžice olivového oleja

2 lyžice paradajkového pretlaku

Pizza Margerita

NA OBLOŽENIE PIZZE:

½ cibule

16 guličiek mini mozzarella

32 čiernych olív bez kôstok

12 lyžíc strúhaného parmezánu

4 byľky bazalky



Potrebné príslušenstvo:



PREDPRÍPRAVA

1. Na prípravu cesta na korpus si najskôr v miske zmiešame múku a droždie, zalejeme vodou a olivovým olejom a zamiesime. Keď sú ingrediencie dobre zmiešané, pridáme soľ a hnetieme, kým nie je cesto vláčne a elastické.

2. Potom cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a vytvarujeme z nich guľky, ktoré poukladáme na dosku na krájanie. Zakryjeme ich igelitom alebo čistou kuchynskou utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť.

3. Kým cesto kysne, v zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s nerezovým roštom ho zohrejte na teplotu 180 ° C (uistíme sa, že je vajíčko dostatočne naplnené drevným uhlím, nakoľko budeme už čoskoro piecť pri vysokej teplote).
Očistenú šalotku a cesnak na omáčku najemno nakrájame. Cherry paradajky rozpolíme a olivy nakrájame nadrobno. Lístky bazalky nakrájame na tenké pásiky.


Pizza Margerita

PRÍPRAVA

1. Na rošte v liatinovom pekáči rozohrejeme olivový olej na prípravu omáčky. Pridáme šalotku a cesnak a restujeme, kým nebude šalotka pripravená do sklovita. 

2. Zamiešame paradajkový pretlak, cherry paradajky, olivy a bazalku a necháme dusiť 4 - 5 minút. Po každom úkone poklop vajíčka zatvoríme.

3. Keď je omáčka hotová vyberieme zelený liatinový pekáč z vajíčka a dochutíme ju soľou a korením. Omáčku necháme vychladnúť, rošt vyberieme, vložíme konvektor a roštopäť usadíme do vajíčka. Na rošt následne umiestnime kameň na pečenie a zelené vajíčko Big Green Egg necháme rozohriať až na teplotu 275 - 300 ° C. Zahriatie kameňa pritom zaberie najmenej 20 minút, kým sa na ňom bude dať pripravovať lahodná pizza.

4. Cibuľu na oblohu pizze očistíme a nakrájame na tenké polkruhy. Guľky mini mozzarelly nakrájame na polovice. Na pracovnej ploche hojne posypanej múkou vyvaľkajte jednu guľku cesta na hrúbku približne 3 milimetre. Pri vaľkaní cesto stále otáčame, aby sme získali pekný okrúhly tvar. potom rukami urobíme okraj o niečo hrubší ako je stred.

5. Lyžicu paradajkovej omáčky nanesieme na pizzu a zaoblenou stranou lyžice ju rozotrieme až po okraj, ktorý udržujeme bez omáčky. Na paradajkovú omáčku rozložte štvrtinu rozpolených cibuľových krúžkov, osem polguličiek mini mozzarelly a osem čiernych olív. Nakoniec každú pizzu posypeme nastrúhaným parmezánom. Lopatku na pizzu poprášime múkou a s jej pomocou opatrne nasunieme pizzu na kameň na pečenie, zatvoríme poklop vajíčka a pizzu pečieme približne 8 - 10 minút, kým nebude chrumkavá. Rovnakým spôsobom pripravíme všetky pizze. Lístky bazalky poodtŕhame.

6. Lístky bazalky poodtŕhame. Upečenú pizzu vyberieme z vajíčka a posypeme štvrtinou čerstvej bazalky a krájame na plátky pomocou kolieskového krájača na pizzu. Ihneď podávajte. Postupne pečieme ďalšie pizze a podávame horúce.


Pizza Margerita

Dobrú chuť!

Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
No products were found.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa